chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Nyhetsrum

Dogovorene aktivnosti na daljem unapređenju obrazovanja odraslih u Unsko-sanskom kantonu

08/02/2019
av Daria Mrsic
Språk: HR

Predstavnici DVV International - Kancelarija za BiH su u četvrtak, 31. januara, u Bihaću održali sastanak sa predstavnicima obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona na čelu sa ministrom Damirom Omerdićem.

Tema sastanka bila je realizacija predstojećih aktivnosti u oblasti obrazovanja odraslih kao odgovor na trenutne potrebe obrazovnog sistema te probleme i izazove sa kojima se kanton suočava s posebnim naglaskom na sprečavanje malverzacija.

Na osnovu rezultata analize zakonskih i podzakonskih akata ranije provedene u okviru aktivnosti DVV Internationala, predstavnici ministarstva najavili su izradu i usvajanje novog Zakona o obrazovanju odraslih čime će biti prevaziđene trenutne diskrepancije u odnosu na dokument sa državnog nivoa tj. Principe i standarde u oblasti obrazovanja odraslih usvojene 2014. godine, a time i u odnosu na postojeće regulative u drugim administrativnim jedinicama.

Za ministarstvo ključna aktivnost DVV Internationala u 2019. godini biće uvođenje softvera za monitoring sistema obrazovanja odraslih koji će, osim u ministarstvu, biti instaliran i kod svih registrovanih organizatora obrazovanja odraslih u Unsko-sanskom kantonu. Osim toga, ovogodišnjom saradnjom predviđene su i aktivnosti jačanja sektora za obrazovanje odraslih unutar ministarstva, organizacija okruglog stola na temu obrazovanja odraslih, podrška u izradi strategija obrazovanja odraslih i druge aktivnosti koje će biti definisane memorandumom o saradnji.

 

Izvor: http://www.dvv-international.ba

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn