European Commission logo
Créer un compte
Possibilité de sélectionner plusieurs mots avec une virgule de séparation

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Blog

Blog

Un interviu cu Anne Tastula de la Science over Beliefs

TreeImage.
Botez Corina

[traducere Engleză - Română]

Autor: Aleksandra Kozyra

Anne Tastula lucrează ca redactor pentru revista Elm (https://elmmagazine.eu/) și conduce proiecte de alfabetizare media în cadrul Finnish Lifelong Learning Foundation KVS (https://kansanvalistusseura.fi/en/). Anne este voluntară pentru organizație și site-ul web (lhttps://www.vastalaake.fi/) care publică articole bazate pe cercetare, dar ușor de înțeles despre știință și sănătate, site căruia i s-a conferit premiul  Grand Journalist Award pentru actul jurnalistic al anului 2019 pentru producerea site-ului. Ea predă improvizația aplicată în centrele de educație pentru adulți și pentru companii.

În interviul pentru EPALE, ea abordează interacțiunea dintre alfabetizarea media și alfabetizarea prtivind sănătatea în timpul unei pandemii globale și ne spune cum a fost afectată activitatea ei de formatoare pentru adulți.

Ați putea să-mi spuneți mai multe despre proiectul Știință peste credințe (Science over beliefs) și motivele din spatele acestuia?
Sănătatea este ceva care privește pe toată lumea și care generează opinii puternice. Nu toată lumea este dispusă să ia în fapt sau să creadă în știință, este mai ușor să credem în propria cunoaștere sau în propria experiență sau în experiența vecinului. Acest lucru poate fi foarte, foarte periculos, nu numai pentru persoana în cauză, ci pentru întreaga societate, dacă vorbim de exemplu despre vaccinare.
Pentru a aborda acest lucru, am lucrat împreună cu un grup de studenți la medicina Finlandeză, pe care i-am antrenat să scrie și să vorbească despre probleme medicale, în moduri care ar fi ușor de înțeles pentru publicul larg. Am desfășurat un curs de formare de 30 de ore care a cuprins elemente de bază ale jurnalismului, procese media, critica surselor și dialogul. Studenții și-au scris apoi propriile articole, concentrându-se pe o cerere legată de sănătate la un moment dat; procesul a fost supravegheat de medici și editori profesioniști. De asemenea, am organizat o serie de „întălniri la cafea pentru sănătate”, modelate după metoda de discuțiilor internaționale, unde studenții la mediciă medicali și cetățenii s-au reunit ca egali.
Site-ului web realizat în cadrul proiectului i s-a acordat apoi Grand Journalist Award, un mare premiu jurnalistic din Finlanda, care de obicei se remarcă în mass-media. A fost o mare surpriză pentru noi, dar ne-a arătat și faptul că munca noastră este relevantă.

 A existat mai mult interes pentru proiect după apariția COVID-19?
Cu siguranță a existat mai mult interes și cerere pentru munca noastră; puteți vedea că este nevoie de asta în timpul unei pandemii globale. Pe măsură ce finanțarea proiectului s-a încheiat, nu avem atâta timp și nici resursele pe care ni le-am dori, dar munca continuă. În timpul proiectului, un grup de studenți la medicină au fondat Vastalääke, o asociație pentru a lupta împotriva credințelor false în domeniul sănătății, unde continuă să lucreze și publice pe site-ul web al proiectului. Îi ajut ca voluntar. Studenții care au înființat asociația sunt foarte tineri și foarte buni în comunicarea pe social media. De asemenea, lucrăm la o serie de articole care ar aborda diferite afirmații legate de sănătate și de COVID-19, care, în sine, este o provocare: noi informații despre pandemie sunt publicate în fiecare zi. Cu articolele pe care le producem acum, încercăm să explicăm știința din spatele anumitor probleme, de exemplu de ce nu există încă un vaccin împotriva COVID-19 sau de ce ar trebui să vă spălați pe mâini. Personal mi se pare foarte interesantă discuția despre cât de important este să te speli pe mâini. În mod evident, am crezut că știu să fac asta, dar acum am aflat ce se întâmplă cu virusul atunci când pui săpun sau alcool pe mâini și lucrul mecanic realizat prin spălare ce sparge virusul.

