chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Blogg

Az Észt Felnőttképzők Szövetsége: ETKA Andras - a legrégebbi ernyőszervezet

21/05/2020
av Éva Várszegi
Språk: HU

A felnőttképzési stratégia megvalósításában vesz részt az 1991-ben alapított ETKA Andras is, amely egy 60 tagot magába foglaló, nem állami felnőttképző szövetség. Érdekessége, hogy 14 intézmény mellett 40 magánszemély is csatlakozott hozzájuk. Ők a legrégebbi ernyőszervezet, akik hatékonyan fogják össze a felnőttképzésben résztvevőket. A szövetség szorosan együttműködik az Észt Köztársaság Oktatási és Kutatási Minisztériumával, ill. tagja a Nemzeti Oktatási Tanácsnak.ETKA Andras

A szervezet fő feladata, hogy népszerűsítsék a felnőttkori tanulást és az élethosszig való tanulás koncepcióját. Több év alatt a reklámtevékenységükkel elérték azt, hogy a társadalom széles köre ismeri a felnőttoktatásban, felnőtt tanulásban rejlő lehetőségeket. Minden típusú felnőttkori tanulási problémára, kihívásokra megtalálták az intézményi kereteket az alapkompetencia fejlesztéstől kezdve, átképzési lehetőségeken át az életminőséget javító kurzusokig. Sok jól szervezett, hatékony akcióval tartják fenn a köztudatban a tanulási, elhelyezkedési problémák megoldásának lehetőségét, de lehetőséget kínálnak a magasan képzett értelmiség továbbfejlesztésére is.

Ehhez a tevékenységükhöz nagyon komoly marketing stratégiát építettek fel. Különféle kampányokat rendeznek (pl. felnőttanulás hete, felnőttoktatási fórum), regionális hálózatokat koordinálnak (falusi mozgalom, múzeumok, könyvtárak hálózata), ezzel is támogatva a felnőttoktatást. Koordinátori tevékenységüket 15 megyében és Tallinnban végzik. A különböző kampányokat különböző csatornákon keresztül (rádió, Facebook, TV Show, elektronikus újság) végzik. Nagyon ötletes, hogy egy 12 epizódos kisfilmet is leadnak az egyik tévécsatornán. A kampányok során kampányanyagokat is osztanak, pl. tollat, táskát, ernyőt vagy reflektort, amellyel odacsábítják az embereket és máris át lehet adni nekik pár információt. Ezzel a reklámtevékenységgel elérték azt, hogy a társadalom széles köre ismeri a felnőttoktatásban, felnőtt tanulásban rejlő lehetőségeket.

2019-ben kitüntetésben részesült a szervezet. Minőségi jelet kaptak, amiért olyan sokat tettek a felnőttoktatás javításáért.

A tanulmányút témájához legjobban illeszkedik a folyamatban lévő ún, „TERITA”  (Teisel Ringil Targaks – szabad fordításban „a képességek magasabb szintre emelése” c.) felnőttoktatási és alapkompetencia fejlesztési projekt. Ennek első szakasza 2016-2018 között zajlott le, míg a második 2018-ban indult, s 2020-ban fejeződik be. A projekt fő célja, hogy növeljék a felnőttoktatásban résztvevők számát, megelőzzék a lemorzsolódást, és minél több résztvevő szerezzen oklevéllel igazolt képzettséget.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn