European Commission logo
Create an account
Each keyword is searched for in the content

EPALE - Elektronička platforma za obrazovanje odraslih

RESURS

Ny rapport: Frivillige vil have det sjovt!

At gøre en forskel for andre er den største motivationsfaktor for frivillige – og ofte det, foreninger, kommuner og frivillige netværk fremhæver, når der skal rekrutteres frivillige. Resultaterne af den seneste befolkningsundersøgelse af danskernes frivillige engagement viser imidlertid også, at frivillige i den grad er optaget af, at det skal være sjovt at gøre noget for andre.

”Det handler ikke nødvendigvis om, at man skal gå hjem med latterkramper i maven, men om at det skal give energi at bruge sin fritid på frivilligt arbejde. Når vi oplever, at vi er en del af et fællesskab og samtidig har det sjovt, mens vi arbejder for en sag, så motiverer det os til at fortsætte med at være frivillige,” siger analysekonsulent og koordinator Mette Hjære.

Tre ud fire frivillige i befolkningsundersøgelsen siger, at det er motiverende for deres frivillige engagement, at de har det sjovt, og de er en del af et fællesskab. 

"Hvad motiverer dig i det frivillige arbejde? ” Andel, der har svaret ’meget stor’ eller ’stor’ betydning. Procent. Kilde: Tal om det frivillige Danmark: Analyse af befolkningens frivillige engagement  (1:3). Frivilligrapport 2016-2018.

Fokus på fællesskaber

For foreninger, kommuner og andre, der vil tiltrække og fastholde frivillige, handler det altså i høj grad om at sælge ikke bare sagen, men også fællesskabet og den personlige oplevelse til de frivillige.

”Et godt sted at starte er at definere, hvad der er særligt ved det fællesskab, som netop jeres forening eller frivillige netværk kan tilbyde. Jeg ser ofte – og det er helt forståeligt – at det er sagen, der fylder. Men det er vigtigt også at kunne beskrive det helt særlige fællesskab, frivillige bliver en del af, når de træder ind ad døren hos jer. For på den lange bane er det at have det sjovt sammen med andre med til at fastholde frivillige,” siger Mette Wang, der er en del af centrets rådgivningsteam og underviser i rekruttering og fastholdelse af frivillige.

Sådan arbejder I med de tre motivations-s’er:

Sagen: Hvad er jeres sag? Hvilken særlig forskel gør frivillige for andre, når de engagerer sig hos jer?

Sammen: Hvad kendetegner jeres fællesskab? Og hvordan adskiller jeres fællesskab sig fra andre frivillige fællesskaber?

Sjovt: Hvad giver frivillige energi hos jer? Hvilken personlig følelse/oplevelse tager de med hjem?

De tre motivations-s’er

Foreninger, kommuner og frivillige netværk kan bruge de tre motivations-s’er, Sjovt Sammen om Sagen, til at arbejde mere målrettet med at motivere frivillige. For befolkningsundersøgelsen viser, at netop disse tre faktorer er med til at fastholde frivillige.

Fra befolkningsundersøgelsen ved vi desuden, at frivillige i mindre grad er optaget af, hvor de er frivillige, så længe de tre motivations-s’er er opfyldt. Mens næsten halvdelen af de frivillige i befolkningsundersøgelsen fortæller, at de er blevet frivillige, fordi de er blevet spurgt, siger en tredjedel, at de er blevet frivillige for at blive en del af fællesskab.  Derfor er det ikke uden betydning, at alle, der har til opgave at rekruttere og fastholde frivillige, kan sætte ord på det særlige ved netop deres frivillige tilbud.

”I første omgang er det vigtigt at være skarp på sagen, altså hvad er de frivillige konkret skal bruge deres tid på – og hvorfor. På længere sigt kan netop det, at de oplever, at de hos jer er en del af et fællesskab, og at det er sjovt at være frivillig være med til at knytte dem tættere til jeres forening,” siger Mette Wang.

Om befolkningsundersøgelsen

Undersøgelsen af befolkningens frivillige engagement - Tal om det frivillige Danmark - er en af tre delundersøgelser, som udgør Frivilligrapporten 2016-2018.

Frivilligrapporten har siden 2010 undersøgt frivilligheden i Danmark med særligt fokus på velfærdsområdet, dvs. social- og sundhedsområdet og det humanitære, almennyttige arbejde.

Udover befolkningsundersøgelsen består Frivilligrapporten af en kommuneundersøgelse og en foreningsundersøgelse.

Center for Frivilligt Socialt Arbejder udgiver løbende analyser om tendenser på baggrund af disse tre undersøgelser. Frivilligrapporten er finansieret af Frivilligpakken under Børne- og Socialministeriet.

 

Kilde: Center for Frivilligt Socialt Arbejde, www.frivillighed.dk

Resource Details
Autor resursa
Mette Hjære
Vrsta resursa
Studije i izvješća
Zemlja
Danmark
Datum objave
Jezik dokumenta
Dansk
Login (0)

Want to add a resource ?

Ne oklijevajte to učiniti!
Kliknite poveznicu dolje i počnite objavljivati novi resurs!