European Commission logo
Skapa ett konto
Kan välja flera ord med kommatecken

EPALE - Elektronisk plattform för vuxnas lärande i Europa

RESURS

Educația prin joc și mișcare

TreeImage.
POPA MIHAELA

Acest articol a fost realizat în urma participării  la programul de formare ”Smart Teachers Play More” (Combine academic subjects and language learning with play and movement games to optimise learning)  furnizat de Smart Teachers Play More , în perioada 10-16 iulie 2022, în Reykjavik, Islanda. Această mobilitate a fost organizată în cadrul Proiectului ”Ways to build a democratic and inclusive culture in school”, 2021-EY-PMIP-0005, finanțat prin Mecanismul Financiar al SEE 2014-2021, implementat în perioada 01.03.2022 – 31.08.2023.

„Deşi pare că ne jucăm - învăţăm”

În literatura de specialitate, jocul didactic este privit ca o metodă de sine stătătoare, ca un mijloc eficient de activizare a întregului colectiv de elevi, dezvoltând spiritul de echipă. Este adevărat că elevii, mai ales în clasele primare, consideră jocul o activitate recreativă, relaxantă, însă datorită motivației ludice capătă și un puternic caracter formativ, lucru pus în evidență și de pedagogii tuturor timpurilor.

Pe parcursul cursului, luând contact cu metoda PTLM (Play To Learn More), am explorat o modalitate de predare a disciplinelor academice prin joc, mișcare și activități senzoriale care le permit copiilor să învețe „în acțiune” fără o fișă de lucru sau un manual. Aceste activități includ jocuri de mișcare, tehnici de povestire, joc senzorial și activități de conștientizare, oferind oportunități diverse pentru învățarea specifică a disciplinei.

               STPM (Smart Teachers Play More) este un mod de gândire și predare care combină obiectivele sociale, academice și personale cu mișcarea, jocurile și activitățile senzoriale, tehnici de povestire. Prin intermediul acestei metode putem dezvolta: 
  • competențe academice: abilități de citire, scriere, vocabular, competențe matematice, programare;
  • competențe sociale: respect, răbdare, leadership, ascultare activă, urmărirea instrucțiunilor;
  • competențe fizice: coordonare, putere, echilibru, conștientizarea spațială, rezistență, precizie.
               În cadrul cursului s-a pus accent și pe organizarea activităților didactice în aer liber. Conform Health, Well-Being and Open Space, Literature Review by Nina Morris, OPENspace Research Centre, (2003), desfășurarea activităților în mediul natural poate fi benefică pentru sănătate prin 5 modalități:
  • îmbunătățirea abilităților de comunicare personală și socială;
  • creșterea sănătății fizice;
  • sănătate mentală și spirituală sporită;
  • conștientizarea spirituală, senzorială și estetică îmbunătățită;
  • sensibilitate crescută față de propria stare de bine.
Acest mod de lucru are un aport benefic și în procesul didactic prin:
  • Legarea învățării de viața reală;
  • Cultivarea creativității și imaginației;
  • Promovarea învățării prin experimentare;
  • Îmbunătățirea prezenței;
  • Dezvoltarea interesului pentru mediu;
  • Reducerea problemele de comportament.
           
  Prin introducerea mișcării în procesul didactic, elevii obțin înțelegerea și reținerea mai bună a subiectelor academice.

Din studiile realizate s-a constatat că elevii care combină mișcarea cu învățarea rețin 76% din materialul învățat, pe când cei care și-au folosit creierul pentru memorare și-au amintit doar 37% din materialul învățat.

Impactul biologic asupra învățării în timpul mișcării 

Mișcarea este o stare naturală pentru oameni și toate percepțiile senzoriale motorii îmbunătățesc reținerea cunoștințelor. Pe lângă reținerea noilor cunoștințe și formarea de abilități, actul mișcării permite în continuare reamintirea mai ușoară a acelor abilități. Munca repetitivă și fără efort s-a dovedit a avea un efect redus pe termen lung asupra dezvoltării creierului. În timp ce dovezile cercetărilor sugerează că o interacțiune senzorială activă cu mediul, asociată cu experiența de învățare, nu numai că ajută la „trezirea” sinapselor deja existente în creier, dar determină cumva celulele nervoase să creeze altele noi (Bransford, Brown și Cocking, 2000).

Beneficiile fizice, mentale și sociale pentru copii

Prin utilizarea metodei de predare PTLM, putem influența bunăstarea psihologică, fizică și socială a elevilor noștri pentru anii următori. Ei vor fi obișnuiți să facă mișcare în mod regulat și să încerce diferite abordări ale învățării.

Varietate de activități

Toate activitățile “Play To Learn More” pot fi jucate ca activitate individuală, dar impactul este mai mare are atunci când sunt jucate în echipă. Mișcarea și jocul sunt principiul călăuzitor pe parcursul întregii lecții. Fiecare lecție se încheie cu o activitate de relaxare și sunt trecute în revistă obiectivele lecției.

Activități “Play To Learn More” pot fi folosite pe tot parcursul zilei de școală, de exemplu: activități în aer liber, activități în interior pe covor, activități de relaxare, activități ca teme de casă, activități staționare și curse cu obstacole. Play to Learn More este o abordare potrivită pentru predarea oricărei discipline. Elevii se vor bucura să învețe prin acțiune.

 

Taking boards - Cartonașe vorbitoare

Pe parcursul diferitelor activități pentru antrenarea elevilor se pot folosi Cartonașele vorbitoare. Sunt cartonașe pe care desenăm diferite emoticoane, scriem texte sau punem diferite desene în funcție de scopul activității.

   Putem folosi următoarele tipuri de Taking boards, sau putem crea altele în funcție de tematică:
  • Cartonașe de deplasare - alegerea modalității de deplasare în cadrul unui joc.
  • Cartonașe de autocunoaștere - să vorbim despre noi înșine, sentimente, experiențe, familie, activități, etc.
  •  Cartonașe de reflecție - folosite la sfârșitul unei activități când se pot pune întrebări precum:
  • De ce ești tu azi mândru?
  • Cum te-ai simțit astăzi pe parcursul activității?
  • Cartonașe de matematică - pentru învățarea conceptelor specifice: se pot pune întrebări precum:
  • Ce simbol este acesta?
  • Cum se mai numește acest simbol?
  • Poți să scrii o expresie matematică cu acest simbol?, etc.
  • Cartonașe pe un anumit subiect academic - se pot desena diferite obiecte pentru învățarea unor cuvinte noi sau diferite concepte.

Concluzie: Jocul este activitatea care implică un număr mare de copii, asigură socializare la nivel maxim, este distractiv, formează competențe cheie, constituie un mijloc de familiarizare al elevilor cu lumea înconjurătoare, exersează deprinderi, consolidează cunoștințe și valorifică potențialul creativ al elevului.


 

Bibliografie:

https://leikuradlaera.is/en/smart-teachers-play-more/

Resource Details
Resursförfattare
SIBECHI VIORICA
Typ av resurs
Artiklar
Land
România
Publiceringsdatum
Login (0)
Etiketter

Logga in eller Registrera dig så kan du kommentera.

Want to add a resource ?

Tveka inte att göra det!
Klicka på länken nedan och börja lägga upp nya resurser!