European Commission logo
Kontot looma
Saab valida mitu sõna koma abil

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Blog

Blog

Strategii pentru cursanții adulți cu dificultăți de învățare pentru a deveni cetățeni activi și informați

TreeImage.
Botez Corina

Traducere Engleză-Română

Autor: Christina Njie Sjögren

Scopul pe care cei mai mulți profesori, care predau cursanților adulți, îl au este să-i ajute pe aceștia să devină cetățeni activi și să înțeleagă societatea în care trăiesc. Modul în care întâlnim cunoștințele actuale ale cursanților despre societate variază în diferitele domenii pe care le predăm și variază și în funcție de diferitele grupuri țintă ale cursanților noștri. De asemenea, modalitățile prin care ne apropiem, și într-un cadru de clasă, abordăm abilitățile necesare pentru o cetățenie activă sunt atât de multe ca și cadrele didactice. În predarea către un cursant adult cu dificultăți de învățare pare dificil uneori de pus în aplicare ideea de "construire a spiritul civic".

În învățământul pentru adulți, întâlnim cursanți cu o serie de dificultăți de învățare, cum ar fi dizabilitatea intelectuală, ADD/ADHD, tulburările din spectrul autismului, fobia socială, tulburările de vorbire și alte forme de variații funcționale.

În funcție de provocările cu care se confruntă cursanții, activitățile de consolidare și reîntărire a cetățeniei active sunt abordate prin mijloace precum învățarea digitală prin intermediul rețelelor sociale și a diferitelor instrumente educaționale online și site-uri de învățare. Discuțiile despre societate într-un climat informal și tolerant în clasă ajută, de asemenea, cursanții să pună întrebări.
Activitățile din clasă pot fi o modalitate de a deschide o nouă lume a angajamentului în societate. Societatea a fost pentru unii un obstacol insurmontabil de reguli, reglementări, moduri nespuse de a interacționa, noțiuni culturale despre ceea ce este bine și rău, cuvinte și expresii dificile, conexiuni la istorie necunoscute și greu de înțeles și așa mai departe. Societatea poate fi o rețea destul de complicată cu legături mai libere sau mai strânse, fiind mai bine echipată pentru a dezlega faptul că rețelele digitale sunt valoroasă pentru majoritatea oamenilor. O mai bună înțelegere a drepturilor omului în societate, precum și a obligațiilor, dă o nouă dimensiune cetățeniei active.

Construirea mentalității civice, pentru a deveni un cetățean mai activ, poate îmbunătăți considerabil simțul coerenței cursanților. Îmbunătățirea înțelegerii și implicării unei persoane în societate poate fi, de asemenea, piatra de temelie pentru  ca acea persoană să devină mai independentă. Acest lucru se aplică în mare măsură cursanților care au emigrat și sunt într-o oarecum noi în țară. Probabil că dificultățile lor de învățare nu au fost abordate în mod deschis și că societatea din noua țară este atât de diferită încât s-ar putea să apară noi posibilități, dar și noi provocări.
Proiectarea de lecții care să ofere fiecărui cursant posibilitatea de a accesa conținutul, indiferent de problemele de învățare, este o modalitate care aduce și un sentiment al variațiilor noastre funcționale individuale. Materialele și resursele de învățare (digitale sau de altă natură) sunt disponibile pentru toată lumea, și nu exclusiv pentru cei care au cel mai mult nevoie, astfel reduc diferențele și creează un sentiment de egalitate sau de similitudine între cursanți. Variațiile dintre cursanți devin astfel activele situației de învățare, deoarece situația învățării devine mai accesibilă pentru toată lumea - cu sau fără dificultăți de învățare.

Situațiile din clasa de curs pot fi, de asemenea, modalitatea de a obține competențe digitale valoroase necesare pentru a-și asuma în mod activ un rol mai important în societate, precum și a învăța cum să acceseze informațiile și să le analizeze critic.

