chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Blogg

Enterprise+ – Innovative Potential meets Experience című projekt, ahol az elmélet találkozik a gyakorlattal

27/02/2020
av Karoline Jagodzinski
Språk: HU
Document available also in: DE EN

Olvasási idő kb. négy perc – Olvass, lájkolj, kommentálj!


Az európai fiatalok 17 százaléka munkanélküli, ezért is olyan fontosak az ennek a célcsoportnak szóló programok. Az „Enterprise+ – Innovative Potential meets Experience” Erasmus+ projekt célja a fitalok vállalkozói szellemének erősítése volt.


Hans-Dieter Hiedels und Dr. Martin Kröll. Foto: © Katja Marquard

Bildnachweis: © Katja Marquard


Dr. Martin Kröll mindig keresi a jó ötleteket. A bochumi Ruhr Egyetem munkatudománnyal foglalkozó professzora Németországban olyan hatékony eszközöket szeretne felderíteni a munkaerőpiac számára, amelyeket érdemes lehet más európai országokban is alkalmazni. „Folyamatosan keressük az érdekes ötleteket, amelyek már beváltak” – magyarázza az innovációkutató. Hans-Dieter Hiedels pedig ahhoz ért, hogyan lehet ezeket a jó ötleteket eredményesen, fenntartható módon megvalósítani. Hiedels ügyvezető igazgatóként egy professzionális festékeket gyártó középvállalkozást irányított. A vállalkozás az ott bevezetett minőségirányítási rendszerért elnyerte Észak-Rajna-Vesztfália tartomány minőségdíját.

Dr. Martin Kröll, mint projektmenedzser és Hans-Dieter Hiedels, mint tanácsadó közösen valósította meg az „Enterprise+ – Innovative Potential meets Experience” című projektet. A projekt az európai partnerországok fiatal álláskeresőit célozta meg, és összekapcsolta a Németországban már sikeresen tesztelt különböző eszközöket. Például a projekt kombinálta a „losleger” projektben kifejlesztett módszereket olyan vállalkozói szemináriumokkal, amelyek célja a hallgatók lehetőségeinek elemzése volt. Ezek a szemináriumok a „Német vállalkozási díj diákoknak” (Deutscher Gründerpreis für Schüler) című díjra épültek. A szervezők számára fontos volt, hogy „a fiatalok a saját magukban rejlő tehetséget ne csak felismerjék, hanem segítsenek azok kibontakoztatásában is” – hangsúlyozza dr. Martin Kröll. A műhelymunkát mentorok, a gazdaságból érkezett korábbi, tapasztalt vezetők segítették. Ehhez dr. Martin Kröll és munkatársai nemcsak Hans-Dieter Hiedels ötleteit, hanem az „Idősek a fiatalokért” (Alt hilft Jung) nevű partnerszervezet tapasztalatait is felhasználta. Ez az egyesület több mint 80 olyan nyugdíjas korú tagból áll, akik vállalkozóként dolgoztak és önkéntes alapon adnak tanácsot az önálló vállalkozás indításáról a fiatal vállalkozóknak.

A német munkacsoport bolgár, litván, görög, spanyol és magyar intézményekkel is együttműködött. A német elgondolásokat együtt alakították át úgy, hogy megfeleljenek a helyi specialitásoknak, és megvalósíthatóak legyenek a helyi partnerekkel. Az „Enterprise+” projektet az EU Erasmus+ programjának szakképzési stratégiai partnerségeként finanszírozták.

A vállalkozói tulajdonságok is segítenek a munkakeresésben

„Légy te magad a projekt!” – foglalja össze dr. Martin Kröll projektmenedzser a lényeget, amit az „Enterprise+” átadhatott a fiataloknak. „Gondold át miben vagy jó, mit szeretnél csinálni, mi az, ami lehetséges és valósítsd meg!” – így összegezi, hogyan erősítették a fiatalok kezdeményezőkészségét. „A kitartás, a kreativitás és a rugalmasság” a vállalkozói szellem fontos jellemzői, ebben Hans-Dieter Hiedels is biztos. De azt is tudja, hogy ez csak akkor érvényesülhet, ha az üzlethez szükséges jó ötlet szilárd gazdasági tudáson alapul. Hogyan lehet rendes piaci- és versenyelemzést végezni? Milyen egy költségterv?  „Igaz, hogy csak kevés résztvevő gondolkodhatott el valójában vállalkozásindításon a workshopok végén, de még azok is hasznos tudást szereztek, akik nem alapítottak vállalkozást. A gazdasági rendszerekkel kapcsolatos ismeretek elsajátítása értékesebbé teszi őket munkavállalóként is a vállalatok számára” - hangsúlyozza Hans-Dieter Hiedels.

Dr. Martin Kröll és Hans-Dieter Hiedels számára már a tervezés során világossá vált, hogy a jó ötletek átvitele Németországból más európai országokba csak akkor működik, ha az eszközöket hozzáigazítják az adott piachoz. Ezért multiplikátorokat kerestek meg és képeztek ki a partnerországokban a projektek bevezetésére. Első lépésként együttműködtek az egyes intézmények szervezőivel, például a kereskedelmi és iparkamarák, munkaügyi központok és felsőoktatási intézmények életpálya-tanácsadóival. Ők a németországi munkacsoporttal együtt kerestek meg és képeztek ki 50 tehetségkutatót, a potenciálelemzések értékelőit, és 50 mentort a startup műhelyek számára. A megvalósítás során a kulturális sajátosságokat is figyelembe vették. „Bulgáriában például a „vállalkozó” kifejezés még a kommunizmus idejéből negatív jelentéssel bír, e szó hallatán gyakran gondolnak tisztességtelen emberre” – magyarázza dr. Martin Kröll. „Itt fontos volt rámutatni, hogy a vállalkozó társadalmi felelősséget is vállal” – fűzte hozzá.

A projekt értékelésekor a fiatalok a startup műhelyekben a közvetlen visszajelzéseket tekintették különösen pozitívnak tanulási sikerük és fejlődésük szempontjából. Mindenekelőtt az idősebb mentorokkal való együttműködést fogadták jól minden országban. Ez olyan, mint az unokák és a nagyszülők közötti kapcsolat – közli dr. Martin Kröll: „az ő tanácsaikat inkább elfogadják, mint a szülőkét.”

Dr. Martin Kröll és Hans-Dieter Hiedels a projekt vége után is folytatta az együttműködést, hiszen a tudomány innovatív modelljeinek és a megalapozott üzleti tapasztalatoknak az összekapcsolását továbbra is jó ötletnek tartják.


 Kíváncsivá tettük?
Olvassa el a munkaalapú tanulással foglalkozó EPALE témahét további cikkeit is.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Bild för Alona Pronina
    Agree, entrepreneurial skill is very important for growth. If you can't get any practice to start with, try your own project - show what you can do. This will allow to create some kind of portfolio, understand whether you like it or not, as well as it will provide you more options to get new job.
    This could be applied for students that are seeking for designer or IT vacancy, I can hardly imagine how you can do it if you were studying logistics for example.
  • Bild för Eszter KARVAZY
    Magyarországon 2019-ben újra elindult a Cégszolgálati Központ Győrben:
    https://www.gyorplusz.hu/egyeb/cegszolgalati-kozpont-lehet-a-deak/