chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Blogg

Kako da predate vašu prijavu za Erasmus+

28/11/2019
av EPALE MONTENEGRO
Språk: HR
Document available also in: EN

Ako ste ranije predavali prijavu za neki Erasmus+ projekat, onda ćete tačno znati koliko je ouno rada i planiranja potrebno. Dodatna frustracija bude na samom kraju kada se propusti rok za predaju ili kada dođe do tehničkih problema! Ova objava će vam poslužiti kao vodič kako da predate popunjen obrazac, i pomoćiće vam da izbjegnete uobičajene probleme. Cjelokupne tehničke smjernice su takođe dostupne da vas vode korak po korak kroz onlajn obrazac.

1. Provjerite da li koristite pravi formular za prijavu

Erasmus+ koristi onlajn prijavne formulare. Oni su dostupni u sekciji Resources – ‘Apply. Svaki formular ima različiti kod za ključnu aktivnost i sektor.


KA1: Mobilnost u učenju pojedinaca
KA101 Mobilnost školskog osoblja 
KA102 Mobilnost učenika i nastavnika u stručnom obrazovanju
KA104 Mobilnost kadra u obrazovanju odraslih
KA105 Mobilnost mladih
KA116 Mobilnost učenika i nastavnika u stručnom obrazovanju (samo za one organizacije koje imaju KA109 Povelju o mobilnosti u stručnom obrazovanju)

KA2: Saradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi
KA201 Strateška partnerstva za obrazovanje u školi
KA202 Strateška partnerstva za stručno obrazovanje
KA204 Strateška partnerstva za obrazovanje odraslih
KA205 Strateška partnerstva za mlade
KA229 Strateška partnerstva za škole

KA3: Podrška reformi politike
KA347 Dijalog između mladih ljudi i sačinioca politike


Oblast vašeg projekta obično zavisi od sektora koji će imati krajnji benefit. Na primjer, ukoliko škola želi da pošalje svoje nastavnike na obuku, ona će se prijaviti za oblast Obrazovanje u školi zato što je ono to koje ima benefite od dobro obučenih nastavnika. Ako imate bilo kakvih nedoumica o tome koji sektor da odaberete, kontaktirajte naš Tim za podršku korisnicima  da provjerite.

Napomena: Upotreba pogrešnog formulara (na primjer ako se prijavite preko formulara za Obrazovanje odraslih umjesto preko formulara za Obrazovanje u školi) automatski eliminiše prijavu. Ovo je pravilo koje je postavila Evropska komisija, i Léargas nije u mogućnosti da pravi bilo kakve izuzetke. Stoga, pažljivo provjerite da li koristite pravi formular!

2. Zaštitite vaš rad otvaranjem samo jedne verzije formulara  

Onda kada imate pravi formular i započnete sa popunjavanjem informacija, držite samo jednu verziju otvorenom u to vrijeme.Formulari su podešeni da automatski čuvaju vaš rad svake dvije sekunde kako bi se smanjio rizik gubitka podataka. Međutim, funkcija automatskog čuvanja ne može ispravno raditi ako imate nekoliko verzija u različitim tabovima ili prozorima vašeg pretraživača. Mnogi iskusni koordinatori odluče da napišu svoje prijave u nekom drugom programu kao što je npr. MS Word, a da zatim prenesu tekst u onlajn prijavni formular.

3. Priložite vaše Anekse

Na kraju svakog formulara nalazi se lista za provjeru dodatnih dokumenata ili aneksa koje treba uključiti u prijavu. Oni variraju u zavisnosti od vrste projekta koji imate. Provjerite listu u svom formularu pažljivo da biste vidjeli šta je potrebno! Postoje obrasci za neke anekse. Kliknite na linkove da biste ih pogledali.

Priložite vaše anekse tako što ćete kliknuti addu relevantnom odjeljku formulara.

Postoji maksimum od deset slotova dostupnih za postavljanje fajlova. Ako imate više priloga od ovog broja, grupišite dokumenta ista vrste zajedno. Na primjer, ako imate jedanaest partnera možete kombinovati njihove mandate u jedan fajl, umjesto što ćete dodavati svaki posebno.

Ukupna maksimalna veličina fajlova iznosi 10MB. Ako su vaši fajlovi veći od ovih, treba da kompresujete ili smanjite veličinu dokumenata.

4. Provjerite vašu prijavu

Neki djelovi prijavnog formulara su obavezni. Ako se ovi djelovi ne popune, nećete moći predati formular. Potražite zeleni kvadratić sa štrikom u sredini koji prikazuje da ste popunili obavezna polja. Ukoliko ste neki preskočili, vidjećete crveni trougao sa uzvičnikom. Bićete u obavezi da popunite informacije o ovom polju prije nego što ćete moći nastaviti dalje.

5. Predajte vašu prijavu

Sada ste spremni da predate prijavu! Kliknitesubmitna kraju formulara. Dio submission summaryće biti ažuriran sa vašim ID brojem i porukom ‘your submission was successful’ (predaja uspješna).

Vaša predata prijava odlazi u centralnu bazu podataka Evropske komisije koja je dalje prosljeđuje uLéargas na evaluaciju.

Napomena: Prijave koje se dobiju nakon roka smatraju se zakašnjelim i automatski neprihvatljivim. Ovo govorimo iz iskustva da se to odnosi i na prijave koje su čak jednu sekundu zakasnile, i da nismo u mogućnosti da se žalimo Komisiji. Dakle naš ključni savjet je sljedeći: ne čekajte posljednji dan za predaju!

Jedini slučaja kada se zakašnjele prijave mogu prihvatiti jeste ukoliko postoji tehnički problem kod Evropske komisije, a ne aplikanta. Postoje veoma specifični uslovi pod kojima zakašnjela prijava izazvana tehničkim problemom može biti prihvaćena. To su:

  • Datum i vrijeme posljednjeg pokušaja predaje (koji se nalaze u sažetku predaje) su prije isteka roka.
  • Obavijestite Léargas o poteškoćama u rokou od dva sata od roka za prijavu.
  • Pošaljete imejlom Léargas potupni, nemodifikovani prijavni formular u roku od dva sata od roka za prijavu.

 

Ovaj blog je prvobitno postavljen na blogu Léargas. Za više informacija posjetite https://www.leargas.ie/blog/submit-erasmus-plus-application/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn