Skip to main content
Blog
Blog

Interkulturalne kompetencije nastavnika u radu s azilantima – prvi dio

Obrtničko učilište - ustanova za obrazovanje odraslih nositelj je Erasmus+ KA1 projekta Interkulturalne kompetencije nastavnika u radu s azilantima INTERZIL čiji je cilj unapređenje znanja i vještina potrebnih za rad s odraslim polaznicima u nepovoljnom položaju i to azilantima u području podučavanja na jeziku koji im nije materinji, rad u multikulturalnim grupama te uvođenje IKT-a u nastavu za neformalno podučavanje hrvatskog jezika. Sve aktivnosti teže razvoju tolerancije i promicanju kulturalne različitosti, a kao dio priprema za daljnji nastavak formalnog strukovnog obrazovanja kojim osiguravaju zapošljavanje i integraciju u hrvatsko društvo. Projekt uključuje tri aktivnosti koje pridonose razvoju međukulturalnih učionica u kojima nastavnici temeljem razvijene interkulturalne kompetencije stvaraju prostor za inkluzivno učenje kulturalno različitih obrazovnih grupa u cilju njihove integracije u našu kulturu.

U ovome blogu donosimo vam iskustva sa strukturiranog tečaja "Interkulturalno učenje i interkulturalne različitosti u obrazovanju". 

Tamara Vojvoda i Danijel Đekić sudjelovali su na strukturiranom tečaju „Interkulturno učenje i interkulturne različitosti u obrazovanju“ u Bologni (Italija) u organizaciji IFOM-a u trajanju od 15. do 21. rujna 2019. Na tečaju su sudjelovali nastavnici i treneri od osnovne i srednje škole pa do obrazovanja odraslih iz Njemačke, Finske, Češke i Islanda. Kroz tečaj smo razvili osviještenost o drugim kulturama te usvojili metode i alate za pristup multikulturalnoj nastavi.

Tijekom razdoblja mobilnosti upoznali smo se s osobnim i društvenim značenjem identiteta, suočili se s naglašenim stereotipima i osobnim predrasudama, istovremeno razvijajući kulturne senzibilitete (antidiskriminaciju). Na tečaju smo razgovarali i o temama samo-identiteta, interkulturalne komunikacije, empatije, tolerancije i inkluzije. Istražili smo različita gledišta kroz sudjelovanje na vježbama simulacije i pripovijedanja (storytelling), razvili interkulturalne kompetencije u kombinaciji s mekim vještinama (kritičko razmišljanje, timski rad, kreativnost, samosvjesnost, aktivno slušanje, emocionalnu inteligenciju) te naučili nove pristupe obrazovanju primjenjive u kulturno raznolikim učionicama.

Zasigurno su neka od najvažnija iskustava bila razmjena dobrih praksi i rasprava o izazovima oko uloge nastavnika u integracijskom procesu kao i stvaranju vlastitog kulturnog identiteta. Svakako bismo izdvojili „Migrantsku turu“, obilazak multikulturalnog dijela Bologne pod vodstvom osobe s migrantskom pozadinom koja je podijelila s nama svoja iskustva u definiranju vlastitog kulturnog identiteta. Time smo iz prve ruke shvatili što znači biti „drugačiji“ u nekoj sredini, kako se odnosni okolina prema tebi te kako se formira vlastito ja. Također smo posjetili srednju strukovnu školu čiji veliki broj učenika dolazi iz drugih kultura te smo razmijenili iskustva s nastavnicima o problemima i načinima stvaranja inkluzivne multikulturalne učionice.

Sva nova znanja i vještine, kao i usvojene alate, smo podijelili s ostalim kolegama u Učilištu, ali smo organizirali i radionicu, čiji su sudionici osim zaposlenika Učilišta bili i predstavnici Inicijative za engleski jezik i kulturu te Isusovačke službe za izbjeglice. Zahvaljujući tečaju povećali smo toleranciju u našim grupama te stvaramo prostor za inkluzivno učenje kulturalno različitih obrazovnih grupa u cilju njihove integracije u našu kulturu.

Login (1)
Themes addressed

Login or Sign up to join the conversation.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Latest Discussions

EPALE Discussion: News media literacy for adults – why is it important right now?

Share your views with regards to news media literacy for adults!

More

Pre-school education and parental cooperation during the Covid-19 crisis period. How important actually is this cooperation?

Lockdown, State of emergency, and restrictions have imposed new obligations on each individual. Families with children in pre-primary and primary schools are particularly concerned.

More

Creative resources to facilitate local communities

Local communities' heart and soul are originated from common activities, traditions and trust. Facilitating the people's common sense and keep the common value are strongly connected to community centres, libraries, where people come together and having, doing, feeling things together. In 2020, as a result of the COVID-19, this background, the beating heart of the communities stopped working and since then, they have been struggling with difficulties to maintain the wellbeing of people on the local level.

More