European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

EBSN podkast serija na EPALE-u: Osiguravanje trostepenog pristupa oblicima usavršavanja - procjena vještina, prilagođena ponuda učenja i validacija

Druga sjednica EBSN-ove podkast serije na EPALE-u bavi se trostepenim pristupom preporuci Evropske komisije o Oblicima usavršavanja.

 

Ensuring the three-step approach of Upskilling Pathways - skills assessment, tailored learning of...

  

Druga sjednica EBSN-ove podkast serije na EPALE-u bavi se trostepenim pristupom preporuci Evropske komisije o Oblicima usavršavanja: Nove mogućnosti za odrasle.

Da bi poboljšali pristup i započeli sa kvalitetnim mogućnostima učenja, odrasli sa niskim kvalifikacijama i osnovnim vještinama bi trebalo da imaju pristup oblicima usavršavanja u tri ključna koraka koji su procjena vještina, prilagođena ponuda učenja i validacija i priznavanje.

2019. godine, Radni dokument osoblja Komisije o preduzimanju implementacionih mjera Evropske komisije detaljnije je ispitao rezultate u državama članicama. Ovaj dokument je zaključio da

„Ključni trostepeni pristup utvrđen u Preporuci (procjena vještina, prilagođena ponuda za učenje, validacija i priznavanje vještina) prisutan je samo u malom broju inicijativa. Ono što je sada potrebno je razvoj elemenata koji nedostaju. Veliki broj mjera za sprovođenje oslanja se na blok ponude ili generičku obuku, što može da poveća izazove u ispunjavanju ciljeva utvrđenih u Preporuci Savjeta u pogledu individualizovanih, prilagođenih ponuda na osnovu procjene.“

U ovom podkastu imamo za cilj da detaljnije ispitamo ta tri koraka kroz opseg stručnjaka iz dvije organizacije članice EBSN-a. Dr Luis Carro iz španske institucije OBSERVAL, jedne od ključnih organizacija kada je u pitanju mehanizam usavršavanja u Španiji. Naš drugi gost je Lubica Gallová iz Slovačkog instituta za stručno obrazovanje.

Poslušajte podkast:

EPALE_EU · Ensuring The Three - Step Approach Of Upskilling Pathways PODCAST

 

Stručnjaci koji su dali doprinos i veza ka organizacijama:

• Dr Luis Carro, OBSERVAL - Španska opservatorija validacije profesionalnih kompetencija

• Lubica Gallová, Državni institut za stručno obrazovanje (Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV), Slovačka Republika

                            

Dalji resursi u ovoj temi:

• Posjetite veb-stranicu EBSN-ove onlajn konferencije za više inicijativa koje su se fokusirale na postizanje tri koraka u Oblicima usavršavanja ovdje.

• Provjerite prvu sesiju podkasta pomoću EBSN-a o izgradnji otpornosti kroz osnovne programe vještina ovdje.

• Za pristup spisku EBSN-ovih Otvorenih kolekcija obrazovnih resursa na EPALE-u, pratite ovaj link.

Evo transkripta podkasta.

 

Login (10)

Komentari

Most probably all upskilling ought to inlcude the enviironment as a cross cutting theme. Otherwise we risk remaining anachronistic. 
Login (0)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite drugi jezik?

Ovaj dokument je dostupan i na drugim jezicima. Odaberite jedan od njih u nastavku.
Switch Language

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More