chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Nyhetsrum

Een tijger aan de haard?

16/12/2015
Språk: NL

Het Platform Vrouwenkracht Kempen wil jonge vrouwen (weer) aan de praat krijgen over vrouwenemancipatie. Ze kozen voor een onverwachte aanpak en trokken met kamertheater naar huiskamers en kleine groepjes vrouwen. Actrice Inge Paulussen leidde met de korte theatermonoloog ‘Tijgers aan de haard’ de gesprekken in. Voor Vormingplus Kempen was het een experiment met kamertheater als nieuwe werkvorm.

Ze wilden te weten komen hoe jonge vrouwen staan tegenover genderthema’s en of zij daarvan wakker liggen. Tegelijk willen ze jonge vrouwen bewust maken van de verschillen tussen mannen en vrouwen, want er zijn er meer dan aanvankelijk gedacht. Inge Paulussen vertrok met vragen over geluk, tijdsindeling en opvoeding van de kinderen. En ze kwam terug met wijze raad voor meer evenwicht – én vrede – in de Vlaamse huiskamers.

Uit het project distilleerde Vormingplus 6 tips:

1. Verdeel huishoudklussen en praat erover

“Mannen zien de huishoudelijke taken niet.”

Heel wat vrouwen zijn ontevreden over de taakverdeling in huis. Want breidt het gezin uit met kindjes, dan komt vaak het hardnekkige rollenpatroon weer boven. Klinkt bekend? Doe er dan wat aan! Zit samen met je partner. Maak een lijst op om de klussen te verdelen. En durf je huishouden ook écht uit handen te geven. Cruciaal voor het succes? Praten, praten en … praten. Omdat jouw partner liever tekst en uitleg krijgt dan een ge­zicht als een don­der­wolk.

 

2. Neem tijd voor jezelf – zónder schuldgevoelens

“Geluk is me-time.”

Avondje in de zetel, beurt bij de schoonheidsspecialist, dagje met vriendinnen. Ook jíj verdient me-time. Toch voelen de meeste vrouwen zich schuldig voor die ‘gestolen’ tijd – tegenover de kinderen en de partner. Absoluut onterecht! Meer nog: jouw opdracht vanaf vandaag? Maak élke week in je agenda een gaatje voor een verwenmoment. Laat de afwas voor een keer op het aanrecht staan. En doe dan vooral waarin je zin hebt.

 

3. Leg je lat wat lager

“Betekent luxe ook meer geluk?”

Geluk is … carrière maken, de wereld rondreizen, een tiptop onderhouden eigen huis. Een voltijdse job, vijf hobby’s en veel vrienden. Kortom: we hebben het druk druk druk, en willen perfect zijn in álles. Mag het ook ietsje minder zijn? Stop die ratrace. Neem wat gas terug. En hou eens géén rekening met wat je vrienden en familieleden zullen zeggen – of denken.

 

4. Ga voor een gelijke verdeling van verlof- en werkregelingen

“Vrouwen verdienen 10 procent minder dan mannen.”

Vanaf de geboorte van een kind ruilen heel wat vrouwen hun carrière in voor meer tijd thuis. Moederschapsrust, ouderschapsverlof, deeltijds werk: de mogelijkheden zijn fantastisch. Maar ze staan wel gelijke groeikansen tussen mannen en vrouwen in de weg. Een oplossing? Verdeel het ouderschapsverlof tussen jou en je partner. En stimuleer je partner om voor deeltijds werk te gaan. Zo doorbreken we samen het glazen plafond.

 

5. Maak zelf komaf met stereotypen

"Op televisie willen alleen vrouwen hun was weer wit krijgen."

Klassieke rollenpatronen houden stevig stand. En dat ligt grotendeels aan onszelf. Want we vinden het vanzelfsprekend dat meisjes of jongens sommige taken beter kunnen. Zo krijgen onze kinderen de verschillen met de paplepel ingegoten. Hoe doorbreken we die stereotypen? Bijvoorbeeld door ook jouw zoon aan het werk te zetten in het huishouden. En dochters enthousiast te maken voor technische beroepen.

 

6. Laat overheden je stem horen

"We vragen meer flexibiliteit zonder last voor de samenleving of werkgever."

Een aantal zaken vragen politieke actie. Zoals de invoering van een 32-urenweek voor meer evenwicht tussen werk en privé. Of de promotie van het ouderschapsverlof voor papa's. Ook moet de kinderopvang betaalbaarder én flexibeler worden. Zeker voor alleenstaande ouders. Want met één inkomen vechten zij elke maand weer om rond te komen. En om meer meisjes warm te maken voor technische jobs, hebben we de hulp van het onderwijs nodig. Meer gelijkheid? Laat je stem klinken, en bouw zo mee aan het beleid. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn