European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

Slovake.eu – онлайн платформа за учене на словашки език успешно се разпространява по целия свят

Slovake.eu – онлайн платформа за учене на словашки език успешно се разпространява по целия свят

Порталът Slovake.eu е създаден, за да помогне на хората да научат словашки език. Електронното обучение се превръща във все по-често срещан и редовен начин на обучение. Не само чужденците, живеещи в Словакия, имат желание да усвоят езика, но и съпрузите в смесени бракове, жители, които живеят на границите, имигранти, студенти, туристи или дори словашки ученици, които полагат изпити по словашки език при завършване на училище. Slovake.eu предлага на всички заинтересовани възможност да разбират словашки език преди да се преместят в страната.

26/02/2020

От: Peter Baláž

Език: EN

 

Slovake.eu – онлайн платформа за учене на словашки език успешно се разпространява по целия свят

Порталът Slovake.eu е създаден, за да помогне на хората да научат словашки език. Електронното обучение се превръща във все по-често срещан и редовен начин на обучение. Не само чужденците, живеещи в Словакия, имат желание да усвоят езика, но и съпрузите в смесени бракове, жители, които живеят на границите, имигранти, студенти, туристи или дори словашки ученици, които полагат изпити по словашки език при завършване на училище. Slovake.eu предлага на всички заинтересовани възможност да научат словашки език преди да се преместят в страната.

Порталът съдържа езикови курсове за различни нива с много упражнения, граматически обяснения, забавни игри, речници и други материали, необходими за самостоятелно обучение. Той също така предлага разбираеми текстове за Словакия, нейната история, култура, словашки език и полезни съвети за туристите. Посетителите могат да потърсят в библиотеката за примери на творби от различни жанрове. Не липсват и средства за комуникация. Наличен е обществен многоезичен форум, както и система за лични съобщения за регистрирани потребители.

Броят на посетителите на www.slovake.eu (връзката е външна) надхвърли 5 милиона, а броят на регистрираните потребители достигна 91 000. Повече от 3000 потребители посещават този портал ежедневно. Като се има предвид фактът, че словашкият език е по-малко използван език, това очевидно е успех. Порталът обучава на словашки език чужденци, живеещи в Словакия и такива, живеещи в чужбина – от Германия през Съединените американски щати до Аржентина, където има словашки общности. Уникалността му се състои в 15-те пълни езикови версии, които опростяват изучаването на словашки език за възможно най-широката онлайн аудитория. Планът за в бъдеще е допълнително да се разшири „Slovake.eu“ и да се преведе на възможно най-много езици.

Проектът е класиран от EACEA в Брюксел като един от най-добрите езикови проекти за 2007-2013 г. и е публикуван в антология на такива проекти за добри практики: 2007-2013 г. (Изтеглете тук: http://bookshop.europa.eu/en/erasmus--pbEC0115616/  Проектът е публикуван на страница 36.)

Центърът за допълнително образование на Университета Коменски казва, че „Ние използваме уебсайта Slovake.eu в процеса на преподаване и в CU CFE. Още през 2013 г. имахме 432 студенти от различни страни, на които препоръчваме сайта като инструмент за самообучение “, каза преподавателят по методология на CFE, Katarína Nevrlová.

„Уча словашки език от септември. Уча бързо, но като цяло словашкият език не е лесен. Този сайт ми помага много“, каза на пресконференция студентка от Република Сейшели, Елиса Лаланд, която учи в Словакия като част от програма за стипендии. Словашкият език е по-лесен за учене за студентката от Украйна, Камила Калинич: „Словашкият език е подобен на украинския. Бих искала да остана в Словакия и да работя тук като дипломат или преводач“ – каза студентката, израснала като словашки сънародник в Украйна.

Ако тази статия предизвика интереса ви, можете да се свържете с E@I на:

 

Email: info@ikso.net (link sends e-mail)

Телефон: +421 902 203 369

 

Линк: https://epale.ec.europa.eu/en/blog/slovakeeu-online-platform-learning-slovak-successfully-spreads-around-world

Login (2)
Themes addressed

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More