European Commission logo
Креирајте профил
Можете да изберете повеќе зборови со разделна запирка

ЕПАЛЕ - Електронска платформа за учење на возрасните во Европа

Blog

Digiosaamisella uusia ulottuvuuksia toimintaan

Oman ammattitaidon kehittäminen on paitsi yksittäisen työntekijän, myös koko työyhteisön kehittymisen edellytys.

Profile picture for user nkinnpek.
Pekka KINNUNEN

Omassa työyhteisössäni, Opintokeskus Kansalaisfoorumissa toiminnan jatkuva kehittäminen ja erilaisiin toimintaympäristön muuttuviin haasteisiin reagoiminen jo ennakkoon nähdään erittäin tärkeänä. Kansalaisfoorumissa kehittämistyö nähdään oman koulutustarjonnan kehittämisen lisäksi jäsenjärjestöjemme toimijoiden edellytysten edistämisenä.

Oman ammattitaitoni kehittäminen kumpuaa tällä hetkellä kouluttajien tarpeesta hankkia uusia digitaitoja ja ideoita koulutuksensa elävöittämiseksi ja monipuolistamiseksi sekä yhdistystoimijoiden tarpeesta oman toimintansa ja organisoimiseksi ja jäsenistönsä osallistamiseksi. Koronapandemia on ollut itsellenikin oppimisen ja uusien ideoiden löytämisen aikaa toimiessani digitaitojen kouluttajana erilaisille kohderyhmille ja erilaisilla teemoilla. Nyt halusin lähteä hakemaan aiheeseen uusia, virikkeitä ja ideoita Erasmus+ -kurssilta.

Osallistuin ICT for Educators -koulutukseen osana neljän opintokeskuksen DEVAKO-liikkuvuushanketta. Koulutus toteutettiin Barcelonassa huhtikuussa 2022 ShipCon-koulutusorganisaation toimesta. ShipCon on keskittynyt EU-rahoitteisiin tutkimushankkeisiin ja koulutuksiin. He tarjoavat erilaisia Erasmus+ koulutuksia kuudella paikkakunnalla viidessä eri Euroopan maassa. Ryhmässämme oli maksimimäärä 20 osallistujaa seitsemästä eri maasta. Itseni lisäksi osallistujia oli Kreikasta, Italiasta, Bulgariasta, Latviasta, Portugalista ja Tsekin Tasavallasta

Omia tavoitteita

Omat tavoitteeni liittyivät uusien ideoiden saamiseen verkossa olevien ilmaisten sovellusten hyödyntämiseksi omissa koulutuksissa sekä yhdistysten arjen toiminnan helpottajana ja monipuolistajana. Koulutus vastasi tältä osin toiveitani ja mielikuviani. Sekään ei tullut yllätyksenä, että kaikki muut osallistujat edustivat formaalia koulutussektoria sen kaikilta asteilta. Heidän tavoitteenaan oli digitaalisten sovellusten hyödyntäminen pääsääntöisesti luokkahuoneympäristössä. Itse pyrin miettimään koulutuksen aikana ja varsinkin sen jälkeen sovellusten hyödyntämisideoita aikuiskoulutuksen, vapaan sivistystyön ja vapaaehtoistoimijoiden toimintaympäristöissä.

Sisällöltään koulutus oli perinteiseen tapaan toteutettu. Sovelluksen ja sen käyttömahdollisuuksien esittelyn jälkeen kukin harjoitteli sen käyttöä ja teki siihen liittyvän harjoituksen annetusta aiheesta. Osallistujat saivat halutessaan esitellä tekemänsä harjoitukset toisille osallistujille.

Odotin innolla sovellusten käyttömahdollisuuksien jakamista ja yhteistä ideointia muiden kurssilaisten kanssa sekä ajatusten ja kokemusten vaihtamista eri maista tulevien koulutussektorin ammattilaisten kanssa. Sainkin runsaasti uusia ideoita ja vanhojen ideoiden päivitystä erilaisiin tarpeisiin vastaavien sovellusten hyödyntämiseksi omassa työssäni ja yhdistysten toimintakentässä, mutta yhteinen ideointi ja kokemusten jakaminen ryhmissä jäi mielestäni liian vähäiseksi. Osallistujien olemassa olevaa osaamista ja kokemuksia olisi voinut jakaa paljon enemmän. Tässä koulutuksessa osaamisen jakaminen olisi ollut kaiken lisäksi aika helppoa ryhmän homogeenisuuden vuoksi. Jokaisella oli vähintään kohtalainen englannin kielen taito ja melko hyvä osaaminen digiympäristön käyttämisessä.

Jäin kaipaamaan myös ”koulupäivän” ulkopuolista toimintaa ja vapaamuotoista tutustumista toisiin osallistujiin. Samalla oppii monenlaista kiinnostavaa ja hyödyllistäkin heidän työstään ja maastaan. Barcelona itsessään kuitenkin tarjosi upeita elämyksiä ja hienoja nähtävyyksiä.

Edellä mainitut puutteet alleviivasivat omassa organisaatiossani ja koko opintokeskuskentällä vallalla olevaa pedagogista lähestymistapaa, että viisaus ei asu pelkästään kouluttajassa, vaan vertaisoppimisen ja yhteistoiminnallisen oppimisen kautta oppimiskokemus on huomattavasti syvempi kuin opettajajohtoisen oppimisen kautta saavutettu osaaminen. Samalla vahvistui käsitys digipedagogiikan ja digitaalisten sovellusten hyödyntäminen laaja-alaisesti perinteisten toimintamuotojen ja kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten rinnalla, on omiaan edistämään kestävää kehitystä sen kaikilla osa-alueilla ja ekososiaalisen ajattelutavan yleistymistä eri elämänalueilla.

Käyttöliittymät koulutuksen oppien hyödyntämiseksi ovat pitkälti jo mielessä. Tulen hyödyntämään uusia ja aiemmin käyttämiäni sovelluksia uusien ideoiden kera omassa työssäni kouluttajana ja organisaattorina. Omat digitaitokoulutukseni tulevat jatkumaan uudenlaisilla teemoilla. Vain mielikuvitus on rajana, miten opiskelijat, kouluttajat ja yhdistystoimijat voivat hyödyntää erilaisia verkkosovelluksia omassa toimintakentässään; olipa se sitten viestintä, koulutuksen elävöittäminen, kokoustamisessa, osallistaminen, pelillistäminen tai jokin muu.

 

Tämä blogikirjoitus on osa Erasmus+ -hanketta "Demokratiaa vahvistamassa koulutuksen keinoin". Neljän suomalaisen opintokeskuksen pedagogit oppivat hankkeessa eurooppalaisilta kollegoiltaan osallistumalla kursseille tai "varjostamalla" kollegojen työtä (job shadowing) eri Euroopan maissa.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Не двоумете се да го сторите тоа!
Кликнете на линкот подолу и започнете со објавување нова статија!