European Commission logo
Luo käyttäjätili
Valitse useampi sana erotinpilkun avulla

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Blogi

Berikande diskussioner om kontinuerligt lärande och vägledning på Island

Profile picture for user ntenhpek.
Pekka TENHONEN
Community Contributor (Bronze Member).

Islanti.

Fyra förväntansfulla utbildningsplanerare från Åbo Akademi landade för första gången på Island i april i år tack vare Erasmus+-mobiliteter. Avsikten var att bekanta oss med olika utbildningsorganisationer i Reykjavik och lära oss mer om hur man jobbar med bland annat kontinuerligt lärande, karriärvägledning, digital studievägledning och kontakter med olika målgrupper.

Island är känt för sitt progressiva utbildningssystem, sitt fokus på livslångt lärande och har även en stark tradition av vuxenutbildning och fortsatt yrkesutbildning. Landet har flera universitet och högskolor som erbjuder ett brett utbud av utbildningsprogram och kurser för både lokalbefolkningen och internationella studenter. Ett exempel är University of Iceland, som för tillfället har ca 15 000 inskrivna studerande.

- Besöket till universitetet och vårt möte där vi diskuterade karriärvägledning från olika aspekter, gav oss en mer nyanserad bild av hurdana tjänster som kan ingå inom vägledning. Vi lärde oss att vem som helst kan vända sig till deras universitetet för karriärvägledning, man behöver alltså inte vara inskriven studerande eller alumn. Vid vägledningscentret, som grundades år 1999, har även psykologtjänster varit en del av verksamheten ända från början. Det är imponerande att de planerade och insåg hur viktig den delen av servicehelheten är redan från start, säger Rebecca Karlsson och Camilla Stenbäck från Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi.

Kopplat till universitetet är också deras motsvarande center för livslångt lärande och lärcenter, vilka båda har en omfattande verksamhet. Vi fick bl.a. höra om deras otroligt breda kurspalett och samarbeten med allt från myndigheter och fackföreningar till hur de jobbar med att göra universitetsstudier mera tillgängliga för gymnasiestuderande med invandrarbakgrund. Personalen på lärcentret handleder och inspirerar även förstaårets universitetslärare med att jobba digitalt och hjälper dem att skapa innehåll till sina kurser via ABC-metoden (Arena Blended Connected Curriculum), något som även vi kunde ha stor nytta av att vidareutveckla.

Förutom de här besöken hann vi också träffa personalen på enheten för kontinuerligt lärande (Education and Training Service Center) och anställda på ett rehabiliteringscenter (Hringsjá), som erbjuder kurser för utsatta unga och äldre i arbetsför ålder. Diskussionen om hur vi tacklar de gemensamma utmaningarna med att öka aktivitet, främja yrkesinriktad rehabilitering och andra insatser gentemot den här målgruppen gav flera värdefulla insikter och idéer om hur vi ytterligare kan bidra till förbättringar och effektiviseringar.

- Education and Training Service Center, vars huvudsyfte är att som ledande aktör analysera, validera och öka kompetensen i arbetslivet riktad till personer på arbetsmarknaden med låg formell utbildning imponerade med sin kompetens och vision, som de delar med de andra 13 motsvarande centren runtom Island. Det visade sig också att centret hade goda kontakter till Finland och samarbetar med finländska sakkunniga inom validering.

Resan gav oss många nya idéer, undervisningsmaterial och nya bekantskaper, med vilka vi redan har delat projektidéer efter vår resa. Vi har tackat vår kontaktperson på University of Iceland flera gånger, som sydde ihop ett jättefint och heltäckande program åt oss. Förutom alla härliga, stolta islänningar vi hann träffa är vi även ödmjukt tacksamma över att få ha besökt ett så otroligt fascinerande och vackert land. Vi känner verkligen att vår vecka har satt sin prägel på oss gällande förståelsen för nya perspektiv inom uppbyggnad och arbetsmetoder inom kontinuerligt lärande och vägledningsservice och hur vi kan utveckla och anamma dem i vår verksamhet.

 

Text: Rebecca Karlsson, Carina Gräsbeck, Krisse Westerén, Camilla Stenbäck

Login (0)
Tagit

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Want to write a blog post ?

Älä epäröi tehdä niin!
Napsauta alla olevaa linkkiä ja aloita uuden artikkelin julkaiseminen!

Viimeisimmät keskustelut

Profile picture for user Johanna Tarvainen.
Johanna Tarvainen

Tekoäly nyky-yhteiskunnassa

Tule mukaan pohtimaan ja keskustelemaan tekoälyn roolista nyky-yhteiskunnassa ja miettimään keinoja, joilla sitä voidaan oppia käyttämään parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisää
Profile picture for user Johanna Tarvainen.
Johanna Tarvainen

Kestävä kehitys osana aikuiskoulutusta

Tule mukaan pohtimaan, miten ilmastonmuutosta ja ympäristöön kohdistuvia haasteita voidaan käsitellä osana kestävän kehityksen taitoja.

Lisää
Profile picture for user Johanna Tarvainen.
Johanna Tarvainen

Tule mukaan keskustelemaan perustaidoista!

Tutustu, millainen rooli perustaidoilla on Euroopan osaamisohjelman ”Pact for Skills” -aloitteessa.

Lisää