Resource Details
RESURS

Ubrzajmo rodnu ravnopravnost

Rodna ravnopravnost je civilizacijska tekovina čije je poštovanje zakonski uređeno. Nastavnice i nastavnici u Crnoj Gori u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama dužni su da prenesu vrijednosti zasnovane na poštovanju jednakosti i rodne ravnopravnosti. Član 2 Zakona o rodnoj ravnopravnosti propisuje da rodna ravnopravnost podrazumijeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, jednak položaj i jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava i sloboda i korišćenje ličnih znanja i sposobnosti za razvoj društva, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada.

Doprinos rodnoj ravnopravnosti uključuje suzbijanje svakog vida diskriminacije i nejednakog tretmana kojim se pravi razlika između muškaraca i žena i osoba drugačijih polnih i rodnih identiteta.

Neposredna diskriminacija na osnovu pola podrazumijeva da je neka osoba nepovoljno tretirana u odnosu na drugu osobu na osnovu polne pripadnosti. Rodna ravnopravnost predstavlja preduslov za ostvarivanje demokratije i poštovanje ljudskih prava.

Resource Details
ISBN
https://cgo-cce.org/2022/04/28/ubrzajmo-rodnu-ravnopravnost/
Resource author
https://cgo-cce.org
Vrsta resursa
Otvoreni obrazovni resursi
Zemlja
Crna Gora
Datum objave
Language of the document
crnogorski
Login (0)
Themes addressed

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!