European Commission logo
Búa til notendanafn
Hægt er að velja fleiri leitarorð með því að nota kommu á milli orða

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

News

Fréttir

Soms te veel nadruk op goede beheersing Nederlands

Profile picture for user Karine Nicolay.
Karine Nicolay

Mensen met een migratieachtergrond blijven het moeilijk hebben op de Vlaamse arbeidsmarkt. De Commissie Diversiteit van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) stelt daarom 60 acties voor om die etnische werkzaamheidskloof te dichten. Zo wil de commissie onderwijs gebruiken als hefboom. Tegelijk merkt de commissie op dat er nu op de arbeidsmarkt soms te veel nadruk ligt op "het eerst verwerven van een goede beheersing van het Nederlands".

De vaststelling is niet nieuw. De Vlaamse arbeidsmarkt doet het goed, de werkloosheid daalt en de werkzaamheidsgraad zit in de lift. Alleen blijft het voor mensen met een migratieachtergond moeilijk om de kloof te dichten. Daar waar drie op de vier personen van Belgische afkomst aan de slag zijn, is dat bij mensen die geboren zijn buiten de EU maar zes op de tien.

Vlaanderen hinkt voorlopig nog achterop bij de eigen doelstellingen. Zo staat in het Pact2020 dat Vlaanderen tegen 2020 streeft naar een werkzaamheidsgraad van 64 procent voor personen geboren buiten de EU en 58 procent voor personen zonder EU-nationaliteit. Die doelstellingen worden niet gehaald, blijkt uit de cijfers van 2018. Vorig jaar lagen de cijfers op respectievelijk 61 en 50 procent.

Daarom heeft de Commissie Diversiteit van de SERV nu met vertgenwoordigers van de sociale partners en de kansengroepen een lijst met 60 acties opgesteld. Die moeten helpen om de etnische werkzaamheidskloof te dichten. Zo wil de commissie bijvoorbeeld sterk inzetten op het onderwijs, met name op de preventieve rol van het onderwijs. Nu ligt het prestatieniveau van leerlingen met een migratieachtergrond gemiddeld twee studiejaren onder dat van leerlingen zonder migratieachtergrond. De commissie roept de volgende Vlaamse regering op om daar iets aan te doen, o.a. via "meer ouderbetrokkenheid, een betere studieoriëntering, een kwaliteitsvolle studie- en huiswerkbegeleing en een toets inzake gelijke onderwijskansen bij elke onderwijsmaatregel".

Om de aansluiting op de arbeidsmarkt ook vlotter te laten verlopen, vraagt de commissie aan de VDAB om bijvoorbeeld stages, IBO en werkplekleren meer in te zetten voor mensen met een migratieachtergrond. Tegelijk merkt de commissie op dat de focus nu soms te veel ligt op de verwerving van het Nederlands. "Het investeren in het leren van de Nederlandse taal is cruciaal, maar tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat het belangrijk is dat het behalen van een extra taalniveau tewerkstelling niet in de weg mag staan", klinkt het. De commissie pleit daarom voor meer geïntegreerde en gecombineerde trajecten waarbij men de taal leert terwijl men ervaring opdoet op de werkvloer.

BRON: BELGA 

Login (0)
Efnisorð

Login or Sign up to join the conversation.

Langar þig að skrifa grein?

Ekki hika við það!

Smelltu á krækjuna hér fyrir neðan og byrjaðu að skrifa!

Nýjustu umræður

Profile picture for user EPALE Moderator.
EPALE Editor

Virk samfélagsleg þátttaka á efri árum og nám þvert á kynslóðir

Þegar litið er til lýðfræðilegra breytinga (demographic change) í Evrópu kemur í ljós að hlutfall eldra fólks í öllum Evrópusambandslöndunum er hátt og fer hækkandi. Þess vegna er afar áríðandi að boðið sé upp á hágæða námsefni, sem sniðið er að þörfum eldra fólks og að fólkið sjálft sé haft með í stefnumótun í símenntun og virkri þátttöku í samfélaginu. 

Meira

Latest News

Butterfly pictured - EPALE community stories.
Fréttir

Samfélagssögur EPALE 2024

Ert þú með sögu til að segja? Hvernig hefur fullorðinsfræðsla breytt þínu lífi? Samfélagssögur EPALE...

TreeImage.
Jóhann Páll Ástvaldsson
EPALE THEMATIC FOCUSES 2024. A woman holds up glasses with a green background.
Fréttir

Meginþemu EPALE 2024

Meginþemu EPALE árið 2024 varpa ljósi á þrjár af helstu áskorunum sem steðja að heiminum um þessar...

TreeImage.
Jóhann Páll Ástvaldsson

Væntanlegir viðburðir