chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Resurs

Megatrendit 2020 - keskiössä ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyys

Språk: FI

Publicerad Jenni WESTÖ

 

Megatrendien tarkastelu on olennainen osa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ennakointityötä ja tulevaisuuden analyysia. Sitran megatrendit ovatkin vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa tulevaisuuskeskustelussa viime vuosikymmenen aikana.

Megatrendit luovat kokonaiskuvan Suomen kannalta merkittävistä yhteiskunnallisista muutoksista. Niiden tarkastelu on oleellinen osa tulevaisuuksien pohdintaa. Megatrendi on useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta, laaja muutoksen kaari. Niiden nähdään usein tapahtuvan globaalilla tasolla ja kehityssuunnan uskotaan usein jatkuvan samansuuntaisena. Yksittäistä megatrendiä olennaisempaa on ymmärtää, mihin laajempaan kokonaisuuteen se liittyy ja miten se linkittyy muihin trendeihin. Lisäksi on hyödyllistä tarkastella jännitteitä kehityskulkujen välillä.

Uudella vuosikymmenellä keskeisin tulevaisuuteen vaikuttava tekijä on ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyys: miten vastaamme ilmaston lämpenemiseen, äärimmäisten sääolojen yleistymiseen, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, resurssien ylikulutukseen ja vaihtelevaan saatavuuteen, maaperän köyhtymiseen ja jätteiden määrän kasvuun. Teemaan liittyy niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla joukko jännitteitä: ympäristötietoisuus vs. ympäristöteot, vähättely vs. aktivismi, Suomi vs. muu maailma sekä muun muassa reilu vs. eriarvoistava siirtymä kestävään yhteiskuntaan. 

Tutustu Sitran megatrendeihin nyt alla olevan resurssilinkin avulla tai suoraan Sitran verkkosivuilta.

Katso myös 2020-luvulle tuoreeltaan päivitetyt Megatrendikortit, joiden avulla voi venyttää ajatteluaan, ideoida sekä visioida tulevaisuutta oman tai oppimisyhteisönsä pääomaksi.

 

Lähde: Sitra.fi
Kuva: Canva

 

Resursförfattare: 
SITRA
Publiceringsdatum:
måndag, 13 januari, 2020
Dokumentets språk
Typ av resurs: 
Studier och rapporter
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn