chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Resurs

Az informális és nem formális tanulás lehetőségei a munka világában

Språk: HU

Publicerad Györgyi Bajka

Az időmérleg-kutatások (Harcsa, 2000; Singer, 2009) szerint a felnőttek mindennapjainak nagyobb részét a (kereső) munkavégzés, illetve a szabadidős tevékenységek teszik ki, továbbá a felnőttkori tanulásuk is leginkább ezekhez a tevékenységszférához kapcsolódva valósul meg. A felnőttkori tanulás gyakoriságára és milyenségére nagy hatása van annak, hogy az egyén munkavégzése mennyire tudásintenzív szektorban vagy környezetben, és milyen szervezeti keretek, feltételek között zajlik. Mindezek mellett annak is nagy szerep tulajdonítható, hogy a munkáltató és a munkavállaló miként vélekedik a tudásról és a tanulásról, ez hogyan hat az egyén életére, illetve konkrétabban a tanulás hogyan valósul meg a napi munkavégzési gyakorlatban.

A vizsgált informális és nem formális tanulási formák színhelye a munkahely, az ezen a színtéren megvalósuló felnőttkori tanulás az elmúlt évtizedekben nemzetközi szinten is nagy érdeklődésre tartott számot.

A doktori kutatás meghatározó pillére a hazai és túlnyomórészt a nemzetközi tudományos szakirodalom elemzése. A munkahelyi tanulás fontos helyen szerepel az Európai Unió szakpolitikáiban is, ezért azok áttekintése, a szakpolitikai dokumentumok elemzése is szükségszerű volt. A témakört érintő nemzetekre vonatkozó statisztikai adatokat összesítő adatfelvételek, kutatások is áttekintésre kerültek, habár ezeket csak néhány évente rögzítik (AES, CVTs). Az elméleti áttekintést empirikus kérdőíves kutatás és interjúk egészítik ki.

Resursförfattare: 
Gáthy-Stéber Andrea
Publiceringsdatum:
söndag, 13 maj, 2018
Dokumentets språk
Typ av resurs: 
Studier och rapporter
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn