Regnbågsveckor i Mjölby och Tranås håller samtalet levande


I månadsskiftet september/oktober genomfördes den andra Regnbågsveckan i Mjölby. Den första veckan arrangerades 2019. Arrangörer bakom veckan var Mjölby kommun och ABF. På grund av pandemin var konstrasterna stora mot föregående år. Istället för en stor invigning med sång, musik och tal valde arrangörerna att genomföra invigningen digitalt.
Under året har Byggnadskontoret i Mjölby kommun, tillsammans med skolelever på Lagmanskolan och Vasaskolan, byggt ett Mjölby i minecraft. Världen smyckades med pride-flaggor inför veckan och lades ut på en publik server. Alla som hade ett minecraft-konto kunde besöka världen hemifrån och gå med i paraden på Kungsgatan. För den som inte hade ett eget minecraft-konto gick det att besöka biblioteket och komma åt minecraft-världen på via kommunens gemensamma konton.
Invigningen i Minecraft kompletterades med en digital föreläsning om HBTQ och diskriminering som Byrån mot diskriminering bjöd på kostnadsfritt. Den som vill se föreläsningen i efterhand kan komma åt den här.
Under veckan gick det att delta i flera mindre aktiviteter runt om i kommunen. Lundbybadet höll ett HBTQ-pass, fritidsgårdarna hade evenemang på temat, flera skolor och fritidshem var dekorerade i regnbågsfärger och biblioteken bjöd på föreläsningar, musikföreställningar och sagostunder. Kommunen delade också ut gratis nyckelband i regnbågsfärger till alla elever på högstadiet och gymnasiet.
”Tyvärr stämmer rättigheter och verkligheten inte alltid överens, utan många människor, både i Sverige och i andra länder, blir utsatta och diskriminerade på grund av att de inte följer normen. Detta är något vi vill uppmärksamma för att tillsammans kämpa mot en värld där människor inte behöver dölja vem de är eller vem de älskar”, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S).
Att hålla samtalet levande och inte ställa in veckan, även om det hade varit det enklaste, var viktigt för oss i Mjölby. Ett fint exempel på vilken skillnad vi kan göra genom att ta upp ämnen till diskussion är att veckan efter kommunens regnbågsvecka ringde en man till Mjölby bibliotek och frågade om tips på litteratur. Han medgav att han nog hade varit en av de som bidragit till att sprida fördomar och nu ville han lära sig mer om HBTQ-frågor.
På tisdagen höll Ruth Berthilsson en gripande föreläsning under rubriken ”Min man blev min fru”. Ruth berättade öppet om den resa hon och hennes tidigare man, numera fru, gått igenom. Hon berättade om skammen, om rädslan för vad andra skulle tycka och om de fördomar som vi alla bär på. Men hon berättade också om kärleken och om hur stöd och vänskap kan dyka upp från oväntade håll.
Även i Tranås valde man att ställa om sin regnbågsvecka istället för att ställa in. Där invigdes årets regnbågsvecka i gymnasieskolans aula där gymnasieelever tillsammans med elever från folkhögskolan deltog med musik, dans och teater. Kultur och fritidsnämndens ordförande höll invigningstal inför en mindre publik.
Under veckan erbjöds flera fysiska föreläsningar med ett begränsat publikantal. Vissa föreläsningar erbjöds både digitalt och fysiskt. Svenska kyrkan höll en regnbågsmässa och fredagen bjöd på spontana happenings på torget av elever från gymnasiet och folkhögskolan.
På lördagen läste en dragqueen sagor för barn på biblioteket och en digital parad, där föreningslivet i Tranås deltagit med små filmer som klipps ihop, sändes. Den so mvill se filmen kan göra det här. Under hela veckan har regnbågsvflaggan vajat på kommunens alla offentliga flaggstänger samt på vårdcentralens och Svenska kyrkan
”Det är synd att många ställer in regnbågsveckor i år”, säger Cathrin Elovsson, föreningsutvecklare på Tranås kommun och ansvarig för Regnbågsveckan i Tranås, ”det går trots allt att anpassa en hel del och göra i lite mindre format än vad man brukar. För vår del har det varit ett lyft att få med gymnasieskolan och folkhögskolan där det finns lärare som är kreativa och gärna tar med sina elever i arbeten kring normer och diskriminering.