European Commission logo
Fiók létrehozása
Több szót is választhat vesszővel elválasztva

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

Blog

Alfama bo morala počakati - filmska šola SPIDW se je odvila na spletu

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje sodeluje v projektu SPIDW – Strateško partnerstvo za vključevanje starejših v digitalni svet, ki spodbuja digitalizacijo izobraževanja starejših. Partnerji v projektu smo se nazadnje v živo srečali septembra lansko leto v Ljubljani, te dni pa smo namesto v živo v Lizboni, preko prenosnih računalnikov sledili strukturiranemu filmskemu izobraževanju (AidLearn).

TreeImage.
DUSANA FINDEISEN

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje sodeluje v projektu SPIDW – Strateško partnerstvo za vključevanje starejših v digitalni svet, ki spodbuja digitalizacijo izobraževanja starejših. Partnerji v projektu smo se nazadnje v živo srečali septembra lansko leto v Ljubljani na izobraževanju o vizualni pismenosti in dokumentarnih filmih. Posneli smo prve filme s področja mikrosociologije vsakdanjega življenja (zajtrk v evropskih državah).

Te dni pa smo se srečali ponovno. Namesto v živo na Portugalskem v Alfami, eni najstarejših lizbonskih četrti, smo v Ljubljani, kar pri Figovcu, na prenosnem računalniku sledili strukturiranemu filmskemu izobraževanju (AidLearn). Eduardo Amaro nas je uvedel v produkcijo in post-produkcijo filmov - umetnosti, ki povezuje podobe in zvok v močna sporočila; pomembni so bili svetloba, zorni koti kamere, pogled gledalca. Vsak programski modul so spremljali odlomki iz izbranih filmov. Prepoznavali smo filmsko pripoved, junake, hudobneže, intrigo in nazadnje, Covidu-19 in geografski razdalji navkljub, posneli več kratkih filmov. Gledali pa smo Resnično zgodbo (angl. The Straight Story) Davida Lyncha, Casablanco, Nebrasko. Srečali smo se z animiranimi filmi, kot je French Roast, in s poučnim filmom Evan. Film mora imeti zgodbo, ki jo ustvarjajo raznorodni elementi; svetloba, zvok, glasba, kamera, ki mora biti v pravi višini, filmski plani, barve. Svetle, mehke barve, svetloba nas veselijo, temne barve spremljajo žalost, pomanjkanje svetlobe naredi pripoved grozljivo. Film brez ljudi in živali ustvari značilno razpoloženje.

Projekt SPIDW omogoča izmenjavo znanja med partnerji, osredotočen pa je na ustvarjanje okoliščin in priložnosti za starejše odrasle in njihovo pridobivanje digitalnih spretnosti. Temelji na analitičnem prikazu dobrih praks, tudi na področju filmskega ustvarjanja in uporabe najsodobnejših tehnologij. Projekt SPIDW je z vidika Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje komplementaren z vsaj dvema že izvedenima projektoma: CINAGE, evropski film za dejavno staranje in RefugeesIn, evropski film za socialno vključevanje beguncev. O slednjem najdete več informacij tudi na EPALE.
Projekt SPIDW ima svoje neposredne in posredne uporabnike. Med neposrednimi so učitelji odraslih, mentorji, socialni delavci, med posrednimi pa starejši odrasli. Dve leti trajajoči projekt se uradno zaključi 30. septembra 2020. Vsak partner je posnel dva filma, na platformi Moodle so se nabirali naši komentarji in kmalu bo nared brošura o filmskem ustvarjanju.
 
V projektu sodelujejo:

EureCons Förderagentur GmbH, Nemčija

AidLearn, Portugalska

PRO-MED, Poljska

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, Slovenija

Balkanska Agenciya za Ustoychivo Razvitie, Bulgarija

Spolupracou pre lepsiu buducnost – VM, Slovaška

 


Dr. Dušana Findeisen je profesorica angleščine in francoščine ter književnosti in andragoginja. Sama ali s kolegi je uvedla in izvajala številne inovacije v izobraževanju odraslih: visokošolski predmet socio-kulturna animacija in izobraževanje za lokalni razvoj, izobraževanje starejših, Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje, Andragoško poletno šolo za lokalni razvoj. Prispevala je k razvoju študijskih krožkov na Slovenskem, soustanovila je  revijo Andragoška spoznanja, je članica njenega uredniškega odbora. Pet let je bila izvedenka Age Platform Europe za zaposlovanje in izobraževanje starejših in zunanja izvedenka Evropske komisije za izobraževanje starejših. Doslej je koordinirala približno dvajset mednarodnih projektov. Vodi Inštitut za raziskovanje in razvoj izobraževanja pri SUTŽO. Deluje kot mentorica na SUTŽO. Je podpredsednica DANET, evropskega združenja. Objavila je pet znanstvenih monografij in več sto člankov.

 

Login (0)

Want to write a blog post ?

Ne habozzon!
Kattintson az alábbi linkre, és kezdje el egy új cikk közzétételét!

Legfrissebb beszélgetések

Profile picture for user BajkaGy.
Györgyi Bajka

A mesterséges intelligencia vezérlése a kortárs társadalomban

Csatlakozzon hozzánk, hogy átgondoljuk és megvitassuk a mesterséges intelligencia szerepét a kortárs társadalomban, és a lehetséges eszközöket, amelyek segítségével megtanulhatjuk a lehető legjobban használni.

Több
Profile picture for user BajkaGy.
Györgyi Bajka

Fenntarthatóság és felnőttkori tanulás: túlmutat a zöld készségeken?

Csatlakozzon hozzánk, és elmélkedjünk együtt a zöld készségekről, mint az olyan összetett, egymással összefüggő problémák megoldásának módjáról, mint az éghajlatváltozás és a környezeti kihívások.

Több
Profile picture for user BajkaGy.
Györgyi Bajka

Középpontban az alapkészségek a Készségek európai évében

Ha azt szeretnénk, hogy a Készségek európai évének célkitűzései teljesüljenek, egyértelműen szükség van az alapkészségekre irányuló beruházásokra.

Több

Latest News

Közelgő események