chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Blogg

Prva mobilnost v projektu Erasmus+ KA1 “Usposabljanje zaposlenih v Večgeneracijskih centrih"

28/03/2018
av Maja Radinovič ...
Språk: SL

Združenje izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije je vključeno v Erasmus+ projekt "Usposabljanje zaposlenih v Večgeneracijskih centrih", o katerem smo na EPALE že pisali. Tokrat je pred vami spletni dnevnik, ki govori o naši prvi mobilnosti.

*** *** ***

Dvanajst udeležencev iz članic Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije je v času od 18. do 24. marca 2018 v Leipzigu v Nemčiji opravilo prvo mobilnost v projektu Erasmus+ KA1 “Usposabljanje zaposlenih v Večgeneracijskih centrih«. Na mobilnosti smo dobili vpogled v procese načrtovanja in izvajanja aktivnosti namenjenih socialnemu vključevanju različnih ranljivih ciljnih skupin. Pridobili smo nova znanja in kompetence za boljše načrtovanje, razvoj in izvedbo kakovostnih aktivnosti namenjenih povečevanju socialne vključenosti, s poudarkom na migrantih.

Mobilnost smo začeli s predstavitvijo gostiteljske organizacija Wisamar. V nadaljevanju pa smo se podrobneje seznanili s projektom namenjenim izobraževanju in vključevanju migrantov na nemški trg dela.

 

/ro/file/prvamobilnostvprojektuerasmuska1usposabljanjezaposlenihvvecgeneracijskihcentrihjpgprva_mobilnost_v_projektu_erasmus_ka1_usposabljanje_zaposlenih_v_vecgeneracijskih_centrih.jpg

 

Naslednji dan smo se seznanili z inovativnimi načini pomoči dolgotrajno brezposelnim in migrantom pri vključevanju na trg dela v nevladni organizaciji Erwerbslosenzentrum Leipzig.

Tema sredinega dopoldneva so bile enostarševske družine - njihov položaj v družbi in razlogi za velik odstotek enostarševskih družin, ki živijo pod pragom revščine. Predstavniki nevladne organizacije Shia so nas seznanili s številnimi dobrimi praksami in metodami dela z enostarševskimi družinami, ki jih je kot zanimivost v vzhodnem delu Nemčije mnogo več kot v zahodnem.

Popoldne smo obiskali Arbeit und Leben kjer so nam predstavili projekt »Kausa«. Projekt je namenjen vključevanju migrantov v sistem poklicnega usposabljanja. Prav tako pa v projektu veliko časa namenjajo sodelovanju z gospodarstvom, oziroma motiviranju delodajalcev za zaposlovanje migrantov.

V četrtek dopoldne smo se seznanili s projekti namenjenimi socialnemu vključevanju brezdomcev in odvisnikov. Popoldne smo v organizaciji Joblotse spoznavali aktivnosti in metode vključevanja oseb s posebnimi potrebami na trg dela.

V petek smo se seznanili s projektom »Storytelling«, katerega namen je razvoj ključnih kompetenc pri različnih skupinah od otrok v vrtcih do odraslih z metodo pripovedovanja zgodb. Pripovedovanje zgodb je ena od najstarejših metod učenje v zgodovini. Metoda in njena vsestranska uporabnost v izobraževanju nas je tako navdušila, da smo se odločili, da se naslednje leto v Leipzigu udeležimo intenzivnega usposabljanja za uporabo metode »Storytelling«.  

S skupinskim vrednotenjem enotedenskih aktivnosti smo sklenili naš obisk v Leipzigu.

V nadaljevanju bomo oblikovali nabor v Leipzigu videnih dobrih praks. Udeleženci smo na mobilnosti namreč, z vseh ustreznih strokovnih vidikov, popisali videne dobre prakse. Izbrali smo aktivnosti zanimive za udeležence tako z vidika vsebin kot tudi uporabljenih metod in podpornih ukrepov ter seveda učinkov na njihovo socialno vključenost.

V naslednjih mesecih bomo te aktivnosti vključili v vsakdanje delo Večgeneracijskih centrov.

Za naslednje leto planiramo mobilnost na Irsko, kjer si želimo spoznati aktivnosti namenjene povečevanju socialne vključenosti prejemnikov socialnih pomoči,  staršev s slabše razvitimi starševskimi kompetencami in odraslih s posebnimi potrebami.

 

Mag. Maja Radinovič Hajdič je predsednica Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn