chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Blogg

Tallinn Népfőiskola - az érdeklődési körökhöz kapcsolt alapkompetenciafejlesztés

23/05/2020
av Éva Várszegi
Språk: HU

A Tallinna Rahvaülikool két ernyőszervezetnek is a tagja, a 70 taggal rendelkező Észt Felnőttoktatás Szövetségének, valamint a 13 tagú Észt Népfőiskolák Szövetségének. A népfőiskola a nemformális oktatásban hosszabb és rövidebb kurzusokkal járul hozzá a felnőttek oktatásához. A képzéseik szeptembertől májusig tartanak, önköltségesek, általuk kiállított tanúsítvánnyal zárulnak. Nyáron nyári táborok, intenzív kurzusok, előadások várják az érdeklődőket. Nincs államilag meghatározott tantervük, de vannak kötelező elemek, amelyeket a képzéseknek tartalmaznia kell. A népfőiskola kurzusaira bárki jelentkezhet, nincs belépőteszt. Statisztikájuk szerint a fő közönségük a 30-60 éves korosztály, akik a munkaerőpiac aktív tagjai.Népfőiskola

A népfőiskola célja, hogy jobb élethez kapcsolódó ismereteket szerezzenek a hallgatóik. Jellemző, az itt tanulókra a személyes motiváció. Tanfolyami képzéseik igen széles palettán mozognak. A képzések fajtái igen sokrétűek, a palettájukon megtalálható az idegen nyelvi képzés, a népi, ipar- és szépművészeti tanfolyamok, szakkörök, kulturális körök (kórus, színjátszás, zenei csoportok stb.) valamint előadássorozatokat is szerveznek a legkülönbözőbb témákban. A cél a lakosság kulturális, szociális és tanulási igényének kielégítése és ezáltal az általános kompetenciáik fejlesztése.

Nincs kifejezetten speciális alapkompetencia fejlesztő csoportjuk, de sok kurzus során fejlődnek ezek a kompetenciák (kommunikáció, írás-olvasás, számolás). A digitális kompetenciákat megcélzó kurzusaikban többek között megtanulják az érdeklődők, hogyan éljenek az okostelefonok adta lehetőségekkel vagy hogyan használják biztonságosan a szociális médiát, de emellett cyberbiztonsági képzések is vannak. Funkcionális irodalmi kurzusaikon, pl. hogyan írjunk novellát című tanfolyamon tanulnak irodalomról is és olvasnak példákat is. Vitakurzusokat is szerveznek, ahol a szónoki beszéd, az érvelési kultúra megtanulása a cél.

A hallgatók anélkül fejlesztik kompetenciáikat, hogy ez ki lenne mondva. A kézimunka jótékony hatása a mindennapokban már eddig is ismert volt. A kötés vagy a horgolás tanfolyamon azonban az alap matematikai műveleteket rejtve fejlesztik, hiszen a képzésben résztvevőknek ezeket a műveleteket el kell végezniük ahhoz, hogy egy-egy bonyolultabb mintát meg tudjanak kötni vagy horgolni. Egy kézműves foglalkozás mintájának, leírásának megértése ugyanakkor szövegértésre épül.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Bild för Éva Szederkényi
    Köszönöm a híreket egy régi-új szempontú megközelítésről. Különösen a kézimunka beépítése a kurrikulumba okozott számomra meglepetést; volna esetleg internetes elérhetősége a népfőiskolának?