European Commission logo
Crear una cuenta
Can select multiple words with divider comma

EPALE - Plataforma electrónica de aprendizaje de adultos en Europa

Noticias

Læring i nord 2021: Livslang læring i det arktiske Norden. Se opptak fra konferansen!

Profile picture for user katrineu.
Katrine Utgård

I oktober i fjor avholdt EPALE halvdagskonferansen “Læring i nord” i samarbeid med Nordisk nettverk for voksnes læring (NVL) og det norske Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Det er mange som ønsker å se opptak av innleggene, og nå kan du endelig se disse her på EPALE!

Store avstander, spredt bosetting, små fagmiljøer og stort innslag av naturressursbaserte næringer gir de nordiske nordområdene særlige utfordringer med å tilby befolkningen et bredt og relevant opplæringstilbud. På konferansen kom flere innledere som har stor kunnskap om tiltak og tilbud som forsøker å svare på kompetanseutfordringer i de nordiske landene. Med spesifikt fokus på det nordlige nord ble konferansedeltakerne både klokere og inspirert til å fortsette arbeidet.

Programmet til konferansen finner du her.

 

Samarbeid om livslang læring i nord – fra et overordnet nivå

Den første delen av konferansen tok for seg kompetansepolitikken i nord fra et overordnet nivå. Først ute var direktør for HK-dir, Sveinung Skule, som først og fremst fortalte om hvordan eget direktorat jobber strategisk, helhetlig og samordnet med å legge til rette kompetanseutvikling i alle deler av befolkningen. Deretter fikk vi innblikk demografiske utfordringer knyttet til utdanning og kompetanse via blikket til forskeren Timothy Heleniak fra Nordregio, før sekretariatsleder i det norske Kompetansebehovsutvalget, Kaja Reegård, fortalte om utvalgets arbeid og liknende initiativ i de andre nordiske landene.

 

Eksempler fra de norske nordområdene

Neste post på programmet var svært interessante eksempler fra Nord-Norge. Carl John-Marcus Kuhmunen fra Samisk Høgskole fortalte om hvordan deres høgskole bidrar til styrking og utvikling av det samisk samfunnets næringer, språk og kultur. Peter Arbo tok for seg hvordan Universitetet i Tromsø (UiT) jobber for å dekke kompetansebehov i regionen. Vi fikk også innblikk i et samarbeid mellom Landsorganisasjonen i Norge (LO) og UiT om praksis i høyere utdanning. Det disse tre tilbyr viser seg å gi store ringvirkninger i hele regionen når det gjelder kultur for læring.

 

Gode eksempler på utdanning som sikrer arbeidskraft lokalt

Nordområdene har, som vi ble kjent med tidligere denne dagen, noen særskilte utfordringer knyttet til demografi og utdanning. I denne delen av konferansen fikk vi høre om tre tilbud som virkelig har klart å koble utdanningstilbud til behov for arbeidskraft lokalt. Nina Greiner Iversen fra Sør-Varanger utvikling fortalte om hvordan de jobber for å sikre stabil arbeidskraft i et område i stor endring. Leif Pääjärvi og Mattias Söder ga oss innsikt i hvordan man innen fagutdanningen kan utdanne personer som er kvalifisert til å jobbe i tre forskjellige land. De har altså lagt til rette for at man etter ferdig utdanning hos dem er kvalifisert til å jobbe som fagarbeider i Norge, Sverige og Finland - selv om alle landene opererer med ulike standarder. Det var også inspirerende å se hvordan Grethe Rasmussen og Renate Salangli jobber med å rekruttere menn som helsefagarbeidere i Troms og Finnmark.

 

Fleksibilitet for å møte regionenes kompetansebehov

I denne delen av konferansen var vi så heldige å bli kjent med tilbud fra Island, Sverige og Danmark. Stefan Guðnason fra Universitetet i Akureyri har hatt ansvar for å gjøre undervisning mer tilgjengelig i form av blandet læring. Dette har tiltrukket studenter fra områder langt unna campus, og tilført rurale områder på Island ny kompetanse. Stina Johansson og Samni Pietilä fra henholdsvis Sverige og Finland har samarbeidet for å skaffe nødvendig kompetanse til en helt ny industri, nemlig bærekraftig batteriproduksjon. Fra Danmark fikk vi høre om regjeringens planer for bedre vilkår for utdanningstilbud utenfor de fire største byene i landet av Ina Jakobine Madsen fra Center for Uddannelsespolitik og trivsel. Lena Lindhé fra Högskolan Väst og Jerry Engström fra Campus Västervik viste oss hvordan Nye Väger utvikler og kvalitetssikrer modeller for hvordan læresteder i ulike kommuner kan tilgjengeliggjøre utdanning for livslang læring.

 

Samarbeid mellom opplæringsaktører, forvaltning og næringsliv

Dagens siste punkt på programmet var en svært interessant panelsamtale om hvordan samarbeid mellom opplæringsaktører, forvaltning og næringsliv kan bidra til å utvikle et bærekraftig samfunn i nord. Her deltok Lena Lindhé fra Högskolan Väst, Peter Arbo fra UiT Norges arktiske Universitet, Christian Chramer fra Næringslivets Hovedorganisasjon og Eksportstrategirådet samt Stein Kristiansen fra LO i Troms og Finnmark. Samtalen ble kyndig ledet av Margrethe Marstrøm Svendsrud fra HK-dir.

Login (3)

¿Quieres escribir un artículo?

¡No dudes en hacerlo!
¡Haz click en el link que aparece debajo y comienza a publicar un artículo nuevo!

Últimos debates

TreeImage.
ASOCIACION DE VECINOS NUEVO PARQUE

Reactivar la actividad vecinal de las personas mayores

Como reactivar la actividad vecinal para mejorar la convivencia y movilizar a las personas mayores.

Más
TreeImage.
Marcial Pamies Berenguer

Explorando el concepto de persistencia en la educación de adultos

¡Únete a nuestra conversación sobre un tema vital en la educación de adultos! Exploramos la persistencia del alumnado - un viaje lleno de retos únicos.
¿Eres un adulto retomando tus estudios, un educador apasionado por el aprendizaje continuo, o simplemente interesado en la educación? Queremos escuchar tus historias y reflexiones.
Comparte tus experiencias, consejos y preguntas. Juntos, podemos descubrir nuevas formas de apoyar y motivar a los estudiantes adultos en su recorrido educativo. ¡Participa en esta importante discusión!

Más
Profile picture for user n00aq5pg.
Soraya Veronica Medina Fuentes

Educo desde lo que soy

Educación consciente, Educación desde el Ser, Modelos educativo

Más