Hoppa till huvudinnehåll
Blog
Blog

”Berätta för studenterna VARFÖR klimatfrågan är viktig”

Nog har världen blivit mer medveten om klimatförändringar, men hur utbildar man vuxna kursdeltagare i att förstå och agera mer klimatmedvetet? Jag gjorde en digital intervju med SFI-läraren Jenny Eriksson som är med i ett ganska nystartat klimatnätverk för folkhögskolelärare.

Nog har världen blivit mer medveten om klimatförändringar, men hur utbildar man vuxna kursdeltagare i att förstå och agera mer klimatmedvetet? Jag gjorde en digital intervju med SFI-läraren Jenny Eriksson som är med i ett ganska nystartat klimatnätverk för folkhögskolelärare.

Hur är klimatfrågor involverade i din undervisning? 

– Jag försöker få in klimat- och miljöfrågor i naturligt i undervisningen då och då. Till exempel lyssnar vi ganska ofta på Radio Sweden – nyheter på lätt svenska, för att öva på hörsförståelse och då väljer jag ibland aktuella nyheter om klimatförändringar eller miljö och vad man kan göra. Vi har även lyssnat på inslag om Greta Thunberg och sett en kort film från UR.se om en ung klimataktivist.

Vilka är dina studenter/elever/deltagare?

– Jag jobbar som lärare på SFI. Mina deltagare är vuxna från ca 20–55 år (någon enstaka kan vara äldre).

Hur brukar du gå till väga för att berätta om klimatfrågor och hur brukar dina studenter reagera?

– Jag lyfter det på olika sätt, till exempel om frågan är extra aktuell som nu i samband med klimattoppmötet i Madrid. Förra veckan tog jag med deltagarna till stadshuset i Malmö inför klimatdemonstrationen. De behövde så klart inte stanna och delta i demonstrationen men de fick i uppgift att intervjua personer som skulle demonstrera. Vi hjälptes åt att komma på frågor innan vi gick dit. Flera deltagare har reagerat imponerat när jag har berättat om Greta Thunberg, jag tänker att det kan betyda mycket att höra om vad en ung tjej kan göra, inte minst för andra unga tjejer. Många säger också att de tycker att miljö- och klimatfrågor är viktiga. Några har uttryckt att de inte tror att det är så farligt med klimatförändringar eller att de tror att tekniken kommer att lösa det. En ung tjej sa att hon tror på utveckling och inte vill gå bakåt. Jag hade då pratat om att vi i framtiden kanske måste vara beredda på att leva enklare. Jag tyckte att det var väldigt bra att hon uttryckte sin åsikt inför hela klassen, och uppmuntrade det. En ung kille visade att han inte ville gå med när vi skulle besöka demonstrationen men det fick han lov att göra ändå, men jag är väldigt noga med att säga att alla har rätt till sina åsikter, att vi bara går för att fråga och lyssna och se hur en demonstration i Sverige kan gå till. Att det handlar om utbildning, inte att man behöver ha en viss åsikt. Samtidigt är jag tydlig med vad jag tycker och kan kring detta, och att jag är orolig. Jag har varit mycket engagerad i bland annat Naturskyddsföreningen och har studerat miljövetenskap så jag vet vad jag pratar om när jag undervisar kring detta.

Jenny Eriksson, SFI-lärare

Vilka är de största utmaningarna med att just försöka utbilda vuxna i dessa frågor? 

– Jag tycker inte att det finns så stora utmaningar. De flesta visar stort intresse, eller åtminstone lika stort intresse för detta som för annat vi läser om. Jag märker ofta ett stort intresse för hur saker fungerar i det svenska samhället, många vill göra ”rätt” och är nog i snitt mer intresserade än ”Medelsvensson".

Ge gärna exempel på hur studerande har reagerat. 

– Utöver de ovan så handlar en reaktion om att många vill kunna köra bil. Till exempel en del unga tjejer kämpar för att få körkort för att det innebär en stor frihet för dem, och då kan de reagera negativt kring frågan om ifall bensin borde kosta mer. Men många är väldigt positivt inställda till elbilar till exempel, och kan mycket om sådant. Det är i alla fall min upplevelse. Sedan har ju många inte samma nära relation till naturen som många svenskfödda personer, så vissa saker är inte lika självklara som för oss, som att inte slänga skräp eller cykla i stället för att ta bilen. Det finns inte alltid en djupare förståelse för VARFÖR sådant är viktigt. Som exempel pratade vi nyligen om att köpa second hand och jag förklarade att det är bra för klimat och miljö eftersom klädproduktion ger så mycket utsläpp. Då sa en elev: "Aha! NU förstår jag. Jag har hört så många gånger att second hand är bra för miljön men jag har aldrig förstått varför”. Så det är viktigt att inte bara säga "så här är det", eller "gör så här" utan att berätta varför det är viktigt.

Marja Beckman  är frilansande skribent som skriver mycket om utbildning och livslångt lärande. Marja är även Sverigeredaktör på www.nvl.org/dialogweb

Login (0)

Logga in eller Registrera dig så kan du kommentera.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

De senaste diskussionerna