European Commission logo
Luo käyttäjätili
Valitse useampi sana erotinpilkun avulla

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

News

Uutinen

Fra mottak til arbeidsliv - vellykket tidlig karriereveiledning for beboere i mottak i Norge

Profile picture for user evah.
Eva Høifødt

Flyktningestrømmen i 2015 førte til iverksetting av flere nye integreringstiltak i Norge. Ett av tiltakene var å etablere et karriereveiledningstilbud til beboere i asylmottak. Sammen med kompetansekartlegging, realkompetansevurdering, norskopplæring og andre kvalifiserende tiltak i mottakene, kan karrierveiledning bidra til å gi flyktninger retning og motivasjon for videre kvalifiseringsløp og arbeidsliv i Norge. Så langt viser undersøkelser at flyktninger som har vært en del av prøveordningen kommer raskere i gang med målrettede aktiviteter mot utdanning og arbeid.

Elektronisk selvregistreringsverktøy og tidlig karriereveiledning for beboere i mottak

Kompetanse Norge fikk i 2016 ansvaret for å utvikle et elektronisk verktøy der flyktningene selv kunne registrere sin kompetanse og prøve ut et karriereveiledningstilbud i etterkant for beboere i asylmottak. Tidlig kompetansekartlegging kan bidra til å avdekke utdanningsnivå, arbeidserfaring, språkerfaring og annen relevant kompetanse, for å kunne gi målrettede tiltak i form av opplæring eller arbeid. IMDi tok over driften av selvregistreingsverktøyet i juli 2017.

Målgruppen for karriereveiledningstilbudet er beboere i asylmottak som er 16 år eller eldre, og som har fått opphold, eller som har stor sannsynlighet for å få opphold i Norge. Formålet er at flyktninger skal få karriereveiledning allerede ved ankomst til Norge, bli bedre rustet til å ta informerte valg, og slik komme raskere i arbeid for å kunne forsørge seg selv og egen familie. I prosjektene samarbeider Kompetanse Norge tett med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Utlendingsdirektoratet (UDI) og Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Integreringsmottak for raskere arbeids- og samfunnsdeltakelse

I 2016 fikk IMDi i oppdrag å etablere, utvikle og prøve ut ulike modeller for integreringsmottak. Det ble i den forbindelse opprettet fem integreringsmottak med tilsammen om lag 500 plasser. Formålet var å legge til rette for raskere arbeids- og samfunnsdeltakelse for nyankomne innvandrere med fluktbakgrunn. Beboerne i integreringsmottak skal tilbys et fulltidsprogram bestående av en rekke aktiviteter og kvalifiseringstilbud, blant annet norsk, samfunnskunnskapsopplæring, språktrening og andre integreringsfremmende aktiviteter.  

Kartleggingsverktøyet og karriereveiledningstilbudet prøves ut på disse fem integreringsmottakene.

Tidlig karriereveiledning gir flere flyktninger muligheter for å komme raskt i jobb

Evalueringene som er gjort av prøveordningen viser at tilbudet fungerer etter hensikten. Tendensene er at flyktningene raskere kommer i gang med målrettede aktiviteter mot utdanning og arbeid enn de ville gjort uten karriereveiledningstilbudet. Både flyktningene og karriereveiledere opplever karriereveiledningen som positiv. Gjennom karriereveiledningen får flyktningene innblikk i hvilke muligheter de har i Norge på en positiv og effektiv måte. Flyktningene beskriver veiledningen som «nyttig, motiverende, hyggelig, interessant og lærerik, og som et viktig steg på veien videre mot et godt liv i Norge» (Opinion s.7). Flyktningene som får karriereveiledning tidlig i oppholdet i mottak har størst utbytte av karriereveiledningen[1].

I forbindelse med prosjektet har Kompetanse Norge også utviklet en ressursside for karriereveiledere, og en informasjonsbrosjyre på ulike språk, som du kan finne under «ressurser» her på EPALE. For mer informasjon om disse, se lenkene under.

Ressurser for veiledning - karriereveiledning for integrering: https://ec.europa.eu/epale/en/node/70977

Login (0)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Haluatko kirjoittaa artikkelin?

Älä epäröi!

Klikkaa alla olevaa linkkiä ja aloita uuden artikkelin julkaisu!

Viimeisimmät keskustelut

Profile picture for user Johanna Tarvainen.
Johanna Tarvainen

Tekoäly nyky-yhteiskunnassa

Tule mukaan pohtimaan ja keskustelemaan tekoälyn roolista nyky-yhteiskunnassa ja miettimään keinoja, joilla sitä voidaan oppia käyttämään parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisää
Profile picture for user Johanna Tarvainen.
Johanna Tarvainen

Kestävä kehitys osana aikuiskoulutusta

Tule mukaan pohtimaan, miten ilmastonmuutosta ja ympäristöön kohdistuvia haasteita voidaan käsitellä osana kestävän kehityksen taitoja.

Lisää
Profile picture for user Johanna Tarvainen.
Johanna Tarvainen

Tule mukaan keskustelemaan perustaidoista!

Tutustu, millainen rooli perustaidoilla on Euroopan osaamisohjelman ”Pact for Skills” -aloitteessa.

Lisää

Latest News