2022 – un an care va modela învățarea și educația adulților din viitor?
Imagine Ioann-Mark Kuznietsov : Unsplash
2022 a fost, până acum, un an foarte plin de evenimente pentru învățarea și educația adulților la nivel european și internațional. Împreună cu partenerii societății civile, EAEA a adus vocea cursanților adulți în discuțiile și negocierile privind mai multe politici cheie de învățare a adulților.
Anul 2022 a văzut intrarea în vigoare a Noii Agende europene pentru învățarea adulților, adoptarea Cadrului de acțiune de la Marrakech și a Declarației de la Dublin privind educația globală 2050 și, nu în ultimul rând, începutul procesului de transformare a educației al Națiunilor Unite. Toate aceste strategii și inițiative arată o semnătură puternică a societății civile în învățarea și educația adulților (ALE).
Pentru prima dată, o declarație europeană pentru educația globală se referă în mod explicit la educația non-formală a adulților și la învățarea comunitară, recunoscând necesitatea includerii tuturor cursanților în educația și învățarea globală: „Educația globală în Europa până în 2050 va fi creată în contextul […] recunoașterea din ce în ce mai mare a necesității de a se asigura că toată educația – formală, non-formală, informală, pe tot parcursul vieții și pe tot parcursul vieții, de la educația timpurie și îngrijirea copiilor până la educația adulților – ar trebui să includă învățarea pentru justiție socială, la nivel local și global , precum și drepturile omului, egalitatea de gen, diversitatea, durabilitatea și pacea.” (Declarația de la Dublin pentru educația globală 2050, p.3)
La nivel național, guvernele semnatare se angajează să „susțină eforturile de consolidare a activității în acest domeniu, printre altele, a organizațiilor de tineret, a organizațiilor societății civile, a organizațiilor comunitare și de educație a adulților, a mișcărilor populare, a guvernelor locale și regionale, a comunităților din diaspora, a colegilor. și colegii din alte regiuni și cercetătorii, recunoscându-și expertiza în domeniul educației globale.” (Declarația de la Dublin, p.4)
Comunitatea internațională și europeană ALE poate fi în mod justificat mândră de aceste realizări ale anului trecut. EAEA, împreună cu parteneri de la nivel internațional, european, național, regional și local, a fost puternic implicată în toate aceste procese, aducând vocea cursanților adulți din întreaga Europă în discuții și negocieri.
În același timp, trebuie să ne amintim că adoptarea unei rezoluții sau a unei declarații nu este sfârșitul lucrării, ci doar începutul: implementarea acestor procese va determina și munca noastră în următorii ani. Societatea civilă în ALE joacă un rol central în monitorizarea procesului de implementare și în abordarea schimbărilor necesare în direcția politicilor pentru a atinge obiectivele Noii Agende Europene pentru Învățarea Adulților, Cadrul de Acțiune din Marrakech, Procesul de Transformare a Educației al ONU și Dublin. Declarație pentru educația globală 2050.
Pentru mai multe detalii, accesați articolul original în limba engleză: https://eaea.org/2022/11/28/2022-a-year-that-will-shape-the-adult-learn…