chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Blogg

Leren veranderen, veranderen leren (2)

24/10/2019
av Jumbo KLERCQ
Språk: NL

Leren veranderen, veranderen leren

 

Op 28 mei 2019 vond de invitational conference van de Alumnikring Andragologie Amsterdam / Kennis-platform sociale verandering plaats. Eerder gaven Lisanne Bos en Marian Janssen - de Goede hier al hun indrukken weer. Zij stonden vooral stil bij de inleidingen van beide 'scherpe' denkers, Prof. Dr. Danny Wildemeersch en Prof. Dr. Maurice de Greef. Er viel echter nog meer moois te beleven.

/nl/file/lerenveranderen-veranderenlerenpngleren_veranderen-veranderen_leren.png

 

Tijdens de conferentie zijn vooral ook de deelnemers aan de conferentie aan het woord geweest. Uit deze gesprekken heeft de organisatiegroep vanuit andragologische/sociaal veranderkundige invalshoek een agenda voor de volwasseneneducatie gedestilleerd, een lijst van onderwerpen, niet gerangschikt naar prioriteit of urgentie, maar zeker de moeite waard om in een vervolg nader aandacht aan te besteden: 

 1. Permanente educatie: opnieuw exploreren van het beleidsbeginsel permanente educatie in het licht van deze tijd met het oog op een nieuwe visie op inrichting van de samenleving. 
 2. Leven Lang Ontwikkelen als beleidsbeginsel: onder de loep nemen van het huidige beleid op het terrein van volwasseneneducatie, met Leven Lang Ontwikkelen (LLO) als beleidsbeginsel en specifieke aandacht voor mensen met achterstanden op het terrein van basisvaardigheden. 
 3. Concepten op het terrein van leren; (her)ijken van leerconcepten van nu: wat spreekt uit de leerconcepten waar we mee werken en hoe verhouden ze zich tot wat we beogen?
 4. Kloof tussen elite en gewone mensen/’gele hesjes’ en de rol van leren van volwassenen: Kan volwasseneducatie een bijdrage leveren aan het verkleinen van de kloof tussen groepen mensen, en zo ja hoe? 
 5. Nieuwe educatieve praktijken voor volwassenen. In kaart brengen en onder de loep nemen van (nieuwe) educatieve praktijken voor volwassenen: hoe ziet de huidige educatieve praktijk van volwasseneducatie er uit? 
 6. Leren in de buurt: vorming en volwasseneneducatie in sociaal-cultureel werk nieuw leven inblazen. 
 7. Wervingsstrategieën voor leren van volwassenen. 
 8. Volwasseneneducatie in de 21e eeuw – activiteiten, vorm en inhoud – zijn we er klaar voor? 
 9. Professionals en vrijwilligers in volwasseneneducatie in het licht van maatschappelijke en beleidsontwikkelingen als de participatiesamenleving en Welzijn Nieuwe Stijl: wat is wijs? Als de scheidslijnen tussen formeel, non-formeel en informeel leren wegvallen hoe staat het dan met de positionering van professionals en vrijwilligers? Hoe verhouden commerciële aanbieders zich tot dit vraagstuk?
 10. Beleid en volwasseneneducatie: rol van de landelijke en lokale overheid. Wat houdt in deze tijd een actieve rol van de overheid in? Is het beleidsbeginsel van permanente educatie een goed aanknopingspunt? Valt volwasseneneducatie voor het beleid samen met wat in onderwijsinstellingen plaatsvindt? 
 11. Inventarisatie onderzoek op het terrein van volwasseneneducatie.

 

Al deze punten worden in het verslag nader toegelicht. Geínteresseerd? Het verslag is hier te downloaden.

/nl/file/lerenveranderenenveranderenleren28mei2019pdfVerslag Leren veranderen, veranderen leren | 28 mei 2019

 

Hoe een vervolg er uitziet, is op dit moment nog niet bekend. Verdere plannen worden uitgewerkt in een samenwerkingsverband tussen de Alumnikring Andragologie en stichting Learn for Life. Wil je meedenken? Laat het ons weten.

Margreeth Broens, Dinie Goezinne en Jumbo Klercq
 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn