European Commission logo
Búa til notendanafn
Hægt er að velja fleiri leitarorð með því að nota kommu á milli orða

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Blog

Blog

WLIC 2019 i Athen - Libraries: dialogue for change

Under en vecka i slutet av augusti samlas varje år biblitoteksmedarbetare från världen över för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte. Konferensen heter WLIC (World Library and Information Congress) och anordnas av den internationella biblioteksföreningen IFLA (International Federation of Library Associations and Instututions). WLIC 2019 hölls i Athen den 24-30/8.
Profile picture for user Anyfel.
ANYA FELTREUTER
Community Contributor (Bronze Member).

Sektionen1_0

Mycket av arbetet inom IFLA sker i sektionerna. Är du intresserad av att engagera dig i IFLA kan du läsa mer på IFLAs-webbsida och på Svensk biblitoteksförenings webbsida. Arbetet innebär professionell kontakt med internationella kollegor, utbyte av idéer inom strategiska områden och en chans att stärka både sin egen kompetens och sin organisation. Det ger även möjlighet att marknadsföra sin egen biblioteksverksamhet internationellt.

I år deltog jag för första gången i en satellit-konferens innan WLIC. Satellit-konferenserna ordnas av IFLAs sektioner och har ett mycket mindre antal deltagare, vilket gör att möjligheterna att nätverka är större. Konferensernas teman varierar beroende på vilken sektion som anordnar dem. Satellitkonferenserna ger också en möjlighet till kompetensutveckling och IFLA-deltagande för de bibliotekspersonal som inte har möjlighet att åka till den stora konferensen.

Min sektion, Management & Marketing, ordnade en satellit-konferens i Pythagoreon, Samos, på temat Recruiting and manageing the new generation of employees to attract new markets and create new services den 22-23/8. Konferensen ordnades i samarbete med Samos Public Library. Jag höll en presentation om ledarskap och att förändra arbetssätt. Andra föreläsningar handlade bland annat om att spida lokalhistoria genom att använda QR-koder (Grekland), samarbete mellan turism och bibliotek (China) och om digitala program för barn (Tyskland).

Temat för årets WLIC var Libraries: dialogue for change. För den som inte hade möjlighet att vara på plats finns många av sessionerna inspelade och går att titta på i efterhand. Min sektion ordnade till exempel sessionen Library Love Stories tillsammans med IFLA New Professionals och den finns att titta på här. Sessionen bestod dels av presentationer och dels av en del där alla deltagare fick dela sina Library Love Stories (open mic). Vi hade också en panel-diskussion där både enkla och svåra frågor relaterat till kärlek diskuterades. En farhåga jag haft var att sessionen endast skulle behandla enkla frågor, men så blev det inte. I panel-diskussionen hann vi med att diskutera både trakasserier på bibliotek och bibliotekens roll för hbtq-personer.

Under WLIC delar min sektion, Mangagement & Marketing, årligen ut utmärkelsen IFLA PressReader International Marketing Award. Utmärkelsen delas ut för bästa marknadsföringsprojekt i samarbete med företaget Pressreader. I år gick första priset till The University of British Columbia, Kanada, för projektet 2018 UBC Library Digital Colouring Books Campaigny. Deras projekt handlar om att tillgängliggöra bilder från deras arkiv och samlingar i form av bilder som går att färglägga. Läs gärna mer om de vinnande projekten och utmärkelsen här. Ansökningsomgången för 2020 öppnar under hösten.

Om du vill följa min IFLA sektion på facebook kan du göra det här!

Förra året lanserade IFLA Lightning Talks – korta presentationer av aktuella biblioteksprojekt där ”vem som helst” i förväg kunde anmäla sig för att delta. Det blev lyckat och möjligheten fanns även för årets konferens. Många av dessa korta presentationer var väldigt intressanta och det var kul att kunna få kortare inblickar i så många olika projekt. Jag höll ett Lightening Talk om Mjölby biblioteks bokcirkel för kvinnor som vill träna svenska. Jag lyssnade även på Lightening Talks om att använda instagram-inlägg med stylade bilder för att öka intresset för litteratur (herlev_bibliotek) och om metoder för att få människor att intressera sig för forskning genom att erbjuda enkla och roliga ingångar.

Under satellit-konferensen fick jag möjlighet att besöka folkbiblioteket i Vathi (Samos stad). Biblioteket är vackert beläget i en gammal byggnad nere vid vattnet. Själva bibliotekslokalen domineardes av böcker och inredningen var gammeldags, men personalen var mycket tillmötesgående och verkade verkligen brinna för att hjälpa sina låntagare. Efter det biblitoeksbesöket blev det en stor kontrast att besöka National Library of Greece. Byggnaden består till stora delar av glas och en park som liksom klättrar upp på byggnaden bakifrån.

Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att delta i WLIC Athens 2019. Konferensen har gett mig flera nya tankar och idéer som jag tar med mig hem till Sverige och Mjölby. Detta är min fjärde konferens och jag känner att det har varit mer utvecklande för varje gång eftersom jag har varit mer insatt och kunnat delta och föra vidare information på ett annat sätt.

Anya Feltreuter är bibliotekschef för Mjölby bibliotek som består av huvudbiblioteket i Mjölby, meröppna filialbibliotek i Skänninge, Mantorp och Väderstad samt biblioteksverksamhet på Kriminalvårdsanstalten i Skänninge. Anya är också en av kontaktpersonerna för Svensk Biblioteksförenings expertnätverk  för folkbibliotekschefer samt Standing Committee Member i IFLAs (International Federation of Library Assosciations) Management & Marketing Section. Anya är särskilt intresserad av frågor som rör ledarskap, demokrati och vuxnas lärande.

 

Login (0)

Login or Sign up to join the conversation.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so!
Click the link below and start posting a new article!

Nýjustu umræður

Profile picture for user EPALE Moderator.
EPALE Moderator

Virk samfélagsleg þátttaka á efri árum og nám þvert á kynslóðir

Þegar litið er til lýðfræðilegra breytinga (demographic change) í Evrópu kemur í ljós að hlutfall eldra fólks í öllum Evrópusambandslöndunum er hátt og fer hækkandi. Þess vegna er afar áríðandi að boðið sé upp á hágæða námsefni, sem sniðið er að þörfum eldra fólks og að fólkið sjálft sé haft með í stefnumótun í símenntun og virkri þátttöku í samfélaginu. 

Meira

Latest News

Butterfly pictured - EPALE community stories.
Fréttir

Samfélagssögur EPALE 2024

Ert þú með sögu til að segja? Hvernig hefur fullorðinsfræðsla breytt þínu lífi? Samfélagssögur EPALE...

TreeImage.
Jóhann Páll Ástvaldsson
EPALE THEMATIC FOCUSES 2024. A woman holds up glasses with a green background.
Fréttir

Meginþemu EPALE 2024

Meginþemu EPALE árið 2024 varpa ljósi á þrjár af helstu áskorunum sem steðja að heiminum um þessar...

TreeImage.
Jóhann Páll Ástvaldsson

Væntanlegir viðburðir