Læring i nord 2022 - kompetanse for det grønne skiftet i nordisk industri
Tradisjonelt har betydelige naturressurser og stabil tilgang på rimelig energi gitt gode forutsetninger for industriell virksomhet i Norden.
Vi er godt i gang med det grønne skiftet, men vi er fortsatt langt fra å nå målene vi har satt oss. Mer ekstremvær, krig i Europa, vesentlige kutt i energitilgangen og stor usikkerhet akselererer behovet for omstilling til mer energieffektive løsninger, og utbygging av energikapasiteten. Norden må intensivere den bærekraftige omstillingen.
Men hva innebærer det grønne skiftet for kompetansekravene i nordisk industri? Hvordan kan vi jobbe raskere og mer målrettet med kompetanseutvikling for grønn omstilling og grønn innovasjon?
På den digitale konferansen Læring i nord - kompetanse for det grønne skiftet i nordisk industri 27.oktober fra 12.00-15.00 (CEST) undersøker vi disse spørsmålene, og ser på praksiseksempler for hvordan vi kan arbeide for at ansatte og bedrifter i den nordiske industrien er beredt på en ny tid hvor stadig omstilling er den nye normalen.
Hvorfor snakker vi i det hele tatt om et grønt skifte?
CICERO Senter for klimaforskning er Norges fremste institutt for tverrfaglig klimaforskning. Instituttet har rundt 100 ansatte og har som visjon å forutse og svare på samfunnets klimautfordringer med forskning og formidling av høy internasjonal standard. Frode Longva er avdelingsdirektør for forskningsavdelingen som omfatter forskningsgruppene Klimaøkonomi, Klimapolitikk og Lokale løsninger. Longva kommer til Læring i nord 2022 for å fortelle oss hva forskningen kan si oss om klimautfordringer som påvirker industrien og samfunnet.
Frode Longva, Cicero
Hva gjør det grønne skiftet med kompetansekravene som stilles til industrien i de nordiske land?
Industriens Uddannelser har ansvar for 39 erhvervsuddannelser og over 900 AMU-kurser. Det er en organisasjon, som er sammensatt av arbeidsmarkedets parter på industriens område. Industriens Uddannelser arbeider med å tilpasse utdannelsene, så de svarer til arbeidsmarkedets behov for kompetanser. Ikke minst i forbindelse med den grønne omstilling. Martin Liebing Madsen er sekretariatsleder i det danske Industriens Fællesudvalg. Han kommer til Læring i nord 2022 for å snakke om hva grønn omstilling gjør med kompetansekravene i industrien i Norden.
Martin Liebing Madsen, Industriens Uddannelser
Energiomstillingskurs for å ruste ansatte innenfor olje-, gass- og leverandørindustrien på veien mot mer bærekraftig drift
Atle Rotevatn er professor og instituttleder ved Institutt for Geovitenskap, som er hjemmehørende ved Det Matematisk-Naturvitenskapelige Fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB). UiB har de siste årene utviklet en rekke etter- og videreutdanningstilbud blant annet innen energiomstilling, karbonlagring og digitalisering. Som en del av dette har man ved Institutt for geovitenskap gjennom flere år, og i tett samarbeid med i næringsliv og industri, utviklet etter- og videreutdanningstilbud innen energiomstilling rettet mot olje og gass-industrien, samt maritim sektor. Utdanningstilbudet har vært svært etterspurt, og er blitt gjennomført av flere hundre studenter.
Atle Rotevatn, Universitetet i Bergen
Kompetensforsörjning för innovationskraft
Vinnova bidrar till att stärka Sveriges innovationsförmåga för hållbar tillväxt. Tillsammans med olika delar av samhället banar vi vägen för innovation som kan göra skillnad för världen.
Förmågan att möta framtiden med rätt kompetens är den största och viktigaste utmaningen i arbetslivet och en strategisk fråga för alla organisationer. Kompe-tensförsörjning är avgörande för att ställa om och bibehålla Sveriges roll som ett internationellt konkurrenskraftigt, hållbart och jämställt samhälle.
Det är ett komplext område som kopplar till flera politikområden och uppdrag fördelade på kommuner, regioner och nationella myndigheter samt privat och ideell sektor. Inom området har Vinnova två huvudsakliga roller, i första hand kopplade till högre utbildning, forskning och spetskompetens.
Vinnova har en process- och kunskapsstödjande funktion där vi utifrån regeringsuppdrag, olika samverkansgrupper, nätverk samt via kunskapsunderlag försöker inspirera och utveckla samarbeten mellan aktörer för att påverka områdets inriktning.
Vinnova erbjuder även forsknings- och innovationsbidrag för att inspirera, stimulera och understödja nytänkande och innovativa projekt som på olika sätt har potential att hitta nya vägar till kompetensförsörjning, kompetensförstärkning och matchning.
Anna-Carin Ramsten er områdesleder for Vinnovas satsing for kompetanseutvikling. Hun kommer til Læring i nord 2022 for å snakke om hvordan Vinnova styrker og støtter innovasjon og bærekraft gjennom kompetanseutvikling.
Svensk industrivalidering – en nationell struktur för industrins kompetensförsörjning.
Ingegerd Green har sedan mitten av 1990-talet arbetat i ledande positioner i privat och offentlig verksamhet, med fokus på utveckling av konkurrenskraft i svensk industri främst genom strategisk kompetensförsörjning. Nyligen lämnade hon posten som verkställande direktör för Skärteknikcentrum Sverige för att fokusera på samarbetet inom konsortiet Svensk industrivalidering. Där samlas industrins arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer för att utveckla en gemensam nationell struktur som ska kunna möta industrins behov av kompetens för en konkurrenskraftig och hållbar produktion. Ingegerd är sedan många år anlitad i nationella uppdrag där strukturella frågor kring kompetensutveckling och validering behandlas. Bland annat var hon ledamot i den senaste Valideringsdelegationens (2015-2019) expertgrupper, i Myndigheten för Yrkeshögskolans expertgrupp i arbetet med den svenska refereringen av SeQf mot EQF och i flera andra liknande uppdrag. I nordiska sammanhang har hon sedan starten av NVL 2005 deltagit i flera expertnätverk som resulterat i ett antal rapporter, policyunderlag, konferenser och seminarier.
Ingegerd Green kommer til Læring i nord 2022 for å fortelle om hvordan man jobber med realkompetansevurdering/validering i svensk industri.
Ingegerd Green, Senior expert inom strategisk kompetensförsörjning Skärteknikcentrum Sverige
Jonas Sandlin, grundare och VD i FCV Ab -Finnish Competence Validation berättar om varför validering är ett viktigt verktyg för kompetenssäkring i både små och stora organisationer. FCV Ab samarbetar med Svensk industrivalidering.
Sandlin arbetar även som KIP Academys utbildningschef vid Kokkola Industrial Park, som består av 80 företag med 2 400 anställda. KIP Academys största utbildningsprojekt under 2021 var att utveckla en utbildning inom cirkulär ekonomi.
Jonas Sandlin, grundare och VD i FCV Ab -Finnish Competence Validation
Hvordan møter høyere yrkesfaglig utdanning fremtidens kompetansebehov?
Kompetansebehovsutvalget er et offentlig utvalg som skal analysere Norges fremtidige kompetansebehov. Utvalget består av representanter fra partene i arbeidslivet, en representant for fylkeskommunene, samt forskere fra hele landet.
Våren 2022 leverte utvalget en rapport om høyere yrkesfaglig utdanning for et arbeidsliv i endring. Utvalget jobber nå med sin neste rapport, om kompetanse knyttet til grønn omstilling.
Stine Viddal Øi kommer til Læring i nord 2022 for å fortelle om Kompetansebehovsutvalgets arbeid.
Stine Viddal Øi, det norske Kompetansebehovsutvalget
På Læring i nord 2022 - kompetanse for det grønne skiftet i nordisk industri kan du møte disse innlederne, og flere til.
Les mer om konferansen, se hele programmet, og meld deg på her. Konferansen er gratis og heldigital. Innleggene vil bli holdt på norsk, svensk, finsk-svensk og dansk.
Læring i nord er en årlig, nordisk halvdagskonferanse arrangert i samarbeid mellom NVL Norge, EPALE Norge og det norske Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Arrangementet er gratis, og henvender seg til alle som jobber med, eller har interesse for, opplæring og utdanning for voksne. Om du har innspill til neste års Læring i nord, ta kontakt med oss på epale@hkdir.no