chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

De Liedjeskast als bouwsteen voor Bildung

15/11/2019
looja NSS EPALE Nederland
Keel: NL

/et/file/deliedjeskast0pngde_liedjeskast_0.png

 

Hoewel ‘Bildung’ vooral verbonden is met academische vorming is het anno 2019 goed om te kijken of deze benadering van ‘vorming’ ook te verbinden is met de volwasseneneducatie. En dan wel in de brede zin van het woord en niet in de smalle zin van taal, rekenen en digitale vaardigheden. 

Juist bij volwassenen gaat het om contexten waarin ze leven die vragen om meer dan cognitieve vaardigheden. Dat vraagt om een andere benadering, een benadering die mensen meer zelf de keuzes laat over wat ze willen weten of kunnen dan dat ze min of meer verplicht naar cursussen worden gestuurd die ver van hen af staan. Het gaat eerder om het helpen van mensen met bouwstenen die ze nodig hebben om zich verder te kunnen ontplooien. 

Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl gaat uit van deze gedachte: volwassenen bepalen zelf wanneer zij iets willen leren of wanneer ze van een bepaald onderwerp meer willen weten. De ervaring leert dat zij zulke stappen ook zelf willen zetten. Oefenen.nl probeert te voorzien in oefenmateriaal die ze daarbij helpt. Niet cursorisch of methodisch, maar zo opgebouwd dat zelf voor onderdelen gekozen kan worden waar iemand belangstelling voor heeft.

Vanuit die gedachte is ook de Liedjeskast ontwikkeld. Hoewel een taalprogramma biedt het mensen zelf de mogelijkheid te bepalen wat ze willen oefenen. In dit geval taalregels. Maar wel op een nieuwe en enthousiasmerende manier. Namelijk via liedjes. En geen liedjes geschreven voor kinderen, maar juist voor volwassenen. 
Een geheel andere manier om je taal te verbeteren waarbij een link wordt gelegd met een ander domein: muziek. Dat biedt de mogelijkheid om er andersoortige activiteiten omheen te organiseren, bijvoorbeeld samen zingen in een buurthuis of bibliotheek.

Aardig is dat een recent onderzoekje naar het gebruik van de Liedjeskast op basisscholen de verbinding legt naar regulier onderwijs. Het programma draagt ook daar bij aan het beter leren van de Nederlandse taal vanwege de inzet van muziek naast de mogelijkheid tot het herhalen van inhoud. En niet onbelangrijk: ook de digitale ondersteuning wordt als meerwaarde genoemd.

Oefenen.nl biedt met haar contextrijke aanpak veel meer ingangen die appelleren aan bredere vorming. Zoals Zorgen voor 2 over mantelzorg, over duurzaamheid en Thuis op School over opvoeding.

/et/file/deliedjeskast2pngde_liedjeskast_2.png

 

Dit blog hoort bij het Dossier Basisvaardig in de breedte

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn