European Commission logo
Create an account
Can select multiple words with divider comma

EPALE - Elektronska platforma za obrazovanje odraslih u Evropi

Blog

Närhet och distans i det postpandemiska studie- och arbetslivet för unga och vuxna

Det har gått ca 18 månader sedan pandemin bröt ut i Sverige och sedan dess har det hänt mycket på arbetsmarknaden. Pandemin har ändrat på mycket.

Profile picture for user syolotta.
Lotta Lindström

Sammanfattning av året 2021

Tidigare i år skrev jag tre bloggar om att:

  • Pandemin har skapat utmaningar på arbetsmarknaden och karriärvägledning – nyckeln heter valkompetens
  • Med vidgat perspektiv och holistisk inställning klarar individerna livet på distans
  • Inkludering i samhället på riktigt kräver kompensatoriska stöd för arbetsliv och studieliv

Det har gått ca 18 månader sedan pandemin bröt ut i Sverige och sedan dess har det hänt väldigt mycket på arbetsmarknaden. Pandemin tvingade samhället att ställa om och sätta snäva gränser för verksamheter som trots allt behöver fortsätta att fungera. En del branscher har det gått bra för andra riktigt illa. Vården har fått väldigt mycket mer att göra, särskilt intensivvården där många covidsjuka hamnat. Eftersom reserestriktioner rått i stort sätt i alla länder har turismen och flygfarten nästan helt upphört. Detta har slagit hårt mot besöksnäringen och den fysiska handeln. Anställda inom hotell, restaurang och i viss mån också handeln har fått permitteras eller sagts upp, en del har fått ställa om t ex några flygbolagsanställda som fick gå en snabbkurs inför att de skulle jobba som assistenter inom vården. Många som jobbar hemifrån istället för att åka till sina arbetsplatser och många som shoppar hemifrån istället för att handla fysiskt. Detta ger budfirmor mera jobb. Det är en stor förändring som samhället påbörjades redan innan pandemin slog till där vi kan se att digitaliseringen kommit väldigt långt och ändrar mycket i grunden. Distansundervisning på gymnasiet och högre utbildning har ställt höga krav på ungdomar och unga vuxna. Inställd och omställd PRAO i grundskolan kommer troligtvis ha påverkan längre fram för de elever som drabbats.

Redan innan pandemin slog till hade många vuxenutbildningar startat distansundervisning, vilket klart underlättade för många som kunde utbilda sig samtidigt som de inte behöver släppa sina jobb och slippa ta studielån.  Men sedan pandemin slog till så har det även blivit distansundervisning på gymnasiet och i stort sett all högre utbildning. Detta har ställt höga krav på ungdomar och unga vuxna. Många har klagat på att det varit svårt att upprätthålla motivation och självdisciplin under tiden. Utbildningsanordnare har varit oroliga för att detta också kan leda till kunskapsluckor då utbildningskvaliteten riskerat att bli lidande.

Pandemin har påverkat allas liv och begränsat det för många. Några som kanske fått sina liv mer begränsade än andra är individer med särskilda behov som olika former av Npf (neuropsykiatriska funktionsvariationer) och individer med intellektuella funktionsvariationer. Många av dessa tillhör också högriskgrupper och har behövt ta extra mycket hänsyn under pandemin. Detta har bland annat lett till att många inte kunnat ta sig till sin dagliga verksamhet eller kunnat göra egna inköp i butik eller andra ärendet. Många individer med Npf och eller intellektuella funktionsvariationer har stora behov av att uttrycka sig emotionellt och har ett stort behov av social samvaro för dessa har den här tiden varit extra tuff.

Så har färdigheter för arbete och personlig utveckling t ex utmaningar på arbetsmarknaden och stöd och matchning påverkats i år. Nu när samhället börjar öppna upp igen efter pandemin står det klart att mycket har ändrats och nu fattas det folk i det branscher som drabbades hårdast under pandemin. Besöksnäringen skriker efter folk liksom bygg och anläggningsbranschen och även inom vård och omsorg. Nu börjar också läget inom utbildningsväsendet bli mer normalt t ex kommer årets åttor kunna gå ut på PRAO på ”riktigt” och förhoppningsvis kommer gymnasieskolorna att kunna ha öppet hus på ”riktigt”.

Så har övergången till ett digitalt samhälle t ex distansundervisning under pandemin. Även om samhället nu öppnats upp så kommer många att fortsätta att vilja jobba och plugga på distans. Teamsmöten kommer nog fortsätta att vara vanliga inslag i dagens arbets- och studieliv.

Så har inkluderande förändring t ex särskilt stöd för vuxna. Tyvärr har pandemin medfört en massa tråkigheter för individer med behov av stöd. Detta var redan ett eftersatt område innan och det kommer nog ta tid innan vi ser ett ordentligt inkluderande samhälle där alla klarar av sin vardag och sin fritid.

Om att vägleda vuxna - aktuella utmaningar. Nu pågår ett enormt kunskapslyft för att få vuxna utan sysselsättning i sysselsättning. Arbetsförmedlingen matchar inte bara individer mot jobb numera utan även mot utbildningar som kan leda till jobb. Fler än någonsin har påbörjat studier under den lågkonjunktur som råder just nu. Det har gjorts rekordmånga ansökningar till högskolorna och inom vuxenutbildningen där det pågår ett kunskapslyft. Återhämtningen är ojämn och vi upplever en enorm strukturomvandling särskilt inom handeln, e-handeln exploderar medan fysiska handeln minskat rejält. Industrin har varit relativt sett opåverkad.

Pandemin har påverkat arbetsmarknaden på lite olika sätt, alla jobb har inte tillsatts, obalanser ökar, omställningsförmågan behöver bli bättre framöver. Ledord för kommande år är: kompetensutveckling, livslångt lärande och det krävs ett flexibelt utbildningssystem. Utbildning nyckeln till arbetsmarknaden för inte bara unga utan alla arbetslösa, särskilt angeläget är att de blir klara med sin gymnasiala utbildning.

Login (0)
Themes addressed

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so!
Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije

Profile picture for user NSSMONTENEGRO.
EPALE MONTENEGRO

European Tools for Recognition of Prior Learning

Recognition of Prior Learning

More
Profile picture for user NSSMONTENEGRO.
EPALE MONTENEGRO

Mikrokvalifikacije u sistemu obrazovanja i učenja odraslih

Mikrokvalifikacije

More
Profile picture for user NSSMONTENEGRO.
EPALE MONTENEGRO

How to motivate members of the EPALE community to become active platform users

EPALE platforme

More