European Commission logo
Oħloq kont
Tista’ tagħżel diversi kliem b’virgola diviżorja

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim tal-Adulti fl-Ewropa

Aħbarijiet

Δελτίο Τύπου προγράμματος κινητικότητας ΚΑ122-VET του ΔΙΕΚ Καλαμάτας

TreeImage.
ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΛΤΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Καλαμάτας πραγματοποίησε με επιτυχία, μέσα στο 2023, το πρώτο του πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ122, ως νεοεισερχόμενος οργανισμός.

Η πρώτη αυτή κινητικότητα, με κωδικό αριθμό προγράμματος 2021-1-EL01-KA122-VET-000020554, υλοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας σε συνεργασία με το φορέα Athena Study. Συμμετείχαν 14 καταρτιζόμενοι της ειδικότητας Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και έλαβε χώρα κατά το διάστημα 19 Ιανουαρίου 2023 έως και 1 Φεβρουαρίου 2023. Οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν την ευκαιρία αρχικά να επισκεφτούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ρουμανίας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση (σε πραγματικές συνθήκες εργασίας) στο «Mercure Hotel» (https://www.mercurebucharestunirii.com) για 7 ημέρες. Παράλληλα, πραγματοποίησαν πολιτιστικής φύσεως επισκέψεις σε διάφορους χώρους όπως: στο «Museum of Natural History – ANTIPA», στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου, στο «Brand Castle» στο Brasov, στο παλάτι της Βουλής, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης, στο «Village Museum», στο «Herastrau Park» και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης του Βουκουρεστίου.

Οι συμμετέχοντες άδραξαν και αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες της χώρας υποδοχής και γνώρισαν διαφορετικές συμπεριφορές, μεθοδολογίες και τεχνικές πάνω στο εργασιακό τους αντικείμενο τις οποίες υιοθέτησαν κατά την επιστροφή τους με κριτικό τρόπο.

Παράλληλα με την επαγγελματική διάσταση των δράσεων, η κινητικότητα είχε ως στόχο και τη γνωριμία με την τοπική κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες. Μέσα από την διάδρασή τους με τους κατοίκους της χώρας υποδοχής και τις πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία και άλλους χώρους είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Απέκτησαν με αυτό τον τρόπο πολύ σημαντικές εμπειρίες τις οποίες κεφαλαιοποίησαν, βραχυπρόθεσμα και πολύ πιθανό και μακροπρόθεσμα, όπως έδειξε η αξιολόγηση που πραγματοποιήσαμε.

Κατά την αποτίμηση του προγράμματος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η υλοποίηση της κινητικότητας είχε διττή ευεργετική επίδραση. Οι συμμετέχοντες κατάφεραν να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στους εξής τομείς: α) γλωσσική και επικοινωνιακή ικανότητα β) αποδοχή της πολυμορφίας και σεβασμός στις διαφορετικές κουλτούρες, γ) ανάπτυξη κάθετων επαγγελματικών δεξιοτήτων (ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ομαδικότητα και συνεργατικότητα) και δ) ανάπτυξη του αισθήματος του Ευρωπαίου Πολίτη.

Η δεύτερη διάσταση επιρροής  εντοπίζεται στο επίπεδο του οργανισμού κατάρτισης. Το Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας κατάφερε να αποκτήσει μια περισσότερο ευρωπαϊκή προοπτική και διεύρυνε το δίκτυο συνεργασιών του. Σε αμιγώς τοπικό οργανωτικό επίπεδο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, μαθήτευσε στην οικονομική διαχείριση, έμαθε να καταρτίζει στρατηγικούς στόχους και να διαχειρίζεται με βέλτιστο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του.

Τέλος, με τις δράσεις γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους (https://ln5.sync.com/dl/085fec030/kyf95un3-ijvcxt7t-4qypqes9-qp5wvg7t), η επίδραση είχε πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα: όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το πρόγραμμα και την ομολογουμένως πάρα πολύ θετική του επίδραση σε ένα ευρέως φάσματος τομείς. Κλείνοντας αυτή τη συνοπτική παρουσίαση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία τόσο το φορέα υποδοχής Athena Study (https://athenastudy.eu/) όσο και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (https://www.iky.gr/el/) ως τον Εθνικό Φορέα Συντονισμού των ευρωπαϊκών δράσεων. Ευελπιστούμε στο μέλλον να μας δοθεί και πάλι μια ανάλογη ευκαιρία.

 

 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Η EPALE είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες της κοινότητας. Όλο το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες παρέχεται ως έχει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης για την Ελλάδα δεν υποστηρίζουν οποιεσδήποτε απόψεις ή συμβουλές που εκφράζονται από χρήστες σε αυτήν την πλατφόρμα.

Login (2)

Trid tikteb artiklu?

Toqgħodx lura milli tagħmel dan!

Ikklikkja l-link t’hawn taħt u ibda ibgħat artiklu ġdid!

L-aħħar diskussjonijiet

Profile picture for user tom.borg.
Tom Borg

EPALE 2021 Thematic Focuses. Let's start!

We invite you to enrich what is set to be an intense year ahead with your contributions and expertise! Let's start by taking parto in this online discussion. The online discussion will take place Tuesday 9 March 2021 from 10 a.m. to 4 p.m. CET. The written discussion will be introduced by a livestream with an introduction to the 2021 Thematic Focuses, and will be hosted by Gina Ebner and Aleksandra Kozyra of the EAEA on the behalf of the EPALE Editorial Board.

More
Profile picture for user Mahira.
Mahira Spiteri

Diskussjoni ta’ EPALE: Il-forniment ta’ tagħlim ta’ ħiliet bażiċi

Il-ħiliet bażiċi huma trasversali. Dawn mhumiex rilevanti biss għall-politika edukattiva, iżda huma rilevanti wkoll għall-politiki tal-impjiegi, tas-saħħa, soċjali u ambjentali. Il-bini ta’ miżuri ta’ politika koeżivi li jappoġġjaw lill-persuni bi ħtiġijiet bażiċi ta’ ħiliet huwa meħtieġ mhux biss biex il-Perkorsi ta’ Titjib tal-Ħiliet ikunu suċċess, iżda wkoll biex jgħinu fil-bini ta’ soċjetajiet aktar reżiljenti u inklużivi. Id-diskussjoni online se ssir f’din il-paġna fis-16/17 ta’ Settembru bejn l-10:00 u s-16:00 CET u se tkun immoderata mill-Koordinaturi Tematiċi ta’ EPALE tal-EBSN

More