chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Nyhetsrum

Evropski svet sprejel predlog uredbe o uvedbi programa Erasmus+ za obdobje 2021–2027

03/12/2018
av Nevenka Kocijančič
Språk: SL

Evropski svet je 26. novembra sprejel Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o uvedbi programa Erasmus+. Dokument zajema splošne cilje, strukturo in upravljanje, ne zajema pa proračunskih vidikov. 

S predlagano uredbo bodo priložnosti za učenje v Evropi in zunaj nje na voljo več ljudem kot v prejšnjem obdobju. Ponudba bo razširjena na vse stopnje izobraževanja in usposabljanja. Poudarjen je pristop vseživljenjskega učenja in tesno povezovanje s ključnimi izzivi Evrope (npr. digitalizacija, trajnost itd.). 

Svet je želel poudariti vključujoč pristop programa, zato je obdržal njegovo sedanje ime Erasmus+.

Bistvo programa Erasmus+ je vlaganje v ljudi. Z boljšimi možnostmi za učno mobilnost in izmenjave bo program še bolj prispeval k osebnemu, izobraževalnemu in poklicnemu razvoju mnogih posameznikov. Program je tudi pomembno orodje za ustvarjanje gospodarske rasti in delovnih mest po vsej Evropi.

Nova uredba:

  • ponuja možnost učne mobilnosti rekordnemu številu ljudi,
  • zagotavlja večjo dostopnost za mlade z manj priložnostmi,
  • zagotavlja večjo dostopnost za manjše in lokalne organizacije ter
  • ohranja celovito naravo programa, ki zajema učenje v vseh kontekstih (formalno, neformalno in priložnostno).

Dogovor, ki ga je sprejel Evropski svet, je podlaga za pogajanja z Evropskim parlamentom. Odločitev o finančnih sredstvih, namenjenih programu Erasmus+ za obdobje 2021–2027, bo odvisna od dogovora o naslednjem večletnem finančnem okviru.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn