chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Verkkomuotoinen opinto-ohjaajakoulutus HAMK:ssa

20/11/2019
door Euroguidance Finland
Taal: FI
Document available also in: EN SV

/nl/file/canva-womanandmanlookingatlaptop3jpgcanva_-_woman_and_man_looking_at_laptop_3.jpg

 

Ohjaus ja neuvonta ovat muuttumassa koulutuksen digitalisoituessa, ja niiden pedagogista lähestymistapaa ja menetelmiä on päivitettävä. Taustalla on neuvontaan ja ohjaukseen liittyvien asiakasodotusten ja  tarpeiden nopea muuttuminen.

Digitalisaation myötä neuvontaan ja opinto-ohjaukseen saadaan uusia työkaluja. Nykytrendinä on käyttää yksilöllisiä opintopolkuja koulutuksessa, mitä voidaan tukea erilaisilla digitaalisilla ratkaisuilla. Neuvonnassa ja ohjauksessa tarvitaan aina luovaa ajattelua. Niinpä opinto-ohjaajien koulutuksen on muututtava, jotta se pystyy tarjoamaan tuleville opinto-ohjaajille uutta tietoa ja osaamista. 

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK aloitti osaamisperusteisen opinto-ohjaajakoulutuksen verkossa vuonna 2016. Ohjelma on ainutlaatuinen – se on Suomen ainoa verkkomuotoinen opinto-ohjaajakoulutus – ja se on ollut erittäin suosittu hakijoiden keskuudessa. Verkko-koulutuksen käynnistäminen synnytti vilkasta keskustelua muiden oppilaitostoimijoiden ja neuvonta- ja opinto-ohjausalalla työskentelevien keskuudessa. Ohjelman sisältö ja pedagogiset käytännöt herättivät huolta. Ohjelman luotettavuuden takaamiseksi päätettiinkin, että opiskelijoiden oppimisprosessit sekä heidän oppimansa taidot ja saavuttamansa pätevyys tutkitaan ja selvitetään perusteellisesti. 

Verkkomuotoinen opinto-ohjaajakoulutus HAMK:ssa koostuu neljästä moduulista, jotka heijastavat neuvonnan ja opinto-ohjauksen ydinosaamisalueita. Moduulit ovat Itsensä kehittämisosaaminen, Opinto- ja uraohjausosaaminen, Opinto-ohjaajan toimintaympäristöosaaminen ja Opinto-ohjauksen johtamis-, organisointi- ja kehittämisosaaminen. Opinto-ohjaajien koulutusohjelman oppimistavoitteet perustuvat ohjausalan maailmanjärjestön IAEVG:n määritelmiin (IAEVG 2016). Lisäksi määritelmät perustuvat eurooppalaisen uraohjauksen tutkimuksen NICE-verkoston määritelmiin (Schiersmann, Ertelt, Katsarov, Mulvey, Reid & Weber 2012, 53–55).

 

/nl/file/digiopokuvajpgdigiopo_kuva.jpg

 

Kuva: Opetussuunnitelman moduulit, DigiOpot-hanke

Koulutuksen päätavoite on tukea opiskelijoita vahvan opinto-ohjaajan osaamisidentiteetin rakentamisessa. Lisäksi tavoitteena on tarjota opiskelijoille neuvonnan, uraohjauksen ja opinto-ohjauksen ammattiosaamista. Oppimisen keskiössä ovat yksilölliset oppimispolut sekä tiedon ja taitojen jakaminen muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Koulutuksessa kannustetaan opiskelijoita käyttämään erilaisia digitaalisia työkaluja. Kukin opiskelija on vastuussa oman oppimisympäristönsä rakentamisesta.   

Verkkomuotoiseen opinto-ohjaajakoulutukseen valitaan 14 opiskelijaa vuosittain. Koulutus alkaa kahden päivän lähiopetuksella järjestävän oppilaitoksen tiloissa. Lähiopetusjakson jälkeen koulutus oostuu yhteensä kymmenestä verkkotapaamisesta, joita järjestetään 13 kuukauden aikana noin kerran kuussa. Verkkotapaamisten välillä opiskelijat tekevät erilaisia harjoituksia ja muita tehtäviä, kuten työharjoittelujaksoja. Koulutuksen edetessä vastuuopettajat tapaavat opinto-ohjaajaopiskelijansa kahdesti opintopiireissä, joissa katsotaan videoituja ohjaustilanteita. Lisäksi vastuuopettajat tapaavat opiskelijoita kerran näiden työpaikoilla. 

Verkkomuotoisen opinto-ohjaajakoulutuksen alussa opiskelijat täyttävät henkilökohtaisen osaamiskartoituksen (HOK) lomakkeen, jonka avulla he voivat pohtia omaa osaamistaan suhteessa opinto-ohjaajakoulutuksen eri moduuleihin. Lomakkeen täyttämisen jälkeen kukin vastuuopettaja käy kunkin opiskelijan kanssa henkilökohtaisen verkko-ohjauskeskustelun, jossa hahmotellaan opiskelijan taitoja ja mahdollista aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista. Ohjauskeskustelun perusteella opiskelija laatii henkilökohtaisen opintopolun ja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Koulutuksen aikana opiskelijat laativat itselleen digitaalisen portfolion, jossa he pohtivat oppimistaan. Tavoitteena on, että jokaiselle opiskelijalle rakentuu vahva opinto-ohjaajan osaamisidentiteetti yksilöllisten opintopolkujen avulla. Opiskelijoilla on oikeus saada henkilökohtaista ohjausta aina halutessaan. 

Verkkotapaamisissa keskeistä on rakentavan tiedon, osaamisen ja pätevyyden luominen. Vastuuopettajat lähettävät opiskelijoille kutsun verkkotapaamiseen ja antavat tarvittavia harjoituksia ja työkaluja koskevia ohjeita. Oppimista tehostetaan käänteisellä opetuksella. Opetus on opiskelijakeskeistä, ja kukin opiskelija pääsee ääneen vuorollaan. Luennot ja muut materiaalit on ladattu verkkoon opiskelun tueksi.

Molemmat verkkomuotoisen opinto-ohjaajakoulutuksen opettajat ovat työskennelleet monimuoto-opetuksen parissa kymmenen vuotta. Verkko-opetuksen aloittaminen oli heille uusi ja kannustava haaste. Koulutuksen suunnittelussa keskeisenä ajatuksen oli se, että verkkototeutus ja digitaalinen ympäristö tukevat ja edistävät opinto-ohjaajien koulutusta. Sekä monimuotokoulutus että verkkokoulutus takaavat opiskelijoille saman opinto-ohjauskoulutuksen ja  osaamisen. Molemmista opettajista verkkokoulutus on käytännöllinen tapa oppia opinto-ohjaajan ammatti. Koulutusprosessin myötä opettajat ovat tehneet hyödyllisiä havaintoja ja oppineet paljon. Verkkotapaamiset on suunniteltava huolellisesti, jotta aikataulussa pysytään. Puheenvuoroja täytyy jakaa tasapuolisesti, ja opiskelijoiden on pystyttävä ilmaisemaan itseään selvästi ja napakasti. Lisäksi verkko-ohjausta on annettava säännöllisesti ja palautteen merkitys korostuu. 

Verkkomuotoista opinto-ohjaajakoulutuksta HAMK:ssa HAMK:n opinto-ohjaajien on myös analysoitu kriittisesti ja koulutuksen jatkokehityssuosituksia on toteutettu. Vuodesta 2019 alkaen koulutus toteutetaan hybridimallilla: opiskelijat voivat valita, haluavatko osallistua lähiopetuspäiviin luokassa vai verkkoyhteyden kautta.    

 

Kirjoittajat: Vesa Parkkonen, Jaakko Helander, Päivi Pukkila
Kuva: mentatdgt

 

Tämä teksti on osa Opetushallituksen Euroguidance'n ja EPALE'n julkaisemaa artikkelisarjaa, joka tekee tunnetuksi ohjauksen nykytilaa Suomessa. Artikkeleita julkaistaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan noin kerran kuukaudessa.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1 van 1 weergegeven
  • afbeelding van Uğurcan Bal
    It is a useful article in terms of digitalization of adult learning. We are working on KA104 project now. Do you want to be a partner for our project.