European Commission logo
Create an account
Can select multiple words with divider comma

EPALE - Elektronska platforma za obrazovanje odraslih u Evropi

EPALE pravne napomene

Izjava o odricanju od odgovornosti

EPALE je platforma zajednice čiji sadržaj generišu korisnici. Evropska komisija se ograđuje od podržavanja materijala, članaka ili vizuelnih sadržaja koje postavljaju korisnici, niti bilo koje stavove, mišljenja ili savjete koje su korisnici izrazili na ovoj platformi. Isto tako, Evropska komisija ne prihvata nikakvu odgovornost u vezi sa sadržajem.

Ova izjava o odricanju od odgovornosti nema namjeru da ograniči odgovornost Komisije u suprotnosti sa bilo kojim zahtjevima utvrđenim važećim nacionalnim zakonom niti isključiti njenu odgovornost za stvari koje se ne mogu isključiti prema tom zakonu.

 

Smjernice zajednice

EPALE se usredotočuje na zajednicu za obrazovanje odraslih. Želimo poboljšati standarde obrazovanja odraslih širom Evrope, a da korisnici dijele svoja iskustva i znanja. Cilj platforme je da korisnici uglavnom proizvode sadržaj za korisnike. Stoga pozdravljamo i podstičemo doprinose korisnika platformi.                                                                     

Predani smo kvalitetu i tačnosti, pružajući stručnjacima za obrazovanje odraslih visokokvalitetan, tačan i originalan sadržaj koji je relevantan za njihove potrebe i brige. Sadržaj na EPALE trebao bi biti činjenično tačan i bez klevetničkog materijala.                                            

  • EPALE Nacionalne službe podrške provjeravaju relevantnost svakog postavljenog sadržaja, poput članka ili izvora, prije nego što postane javno dostupan.
  • Rasprave i komentare postmoderira Nacionalna služba podrške; mogu se primijeniti tehnički alati za filtriranje ili blokiranje neprikladnih doprinosa.
  • Sadržaj i komentare u javnim i privatnim grupama kreira moderator grupe, a kontroliše Nacionalna služba podrške.                                                                   

Možete reprodukovati sadržaj pod uslovom da se navede izvor, osim ako nije drugačije navedeno. Ako je potrebno prethodno dopuštenje za reprodukciju informacija, takvo dopuštenje će poništiti opšte dopuštenje i jasno će navesti sva ograničenja upotrebe. Materijali i doprinosi korisnika na platformi su, osim ako nije drugačije naznačeno, kompatibilni s licencom Creative Commons “Attribution 4.0 International” (CC BY 4.0).                                         

Ako, kao autor ili izdavač djela, smatrate da su vaša prava povrijeđena i želite to ispraviti, obratite nam se na helpdesk@epale-support.eu. Ako nam skrenete pažnja na greške ili propuste, takođe ćemo ih pokušati ispraviti.

Želimo da se svi naši korisnici osjećaju dobrodošli na EPALE i da vjeruju informacijama koje su predstavljene na ovoj stranici. Stoga od vas tražimo da se pridržavate nekih načela kako bi EPALE bio siguran:                                                                      

  • Budite odgovorni: Budite odgovorni za svaki sadržaj koji postavite i za to da vaši postovi budu tačni i primjereni te da ne krše autorska prava. Prije nego što podijelite slike, video zapise, dokumenta ili bilo koje druge resurse, uvjerite se da imate pravo na to. U slučaju slika ili video zapisa koje ste izradili, a na kojima se druge osobe mogu lako identifikovati, pobrinite se da dobijete njihov pristanak za objavljivanje. Ukoliko koristite fotografije ili slike iz drugih izvora, morate imati dozvolu da ih legalno koristite.
  • Budite puni poštovanja: kada komunicirate, zapamtite da drugi možda neće uvijek dijeliti vaše stavove. Korisnici moraju poštovati mišljenja drugih i suzdržati se od upotrebe uvredljivog ili štetnog jezika. Govor mržnje, rasistički, seksistički ili drugi kazneni sadržaji nisu prihvatljivi i dovešće do isključenja iz zajednice i uklanjanja objava.
  • Ostanite relevantni: Neka sadržaj rasprava bude povezan s temom. Kada doprinosite temi za raspravu , pobrinite se da je vaš doprinos tačan, konstruktivan i koristan drugim članovima koji u njemu učestvuju.
  • Budite pristojni i prijateljski raspoloženi: Biti pristojan znači biti svjestan i poštivati osjećanja drugih ljudi i to pokazivati. Stoga pažljivo birajte riječi u svojim objavama i doprinosima. Označite "Sviđa mi se" ili recite "Hvala" kako biste odali priznanje svima čiji ste doprinos cijenili.
  • Budite odgovorni: koristite platformu na odgovoran način samo u zakonite svrhe. Suzdržite se od slanja neželjene pošte, učitavanja zlonamjernog sadržaja ili korištenja platforme na bilo koji način koji bi mogao naštetiti korisnicima ili mreži.

Iako korišćenje platforme od svih korisnika zahtijeva pridržavanje ovih Smjernica zajednice, neki neprikladni sadržaji ili doprinosi koje su postavili korisnici ipak se mogu poslati i prikazati. Slobodno prijavite takve incidente na helpdesk@epale-support.eu. Zadržavamo pravo uređivanja, premještanja ili brisanja bilo kojeg sadržaja koji krši Smjernice zajednice i isključivanja bilo kojeg korisnika iz zajednice, bez prethodnog obavještavanja.

Ove Smjernice zajednice mogu se promijeniti i stoga biste ih trebali redovno pregledati. Svaka takva promjena odmah bi stupila na snagu.

 

Eksterni link izjave o odricanju od odgovornosti

Veb stranica Evropske komisije u domenu europa.eu može sadržati “eksterne linkove”za veb strance u domenima izvan europa.eu, koji ne moraju biti u vlasništvu ili finansirani od strane Evropske komisije, nad kojima službe Komisije nemaju kontrolu i za koje Komisija ne snosi odgovornost.

Kada posjetioci veb stranice Evropske komisije odaberu da prate link na neku eksternu veb stranicu, oni napuštaju zvaničan domen Evropske komisije, i podliježu kolačićima, politikama privatnosti i zakonitosti te eksterne veb stranice.

Usklađenost sa primjenljivom zaštitom podataka i zahtjevima za pristupanje eksternim veb stranicama kojima se pristupa sa veb stranica Komisije u domenu europa.eu, spadaju izvan kontrole Evropske komisije i to je eksplicitna odgovornost eksterne veb stranice.

 

Odricanje od odobrenja 

Svrha svake linkovane reference sa veb stranica Evropske komisije za svaki konkretni eksterni resusrs, onlajn uslugu ili veb stranicu, jeste da se unaprijede informacije dostupne na veb stranicama Evropske komisije i da se pomogne posjetiocima ovih veb stranica.

Takve linkovane reference ne označavaju odobrenje Evropske komiisije određenog eksternog resursa, onlajn usluge ili veb stranice, niti odobrenje informacije, sadržanih u linkovanoj referenci, niti odobrenje organizacija koje posjeduju eksterne veb stranice.

 

Politika privatnosti

EPALE je posvećen politici privatnosti korisnika. Za dalje podatke pogledajte izjavu o privatnosti.