Hoppa till huvudinnehåll
Resource Details
RESURS

Kulttuuriperinnöstä siltoja nykypäivään ja tulevaisuuteen

Vuonna 2018 vietetään kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Siltojen rakentamista menneestä nykypäivään ja tulevaisuuteen tehdään monissa Opetushallituksen hallinnoimien kansainvälisten ohjelmien rahoittamissa hankkeissa. Opetushallituksen kansainvälistymispalveluiden 20.4. järjestämässä tilaisuudessa pureuduttiin teemavuoden kunniaksi innostaviin kulttuuriperintöhankkeisiin.

Teemavuoden tarkoituksena on juhlistaa Euroopan rikasta ja monimuotoista kulttuuriperintöä sekä edistää kulttuurienvälistä vuoropuhelua.

- Opetushallitus hallinnoi kansainvälisiä ohjelmia, joissa luonnostaan altistutaan kulttuurien väliselle vuorovaikutukselle. Kansainväliset hankkeet ovat monimuotoisia ja kattavat koko yhteiskunnan, arvioi Opetushallituksen oppilaitosten, nuorison ja kulttuurin kansainvälistymispalvelut -yksikön päällikkö Mikko Nupponen.

Tilaisuuteen oli koottu yhteen monipuolinen joukko toimijoilta kulttuurialalta, nuorisoalalta, aikuiskoulutuksesta, oppilaitosmaailmasta sekä kolmannelta sektorilta. Ääneen pääsi kuusi erilaista Erasmus+, Kansalaisten Eurooppa, Luova Eurooppa ja Nordplus -hanketta.

- Jos tutustuu toimintaan joka ei ole niin lähellä omaa, on mahdollista verkostoitua ja oppia uutta, kannusti Nupponen.

 

Kansainvälisyys voi tuoda potkua paikalliseen kulttuuriin

Nuorisokeskus Villa Elban Elf Around -tonttupolun ytimessä ovat ruohonjuuritason toiminta ja arjen kohtaamiset. Toiminta alkoi kuusi vuotta sitten vastareaktiona joulun kaupallistumiseen ja laajeni Erasmus+ Youth in Action rahoitetuksi kansainvälisen nuorisotyön vapaaehtoispalvelun hankkeeksi.

- Odottelemme vuoden vaihteessa 20 kansainvälistä nuorta tekemään joulun alla tonttupolkua metsään, kertoo Heli Lehto Villa Elbasta.

Pienestä lähtenyt toiminta on laajentunut siten, että vuonna 2017 tonttupolulla vieraili 2000 kävijää. Polku mahdollistaa kansainväliset kohtaamiset paikallisten arjessa sekä erilaisten jouluperinteiden tuomisen yhteen. Polun toteutuksen takana ovat Villa Elbaan tulevien kansainvälisten vapaaehtoisten lisäksi myös suomalaiset sosiaalisen vahventamisen projektin nuoret.

- Olemme kokeneet vapaaehtoispalvelun voimaannuttavana erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa. Monet mukana olleet suomalaiset ovat oman ohjaajansa kanssa rohkaistuneet kohtaamaan kansainvälisiä nuoria. Moni nuorista on kokemuksen jälkeen päättänyt itse lähteä maailmalle, iloitsee Lehto.

Katso Villa Elban Heli Lehdon sekä Kymenlaakson museon Mirkka Kallion haastattelu.

 

Kulttuuriperintö pohjana tulevaisuuden osaamiselle

Luova Eurooppa -ohjelma on tukenut Ceramics and its Dimensions -hanketta, josta suomalaisena kumppanina mukana on Aalto-yliopisto. Hanke on laaja ja Aalto-yliopisto vetää yhtä sen alaohjelmaa, yhdessä opiskelijoiden kanssa toteuttavaa Shaping the Future -moduulia.

- Visioimme opiskelijoiden kanssa, miltä keramiikka alana ja heidän oma työnkuvansa voi näyttää tulevaisuudessa, kertoo Priska Falin Aalto-yliopistosta.

Kulttuuriperintö on ohjelman toiminnan pohja ja peruslähde. Kaikkia hankkeessa mukana olevia yhdistää halu tehdä töitä keramiikan eteen ja verkostoitua kansainvälisesti. Alan osaaminen uhkaa Euroopan tasolla kaventua, joten tämänkin takia yhteistyö on tärkeää.

- Ohjelman kautta pyritään ymmärtämään keramiikka eri kulttuureissa ja miten tätä voidaan tulevaisuudessa ammentaa. Nostamme Euroopan tasolla alan profiilia ja kehitämme sitä eurooppalaisena yhteistyönä, kuvailee Falin.

Katso Koulutuskeskus Brahen Mira Torvinen-Määtän ja Raija Korppilan sekä Aalto-yliopiston Priska Falinin haastattelu.

 

Kulttuuriperintö esiin digitaalisesti

Rautjärven kunta toteutti Kansalaisten Eurooppa -ohjelman rahoituksella From War History to Modern Education -hankkeen, jossa teemana on sotahistoria. Hankkeen aikana haastateltiin toisen maailman sodan aikana lapsia olleita.

- Valitsimme lähtökohdaksi, että miten lapset ovat kohdanneet ja miten lapset tänä päivänä voivat paremmin kohdata ja käsitellä sotaa, kertoo Juha-Pekka Natunen Rautjärven kunnasta.

Hanke tuotti lapsille ja nuorille suunnattuja kokemuksellisen oppimisen työvälineitä, joihin lukeutuvat verkossa jaettava sarjakuva, liveroolipeli ja suosittu draamakierros Rautjärvellä. Draamallisten menetelmien käyttöön opetuksessa on hankkeen myötä lähdetty kehittämään myös opettajille koulutusta.

Hieman erilainen esimerkki kulttuuriperinnön tuomisesta nykypäivään digitaalisessa muodossa on Nordplus Horizontal -ohjelman tukema Nordic Sounds -hanke. Hankkeen kipinä lähti Sibelius Akatemian Soili Perkiön ja JaSeSoi ry:n Elisa Seppäsen mukaan siitä, että pohjoismaisen musiikkiperinnön vähäinen hyödyntäminen musiikkikasvatuksessa oli yhteisesti tunnistettu. Hankkeelle onkin selvästi ollut tilausta.

- Tuotokset leviävät nopeasti ja soivat jo ihan joka puolella Suomea, iloitsee Seppänen.

Katso Sibelius Akatemian Soili Perkiön ja JaSeSoi ry:n Elisa Seppäsen sekä Rautjärven kunnan Juha-Pekka Natusen haastattelu.

 

Lähde: Opetushallituksen verkkosivut

Resource Details
Resursförfattare
Opetushallitus
Typ av resurs
Annat
Land
Publiceringsdatum
Dokumentets språk
Login (0)

Logga in eller Registrera dig så kan du kommentera.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!