chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Blogg

Učenje odraslih u muzejima – međunarodni zajednički projekat

05/02/2018
av EPALE MONTENEGRO
Språk: HR
Document available also in: EN

Cjeloživotno učenje je postalo veoma značajno u društvu koje se brzo razvija i brojni koledži i univerziteti ga prepoznaju kao validno za sticanje nivoa obrazovanja. Postoje mnoge obrazovne institucije koje prepoznaju značaj cjeloživotnog učenja i koje su počele da ga unapređuju. Sve više obraćamo pažnju na učenje odraslih jer ova ciljna grupa ima glavnu ulogu u cjeloživotnom učenju. Nema puno institucija koje se ovom temom dosljedno bave, kao ni na sistemskom nivou. 

Uviđamo da je glavna potreba da se ponude kvalitetnije šanse za učenje odraslih i učenje među generacijama kako bi se garantovalo održivo i cjeloživotno učenje, snažno društvo zasnovano na učenju. Odrasli imaju mnoge odgovornosti koje moraju izbalansirati u odnosu na zahtjeve učenja. Zbog tih odgovornosti, odrasli imaju barijere i izazove u odnosu na učenje i nastavak sopstvenog obrazovanja. Drugi značajan aspekat jeste nedostatak motivacije – prilike za učenjem treba da budu privlačne i angažujuće. 


Pošto su muzeji centralne asocijacije koje nude različita rješenja za informalno i neformalno učenje i imaju veliko iskustvo u obrazovnim programima za djecu, onda ih posmatramo kao veoma značajne za dalje unapređenje oblasti učenja odraslih. 

U skladu sa ovim pitanje, tri muzeja iz Estonije, Slovačke i Mađarske započeli su unapređenje prilika za učenje odraslih i seniora u muzejima. Za izradu održivih programa za odrasle, muzej Pärnu, Slovački nacionalni muzej i Mađarski nacionalni muzej počeli su novu saradnju za promjenu znajna i izradu novih programa za ključnu ciljnu grupu u 2017. godini.

Saradnju i aktivnosti finansira Evropska komisija kroz program Erasmus+.


U skladu sa ciljevima projekta, veoma je značajno stvoriti raznovrsne prilike za učenje odraslih i učenje među generacijama, ali da bi se to desilo veoma je važno osnažiti zaposlene u muzejima/edukatore da počnu razvijati održive, privlačne i inovativne metode za sredine za učenje. Da bi postigli sve prethodno navedene ciljeve, tri muzeja će organizovati 3 transnacionalna sastanka da podijele prethodna iskustva, ideje; uče da razumiju učenje odraslih u širem smislu i da razviju nove inovativne i održive ideje, strategije za unapređenje prilika za učenje odraslih & učenje među generacijama. 

Prvi sastanak je održan u Slovačkoj u decembru 2017, sljedeći će biti u Mađarskoj u februaru 2018. godine, a posljednji u Estoniji u maju 2018.

Više informacija o projektu: http://www.parnumuuseum.ee/parnu-muuseum/muuseumist/projektid

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn