Viitorul muncii? Munca viitorului!
Suntem obișnuiți să ne gândim la Inteligența Artificială (AI) la timpul viitor, speculând despre evoluțiile tehnologice din acest domeniu care ne vor afecta. Dar concentrându-ne (prea mult) asupra energiei noastre încercând să ne dăm seama la ce să ne așteptăm în viitor, suntem într-un fel lipsiți de ideea că AI și robotizarea deja transformă viața noastră de zi cu zi.
În timp ce dovezile istorice arată că valurile anterioare de automatizare au fost covârșitoare pozitive pentru economie și societate, AI se află într-o altă ligă, cu potențialul de a amplifica schimbările socio-economice majore și a fi mult mai perturbatoare.
Care sunt preocupările recente în materie de AI și robotizare pentru economie, întreprinderi și locuri de muncă? Ar trebui să fim îngrijorați sau încântați? Unde vor fi distruse locurile de muncă sau vor fi create altele noi? Cum trebuie să se adapteze sistemele educaționale, întreprinderile, guvernele și partenerii sociali pentru a gestiona cu succes viitoarele tranziții?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care Michel Servoz, consilier principal pe probleme de inteligență artificială, robotică și viitorul muncii, le analizează în acest studiu aprofundat.
Câteva di recomandările pentru educația adulților vizează:
- Universitățile ar trebui să își modifice modul de operate pentru a scurta durata formării inițiale și să le permită studenților să se întoarcă la completarea și actualizarea periodică a competențelor, pe baza experienței la locul de muncă în timpul studiilor. Acest serviciu "post-vânzare" ar trebui adaptat la constrângerile adulților sub formă de servicii de recalificare, coaching, cursuri sau sesiuni online;
- Ar trebui creat un sistem de educație la mijlocul carierei pentru a ajuta adulții care au nevoie de formare aprofundată, de exemplu, cu privire la abilitățile lor de bază și la educația generală, dar, de asemenea, să se pregătească pentru o schimbare de carieră;
- Serviciile publice de ocupare a forței de muncă ar trebui reinventate pentru a asigura ocuparea forței de muncă asigurându-i oamenilor să anticipeze și să-și pregătească tranzițiile în carieră înainte apariția șomajului;
- Ar trebui introdusă certificarea competențelor dobândite la locul de muncă. Aceasta ar fi oferită de consorții de societăți și ar trebui să fie echivalentă cu acreditările formale furnizate de sistemul de învățământ.
Pentru publicația completă accesați
https://ec.europa.eu/epsc/publications/other-publications/future-work-work-future_en