European Commission logo
Create an account
Resource Details
Ressurs

Godišnji plan obrazovanja odraslih za 2021. godinu - Crna Gora

Na osnovu četvorogodišnjeg Plana obrazovanja odraslih, koji je usvojila Vlada Crne Gore za period 2019-2022. donosi se, shodno Zakonu o obrazovanju odraslih, Godišnji plan. Godišnjim planom se po prioritetnim oblastima razrađuju aktivnosti i programi. Godišnji plan obrazovanja odraslih je operativni dokument koji pored aktivnosti/programa sadrži nosioce aktivnosti, indikatore za praćenje i finansijska sredstva potrebna za njegovu realizaciju.

Shodno aktuelnoj globalnoj situaciji, izazvanoj pandemijom korona virusa – COVID-19, koja je u velikoj mjeri uslovila i odlaganje usvajanja nacionalnog budžeta za 2021. godinu, finansijska sredstva za realizaciju brojnih aktivnosti koje se finansiraju iz državnog budžeta označena su u ovom dokumentu kao „n/a”. Prilikom izvještavanja o realizaciji planiranih aktivnosti, uzeće se u obzir realna finansijska sredstva utrošena za planirane aktivnosti, te će se shodno tome raditi komparativna analiza u odnosu na 2020. godinu kao i projekcija sredstava za 2022. godinu. Prikaz trenutno nedefinisanih i nedovoljno preciziranih finansijskih sredstava koja su raspoloživa institucijama za 2021. godinu, u odnosu na planirane aktivnosti kao i njihov obim djelovanja (usmjeren prevashodno na broj lica koja će biti obuhvaćena planiranim aktivnostima) ne bi odrazilo pravo stanje. Stoga, projekcije u smislu finansija i broja polaznika biće samo okvirno prikazane, dok će njihov detaljan opis biti predstavljen prilikom izvještavanja o realizaciji Godišnjeg plana obrazovanja odraslih za 2021. godinu.

Poseban akcenat u 2021. godini biće stavljen na jačanje obrazovne ponude za odrasle, kreiranje materijala za učenje (priručnika i sl.), promociju cjeloživotnog učenja, unapređenje profesionalnih kompetencija zaposlenih, stvaranje novih prilika za učenje posebno nezaposlenih i ranjivih kategorija, lični razvoj i usavršavanje kroz učenje, uređenje oblasti i stvaranje uslova za sticanje zvanja Trener u obrazovanju, promociju e-učenja i EPALE elektronske platforme za učenje odraslih u Evropi.

Resource Details
Ressursforfatter
Centar za stručno obrazovanje
Type ressurs
Nasjonal/Europeisk policy
Land
Crna Gora
Publiseringsdato
Language of the document
crnogorski
Login (0)

Login or Sign up to join the conversation.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!