European Commission logo
Izveidot profilu
Var atlasīt dažādus vārdus, atdalot ar komatu

EPALE - Eiropas pieaugušo mācīšanās elektroniskā platforma

Blog

ARTicipate! – Osallistavia menetelmiä aikuiskoulutushenkilöstölle

ARTicipate! Osallistavia menetelmiä aikuiskouluttajille ja syrjäytymisvaarassa oleville aikuisille oppijoille.

TreeImage.
Minna POUTANEN

”Engaging adult learners at risk of exclusion through participatory methods” -projektin yleistavoitteena on edistää innovatiivisia ja osallistavia menetelmiä syrjäytymisvaarassa oleville aikuisopiskelijoille sekä parantaa opettajien ja muun aikuiskoulutushenkilöstön osaamista osallistavan taiteen välineissä: digitaalisessa tarinankerronnassa, osallistavassa valokuvauksessa, osallistavassa podcastissa ja osallistavassa teatterissa. Tarkoituksenamme on pilotoida näitä menetelmiä syrjäytymisvaarassa olevien aikuisopiskelijoiden kanssa kussakin kumppanimaassa järjestämällä paikallisia työpajoja.

Keskeisiin toimiin kuuluu kattavia koulutustapahtumia jokaisesta valitusta osallistavasta menetelmästä. Eri aikuiskoulutuksen aloilla työskentelevät opettajat ja ohjaajat saavat uusia ammatillisia taitoja sekä mahdollisuuden laajentaa omaa pedagogista työkalupakkia ja verkostoitua eurooppalaisten aikuiskoulutusosaajien kanssa. Tarkoituksenamme on kehittää neljä kattavaa ja käyttäjäystävällistä työkirjaa tukemaan osallistavien taiteiden käyttöä arjen työelämässä. Työkirjat julkaistaan verkossa, ja niissä esitellään menetelmät ja harjoitukset selkeästi ja tiiviisti. Luomme myös “Inspirational Pool” -verkkoalustan, jossa kouluttajat ja ammattilaiset voivat jakaa ja saada käyttöönsä parhaita käytäntöjä syrjäytymisvaarassa olevien aikuisoppijoiden osallistamiseksi.

Keski-Pohjanmaan kansanopisto (osana Keski-Pohjanmana koulutusyhtymää) hallinnoi projektia. Asiantuntijapartnerina mukana on tanskalainen Upstream Stories. Muita partnereita ovat espanjalainen kehitysvammaisten asumis- ja palvelutoimintaa tarjoava Fundación San Cebrián, kreikkalainen aikuisten ammatillinen iltaoppilaitos 2 Esp EpalPeiraia sekä slovenialainen aikuiskoulutuskeskus Ljudska univerza. Partnerit muodostavat kumppanuuden, jossa on paljon osaamista erilaisten syrjäytymisvaarassa olevien oppijoiden ohjaamisesta ja opettamisesta: maahanmuuttajat, kehitysvammaiset, pitkäaikaistyöttömät, seniorit ja muulla tavoin heikommassa asemassa olevat kuten esimerkiksi yksinhuoltajaäidit. Partnereilla on myös osaamista hankkeeseen valituissa osallistavissa menetelmissä.

Projektikauden ensimmäisen neljänneksen aikana olemme toteuttaneet koulutukset osallistavassa podcastissa ja valokuvauksessa. Fundación San Cebrián on perehtynyt erityisesti sosiaaliseen podcastiin, jota he ovat toteuttaneet kahdeksan vuoden ajan omassa organisaatiossaan. Podcast-tiimissä on ohjaajan lisäksi kehitysvammaisia aikuisia, jotka yhdessä suunnittelevat ja toteuttavat "Emociónate Radio" -nimistä kahden viikon välein julkaistavaa podcast-sarjaa. Projektin järjestämässä koulutuksessa tammikuun lopussa osallistujat saivat kattavan tietopaketin Espanjan kumppanin sosiaalisen podcastin taustoista, tavoitteista ja toteutuksesta. Lisäksi käsiteltiin laajasti podcastiin liittyviä teemoja sekä käytännön toteutukseen tarvittavaa osaamista. Osallistavan valokuvauksen koulutus järjestettiin maaliskuussa Suomessa. Koulutuksen sisällöstä vastasi Upstream Stories, jolla on laaja osaaminen osallistavan median menetelmistä. Koulutuksen sisältö oli todella laadukas ja monipuolinen, ja osallistujat saivat hyvin monipuolisen työkalupaketin osallistavan valokuvauksen työpajojen järjestämiseen erilaisille kohderyhmille.

Koulutusten jälkeen on työstetty ensimmäisiä versioita osallistavan podcastin ja valokuvauksen työkirjoista sekä toteutettu paikalliset työpajat Suomessa maahanmuuttajataustaisten suomen kielen opiskelijoiden kanssa, Espanjassa kehitysvammaisten aikuisten kanssa, Kreikassa sosiaalisesti heikommassa olevien aikuisopiskelijoiden kanssa ja Sloveniassa senioreiden kanssa. Tärkeimpinä kokemuksina ja havaintoina näistä ensimmäisistä työpajoista opettajat ovat tuoneet esille esimerkiksi oppineensa uuden tavan opettaa sekä motivaation kasvamisen ja sosiaalisen yhteyden. Kumpikin menetelmä:

  • kasvatti osallistujien motivaatiota osallistua toimintaan
  • toi opettajille uutta motivaatiota opettamiseen
  • sekä opettajat että osallistujat tutustuivat paremmin toisiinsa
  • muutama osallistuja löysi työpajasta uusia ystäviä
  • ohjaajat löysivät uusia tapoja kommunikoida kehitysvammaisten aikuisten kanssa
  • osallistujat löysivät tapoja ilmaista omia tunteitaan. 
  • molemmat menetelmät tuntuvat soveltuvan hyvin vieraan kielen opiskelun työvälineeksi

Syksyllä 2024 projektissa järjestetään koulutukset ja paikalliset työpajat digitaalisessa tarinankerronnassa ja osallistavassa teatterissa. ARTicipate! -kumppanit täydentävät osaamisellaan erittäin hyvin toisiaan ja yhteistyölle on hyvin myönteisiä odotuksia. Projektin kuulumisia voi seurata kotisivullamme www.articipateproject.eu. Projekti on Euroopan Unionin osarahoittama Erasmus+ yhteistyöhanke.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so!
Click the link below and start posting a new article!

Jaunākās diskusijas

TreeImage.
Oksana Soročina

14. jūnijā notika Erasmus+ centralizētā projekta #PartnerUp virtuālā studiju vizīte, ko rīkoja Valsts Izglītības attīstības aģentūra un Latvijas Pieaugušo izglītības apvienība.

Kā politikas veidotājiem un īstenotājiem iesaistīt reģionālos partnerus, izglītības sniedzējus un citas organizācijas, lai veidotu pieaugušo izglītības ilgtspējīgu atbalsta sistēmu?

Vairāk
TreeImage.
Oksana Soročina

Ilgtspēja un pieaugušo izglītība: virzoties ārpus "zaļajām" prasmēm?

Pievienojieties mums, domājot par zaļajām prasmēm kā veidu, kā risināt tādus sarežģītus savstarpēji saistītus jautājumus kā klimata pārmaiņas un vides problēmas.

Vairāk
TreeImage.
Elīna Krasta
Community Hero (Gold Member).

Iekļaušana un daudzveidība visās izglītības jomās - projekta rezultāti

Erasmus+ projektā “Iekļaušana un dažādība visās izglītības jomās” (IN-DI) tapis rīku un labo prakšu kopums draudzīgas vides veicināšanai izglītības iestādēs.

Vairāk