chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Blogg

Dr. Bánhidi Sándorné felnőttképzési jó gyakorlata

29/06/2020
av Györgyi Bajka
Språk: HU
Document available also in: EN FR

75 éves felnőttképzési szakmai vezető és tanár vagyok, e mellett felnőttképzési igazgatási és program szakértő. A felnőttképzés területén 22 év szakmai gyakorlattal rendelkezem. Érdeklődési köreim a matematika, fizika és az információs technológia. Jelenleg az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületénél dolgozom.

Az EPALE szakmai közösségről egy konferencián hallottam először, amit a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezett. Négy éve aktív tagja vagyok a platformnak, ami kitekintést nyújt a felnőttkori tanulás számos területére, valamint lehetőséget ad tevékenységeink bemutatására.

Egyesületünk 22 éve folytat akkreditált pedagógus-továbbképzést, és 19 éve működik akkreditált, illetve engedélyezett felnőttképző intézményként. A vészhelyzet idején online folytattuk a már megkezdett pedagógus-továbbképzéseket és a felnőttképzéseket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére 30 órás, ingyenes, engedélyezett képzést tartunk a KKV-knak „Digitális ügyintézési alapok” címmel, online, a saját Moodle rendszerünkben, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség oktatóival.

Hogyan befolyásolta a COVID-19 a szakmai munkámat? Munkám jelentős részét online végzem, így jól ki tudom használni az időmet.

 

Az életkorom miatt félek, ezért valamennyi korlátozó intézkedést betartok.

 

A vészhelyzetben online folytattam a tanítást, 2-3 különböző felületen: Zoom, Skype, ClassRoom, és a Messenger telefonos alkalmazással.

A tanfolyamok eddigi jelenléti részét is on-line folytattuk.

A vészhelyzet váratlanul érte a felnőtteket és tanulókat is. Az elmúlt 10-15 év digitális hardver és szoftver beruházásai, továbbképzések ugyan nem érintettek több millió embert, mégis a szükséghelyzet idején azonnal működött a szolidaritás, a kooperáció, az interperszonális együttműködés, az egymástól való tanulás. A Digitális Jólét Program jogszabályokba foglalása a jogi alapot is megteremtette. A GINOP és a VEKOP képzések a „Digitális szakadék csökkentése” kapcsán 260.000 fő vesz részt képzéseken.

A tanulóim elfogadták a helyzetet, de sokkal több időt igényelnének arra, hogy a szükséges eszközök és tartalmak működését megtanulják, mivel nem ismerték a videó és fájl megosztó felületeket. A fő különbség a távoktatás és az osztálytermi órák között az, hogy a személyek közötti kapcsolat korlátozott, így hiányzik az interakció.

 

Tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy biztosan lesz változás a felnőttképzés megvalósításában és szükség is van arra, hogy a digitális írástudás és kultúra segítse a felnőttek számára szervezett tudás-szerzést.

 

 


 

Érdeklődve várjuk az Ön jó gyakorlatát is!  Ossza meg velünk történetét!

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email