chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

Kalender

Zaključna konferenca projekta SkillHUBS

Publicerad Tanja Vrčkovnik 1 månad 5 dagar sedan

onsdag 30 september 2020
Rakovnik pri Šentrupertu 6, 8232 Šerntrupert
,

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje že vrsto let iz mednarodnih povezav v regijo vnaša tuje dobre prakse, ki spodbujajo razvoj inovativnih učnih okolij z najsodobnejšimi digitalnimi orodji in rešitvami. Ta pot vodi do zagotavljanja kakovostnih izobraževalnih programov za vseživljenjsko učenje in trajnostni razvoj ter posledično tudi dvig kakovosti življenja v regiji.

Eden zadnjih projektov, katerega idejni vodja je CIK Trebnje, je Erasmus+ projekt Transnational prison up-skilling guidance and training model »SkillHUBS«. Gre za mednarodni projekt, v okviru katerega smo skupaj s partnerji razvili inovativen model za razvoj temeljnih zmožnosti in kompetenc, ki jih zaporniki potrebujejo za uspešno reintegracijo v družbo in na trg dela.

Zaključna konferenca projekta bo potekala v sredo, 30. septembra 2020, ob 9. uri v Kozolcu Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu.

V sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije in Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij vas bomo popeljali skozi izobraževalne aktivnosti v slovenskih zaporih, novi model SkillHUBS ter pilotno izvedbo modela v Sloveniji.

Število mest na zaključni konferenci je omejeno, zato se je potrebno nanjo predhodno prijaviti na info@ciktrebnje.si ali 07 34 82 100.

V projektu je sodelovalo sedem partnerjev: Center za izobraževanje in kulturo Trebnje (koordinator), Andragoški center Republike Slovenije, European Association for the Education of Adults (Belgija), International Corrections and Prison Association (Nizozemska), University of Malta (Malta), Learning and Work Institute (Velika Britanija), Baia Mara Penitentiary (Romunija).

Namen projekta je bil zasnovati in pilotno preizkusiti nov model izobraževanja zaprtih oseb, predvsem tistih, ki so manj izobraženi, več let odsotni iz družbe in se vračajo v družbo ter  na trg dela. Znano je, da imajo zaprte osebe še posebej težavno pot vključevanja v družbo in na trg dela po končani kazni. Največkrat jim primanjkuje aktualnega znanja, spretnosti in kompetenc za delovna mesta, ki jih danes pričakujejo delodajalci, njihovo zaposlovanje pa otežujejo številne ovire, tudi stigma zaradi služenja kazni. Zlasti manj izobraženi obsojenci pa se pogosto soočajo tudi z lastnimi ovirami, odklanjanjem izobraževanja in usposabljanja, ki bi jim olajšalo pot reintegracije v družbo in vključevanja na trg dela.

V okviru projekta je bilo pripravljeno poročilo o stanju in potrebah na področju izobraževanja zaprtih oseb v partnerskih državah, ki je potrdilo potrebo po novih prijemih in programih za razvoj temeljnih spretnosti obsojencev. Poročilo je potrdilo potrebe po razvoju spretnosti in kompetenc na naslednjih področjih: pismenost in matematične spretnost, ustvarjalnost, digitalne spretnosti in reševanje problemov. Na podlagi priporočil smo oblikovali zamisel novega modela izobraževanja SkillHUBS, ki ga sestavljajo trije deli: v prvem je zajeta metodologija za ugotavljanje potreb po veščinah in znanjih na trgu dela ter za oceno izobraževalnih potreb obsojencev; drugi del predstavlja napotke in izvedbeni protokol za oblikovanje programa na podlagi ugotovljenih potreb; tretji del pa vključuje inštrumente za spremljanje napredka in dosežka obsojencev. Model temelji na pristopu k učenju, ki je osredotočen na učečega se posameznika in temelji na praksah, ki omogočajo tesno sodelovanje udeležencev in izobraževalcev pri soustvarjanju izobraževalnega procesa. 

 

 

Tanja Vrčkovnik, strokovna sodelavka CIK Trebnje.

Förstaspråk:
Typ av händelse: 
Konferens
Deltagaravgift: 
Nej
Tidsfrist för registrering: 
28/09/2020
Evenemang online: 
Nej
Organiserat av: 
Center za izobraževanje in kulturo Trebnje, Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje
Organisatörstyp: 
Annat evenemang
Kontaktuppgifter: 
tanja.vrckovnik@ciktrebnje.si ali 07 4 82 108
EU-projektnr.: 
590140-EPP-1-2017-1-SI-EPPKA3-PI-FORWARD.
Målgrupp: 
Akademiker, studenter, forskare i andragogik
Projekt och partnerskap
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email