chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Resource

Наръчник за обучители по предприемачески умения

Language: BG

Posted by Zhuliyan GOCHEV

Националното звено за подкрепа (НЗП) на EPALE Ви представя Наръчник за обучители по предприемачески умения, който съставлява част от резултатите по проект FIERE, разработени в рамките на Работен пакет 3: „Иновативна програма за обучение по предприемачески умения”. Продуктът е разработен в съответствие с общите насоки, приложими за всички обучителни модули и наръчници, разработени по цитирания по-горе проект.

Наръчникът няма за задача да предложи изчерпателен преглед на научната литература в сферата на креативността, иновациите, аналитичното мислене, находчивостта, лидерството и гъвкавостта. Неговото предназначение е било по-скоро да играе ролята на отправна точка за провеждането на дискусии по време на пилотните обучителни семинари, организирани в различните партньорски региони по проект FIERE от включените в проекта държави – Италия, Гърция, България, Ирландия, Исландия и Португалия.

При разработването на представяния Наръчник са използвани редица източници. Отбелязан е приносът на онези партньори, които са били натоварени със задачата да изготвят отделните обучителни модули по проект FIERE – Олуеб (Гърция), Институт за следдипломна квалификация при УНСС (България) и Технологичен институт Уотърфорд (Ирландия).

Съдържанието на наръчника е структурирано във въвеждаща част, три обучителни модула и приложения

Въведението на наръчника очертава предназначението на обучителните модули, разработени в отговор на потребностите на целевите групи. Посочени са резултатите от обучителната програма. Разработването на обучителните модули е разгледано като част от цялостния процес на подготовка на настоящата обучителна програма. Представена е и типовата структура на обучителните модули.

Обучителните модули са фокусирани върху три групи предприемачески умения  Обучителен модул № 1 е свързан с креативността и иновациите, обучителен модул № 2 – с аналитично мислене и находчивостта, а обучителен модул № 3 – с лидерството и гъвкавостта. Към всеки от обучителните модули са структурирани полезни практики за съответните умения.

В частта с приложенията е представен инструментариум за провеждане на обучения. Той обхваща два типа информация. Първата е свързана с възможните подходи за организиране на събитията по проекта (която може да е полезна за всички заинтересовани страни в България и на всички равнища на управление), практически упражнения и насоки за изготвянето на казуси от страна на участниците в обученията. Втората информация обособява няколко типа въпросници: за предварителна оценка на равнището на уменията, за последваща оценка на степента на усвояване на иновативни предприемачески умения, както и за обща оценка на събитие от страна на участниците.

Ресурсът е селектиран в резултат от проведено Проучване за оценка на потребностите на потребителите за съдържание, осъществено от Балканския институт по труда и социалната политика, в изпълнение на работната програма на Националното звено за подкрепа на EPALE за периода 2019-2020 г.

 

Resource Author(s): 
Институт за следдипломна квалификация при УНСС (България)-проект FIERE
Publication Date:
Friday, 14 August, 2020
Language of the document:
Type of resource: 
Open Educational Resources
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email