Variațiile funcționale și modul în care le adresăm și le întrunim sunt esențiale pentru acceptarea de către cursant a problemelor lui cu privire la învățare. Dialogul deschis și abordarea importanței conștiinței de sine este ceva cu care merită să se petreacă timp în mentorarea cursanților cu dificultăți de învățare, care de multe ori au petrecut mult timp compensând dificultățile lor și încercând uneori să le ascundă. Participarea în societate, în felul lor propriu, devine apoi un scop în sine. Dar, înainte de asta, trebuie să îndrăznim să recunoaștem obstacolele și să ne întărim punctele forte. În plus, cursanții cu dizabilități intelectuale sau alte dificultăți de învățare beneficiază foarte mult de faptul că au învățat strategii pentru a detecta când sunt expuși diferitelor structuri de putere, cum ar fi discriminarea. Învățând să se apare, fiind mai stăpâni pe propriile abilități și pe valorile lor, aceste lucruri devin un bonus de valoare în predarea statutului civic.

În aproape fiecare subiect putem include aspecte civice. Putem aborda diferite probleme în moduri variate, astfel încât variația însăși să consolideze posibilitățile cursanților de a reuși.

Planificarea cu atenție a modului de integrare a idei de construire a cetățeniei în planurile existente pentru cursuri și oferirea acestora studenților pentru ca ei să-și poată pregăti și planifica munca proprie este, de asemenea, o rețetă pentru succes. Planul este deosebit de important pentru cursanții ce întâmpină provocări în procesul de învățare, pentru a putea să se pregătească, în orice mod, pentru a obține succes în procesul de învățare.

Construirea cetățeniei nu trebuie să implice numai activitățile din clasă. Colaborarea cu un consilier de orientare și invitarea diferitelor grupuri/instituții în clasă sau vizitarea acestora, prezintă o cale de a lărgi contribuția și înțelegerea pentru ceea ce reprezintă abilități civice importante. În plus, prin implementarea strategiilor de cooperare în procesele de învățare, cursanții învață să se bazeze pe propria capacitate și să coopereze într-o structură simetrică a puterii și nu doar într-o structură ierarhică. Aceasta este o abilitate valoroasă în societate.

O rețetă pentru un profesor care să îi ajute pe cursanți să-și construiască abilitățile cetățenești poate fi:

- Design universal de învățare și resurse universale de învățare în sala de clasă

- Exersarea competențelor valoroase necesare în societate

- Crearea unui climat tolerant în clasă, unde pot fi abordate toate întrebările

- Ajutarea cursanților să lucreze la conștiința de sine

- Planificarea modului de încorporare a construirii cetățeniei în cadrul clasei

 

Login (1)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so!
Click the link below and start posting a new article!

Viimased arutelud

Profile picture for user nskoroge.
Georgi SKOROBOGATOV

Üleskutse avalikule arutelule täiskasvanute koolitaja kutsestandardite tuleviku üle

Tänapäevane ja tulevikku suunatud kutse. Enamuse, mitte vähemuse kutse. Valdkonna arengut ja professionaliseerumist tüüriv kutse.

Veel
Profile picture for user Piret.maiberg.
Piret Maiberg-Nõu

Demokraatlikuks eluks vajalike oskuste kujundamine. Täiskasvanuõppe ja -hariduse roll.

Arutle, kuidas 21 sajandi oskused aitavad kaasa kodanikuaktiivsusele.

Veel
Profile picture for user Piret.maiberg.
Piret Maiberg-Nõu

EPALE 2021 fookusteemad. Alustame!

Kutsume sind rikastama eelseisvat aastat oma panuse ja ekspertiisiga! Alustuseks võta osa veebiarutelust, mis toimub teisipäeval, 9. märtsil kell 10-16 (CET). Kirjalik arutelu toimub otseülekandena ja juhatab sisse 2021. aasta fookusteemad. Arutelu juhivad EPALE toimkonna nimel Gina Ebner ja  Aleksandra Kozyra EAEA-st.

Veel

Latest News

Eelseisvad sündmused