European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

Alfama bo morala počakati - filmska šola SPIDW se je odvila na spletu

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje sodeluje v projektu SPIDW – Strateško partnerstvo za vključevanje starejših v digitalni svet, ki spodbuja digitalizacijo izobraževanja starejših. Partnerji v projektu smo se nazadnje v živo srečali septembra lansko leto v Ljubljani, te dni pa smo namesto v živo v Lizboni, preko prenosnih računalnikov sledili strukturiranemu filmskemu izobraževanju (AidLearn).

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje sodeluje v projektu SPIDW – Strateško partnerstvo za vključevanje starejših v digitalni svet, ki spodbuja digitalizacijo izobraževanja starejših. Partnerji v projektu smo se nazadnje v živo srečali septembra lansko leto v Ljubljani na izobraževanju o vizualni pismenosti in dokumentarnih filmih. Posneli smo prve filme s področja mikrosociologije vsakdanjega življenja (zajtrk v evropskih državah).

Te dni pa smo se srečali ponovno. Namesto v živo na Portugalskem v Alfami, eni najstarejših lizbonskih četrti, smo v Ljubljani, kar pri Figovcu, na prenosnem računalniku sledili strukturiranemu filmskemu izobraževanju (AidLearn). Eduardo Amaro nas je uvedel v produkcijo in post-produkcijo filmov - umetnosti, ki povezuje podobe in zvok v močna sporočila; pomembni so bili svetloba, zorni koti kamere, pogled gledalca. Vsak programski modul so spremljali odlomki iz izbranih filmov. Prepoznavali smo filmsko pripoved, junake, hudobneže, intrigo in nazadnje, Covidu-19 in geografski razdalji navkljub, posneli več kratkih filmov. Gledali pa smo Resnično zgodbo (angl. The Straight Story) Davida Lyncha, Casablanco, Nebrasko. Srečali smo se z animiranimi filmi, kot je French Roast, in s poučnim filmom Evan. Film mora imeti zgodbo, ki jo ustvarjajo raznorodni elementi; svetloba, zvok, glasba, kamera, ki mora biti v pravi višini, filmski plani, barve. Svetle, mehke barve, svetloba nas veselijo, temne barve spremljajo žalost, pomanjkanje svetlobe naredi pripoved grozljivo. Film brez ljudi in živali ustvari značilno razpoloženje.

Projekt SPIDW omogoča izmenjavo znanja med partnerji, osredotočen pa je na ustvarjanje okoliščin in priložnosti za starejše odrasle in njihovo pridobivanje digitalnih spretnosti. Temelji na analitičnem prikazu dobrih praks, tudi na področju filmskega ustvarjanja in uporabe najsodobnejših tehnologij. Projekt SPIDW je z vidika Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje komplementaren z vsaj dvema že izvedenima projektoma: CINAGE, evropski film za dejavno staranje in RefugeesIn, evropski film za socialno vključevanje beguncev. O slednjem najdete več informacij tudi na EPALE.Projekt SPIDW ima svoje neposredne in posredne uporabnike. Med neposrednimi so učitelji odraslih, mentorji, socialni delavci, med posrednimi pa starejši odrasli. Dve leti trajajoči projekt se uradno zaključi 30. septembra 2020. Vsak partner je posnel dva filma, na platformi Moodle so se nabirali naši komentarji in kmalu bo nared brošura o filmskem ustvarjanju. V projektu sodelujejo:

EureCons Förderagentur GmbH, Nemčija

AidLearn, Portugalska

PRO-MED, Poljska

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, Slovenija

Balkanska Agenciya za Ustoychivo Razvitie, Bulgarija

Spolupracou pre lepsiu buducnost – VM, Slovaška

 

Dr. Dušana Findeisen je profesorica angleščine in francoščine ter književnosti in andragoginja. Sama ali s kolegi je uvedla in izvajala številne inovacije v izobraževanju odraslih: visokošolski predmet socio-kulturna animacija in izobraževanje za lokalni razvoj, izobraževanje starejših, Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje, Andragoško poletno šolo za lokalni razvoj. Prispevala je k razvoju študijskih krožkov na Slovenskem, soustanovila je  revijo Andragoška spoznanja, je članica njenega uredniškega odbora. Pet let je bila izvedenka Age Platform Europe za zaposlovanje in izobraževanje starejših in zunanja izvedenka Evropske komisije za izobraževanje starejših. Doslej je koordinirala približno dvajset mednarodnih projektov. Vodi Inštitut za raziskovanje in razvoj izobraževanja pri SUTŽO. Deluje kot mentorica na SUTŽO. Je podpredsednica DANET, evropskega združenja. Objavila je pet znanstvenih monografij in več sto člankov.

 

Login (0)

Login or Sign up to join the conversation.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Latest Discussions

Project Organization of the Manager's School for adult education and training

Polskie Stowarzyszenie Doradcze i Konsultingowe in partnership with Slovenski Gradbeni Grozd, Gospodarsko Interesno Zdruzenje
is implementing the project:
"Organization of the School of Managers for the purpose of vocational education and training of adults"

More

The Truth about Cross Cultural Management

Lets talk about the "art of getting out of trouble as fast as you got in it"!

More