Credeți că va fi posibil să susținem acest nou interes pentru sănătate și educația mediatică și după încheierea pandemiei?
Am observat câteva tendințe în jurnalismul despre sănătate. Au apărut atât de multe informații în mass-media, uneori contradictorii - de exemplu, dacă ar trebui să porți mască sau nu. Am observat că, recent, presa din Finlanda a început să adauge o propoziție în articolele despre COVID-19, confirmând că cercetarea citată în articol nu a fost revizuit de experți . Nu mai văzusem asta până acum, menționând recenzia de la colegi într-un articol jurnalistic. Am observat, de asemenea, că unele afirmații despre sănătate sunt descrise acum ca fiind false sau „fake news” într-un mod foarte simplu, ceea ce personal mă încântă. Cred că o mulțime de oameni s-au preocupat de cantitatea de dezinformare din mass-media și au cerut un jurnalism legat de problemele de sănătate mai bun.

Sectorul educației adulților a fost puternic afectat de criză. Ați reușit să vă continuați activitatea ca formator în timpul pandemiei?
Unele dintre cursurile mele au fost puse în așteptare. Când blocajele au început în Europa și în alte părți, eram în Palestina, unde cu KVS derulăm un proiect privind educația media. Țineam un curs de două săptămâni cu studenții noștri, iar anunțul că universitatea se închide a venit cu câteva ore înainte de terminarea cursului. Totul s-a întâmplat foarte repede; a trebuit să zburăm înapoi în Finlanda de pe o zi pe alta. După aceea, am scris de fapt studenților mei, amintindu-le că a fost momentul potrivit pentru a pune în practică ceea ce au învățat și pentru a mă asigura că împărtășesc informații exacte. Sperăm să ne putem relua activitatea în Palestina în toamnă, dar am făcut planuri și despre cum să continuăm dacă nu putem călători.
Predau, de asemenea, improvizație aplicată, iar centrul de educație pentru adulți, unde țin orele, ne-a rugat să le continuăm virtual. Am ezitat la început: cum aș putea să predau improvizație online? O mare parte a interacțiunii se bazează pe contactul fizic. Dar până la urmă, totul a mers foarte bine și sunt foarte încântată de toate opțiunile pe care ni le oferă mediul online și am împărtășit cele mai bune practici cu privire la modul în care orele online pot fi mai antrenante cu alți profesori. De asemenea,  am primit foarte mult sprijin în rețeaua de improvizație aplicată și am ajuns să particip la ateliere la care probabil că nu aș putea participa dacă ar fi ținute față în față. Când aș avea vreodată o șansă să țin, de exemplu, o oră de tip pop up la Londra? A deschis o mulțime de oportunități.

Pentru a putea citi varianta în limba engleză a blogului accesați: https://epale.ec.europa.eu/en/blog/interview-anne-tastula-science-over-…

 

Login (1)

Want to write a blog post ?

N'hésitez pas à le faire !
Cliquez sur le lien ci-dessous et commencez à poster un nouvel article!

Dernières discussions

Profile picture for user Agence Erasmus Plus France Education Formation.
Agence Erasmus + France Education Formation
Community Collaborator (Silver Member).

Quels thèmes souhaiteriez-vous voir traités sur EPALE?

Sondage

Plus
TreeImage.
Johanne Ranson
Community Contributor (Bronze Member).

La nécessité d'éduquer au consentement dès le plus jeune âge

Skills for consent, un projet de création d’un livret d’activités d’éducation au consentement

Plus
Profile picture for user n00aon04.
Marco Cecchinato

Durabilité et formation des adultes : aller au-delà des compétences vertes ?

Rejoignez-nous pour réfléchir aux compétences vertes comme moyen d'aborder des questions complexes et interconnectées telles que le changement climatique et les défis environnementaux.

Plus

Latest News

Prochains évènements