chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

 
 

Blogg

Anna Kirstinä: Jobbskuggning i den fantastiska lärande staden Cork på Irland

23/10/2018
av Sabrina Somersaari
Språk: SV
Document available also in: EN FI

/sv/file/epaleannanjuttupngepale_annanjuttu.png

Jag utförde min jobbskuggning inom Erasmus+ på utbildningsnämnden (Education and Training Board, CETB) i staden Cork på Irland. Cork har belönats med UNESCOs Learning City-pris för lärande städer och tanken om livslångt lärande kan ses tydligt i Cork.

Jobbskuggningen var ett utmärkt tillfälle att träffa kollegor i ett annat land och reflektera kring mitt eget arbete. Jag fick möjligheten att gå in i en fantastisk dialog om vad som är viktigt i att främja färdigheter med de kloka och kompetenta utbildarna inom social- och hälsovårdsutbildningsprojektet SHEP (Social and Health Education Project) på deras utbildarmöte. Jag tänkte även på att använda båtbygge som ett verktyg för bemyndigande och lärande av sociala färdigheter på varvet Meitheal Mara Community Boat Yard (vi har också en båtbyggarkoppling inom KSL).

Jag övervägde även balansen mellan engagemang och utbrändhetsrisk hos utbildare och mentorer på allaktivitetshuset Mayfield Community Centre och alla aspekter av att erbjuda utbildning åt villkorligt frigivna unga män med alkohol- och/eller drogproblem på Matt Talbot – finns problemen som ska lösas i miljön och samhällena eller i människorna som reagerar på osunda förhållanden?

Allaktivitetshusen når ut till många slags utsatta grupper och underprivilegierade människor. Det finns säkert en mängd olika faktorer som förklarar varför det är så lätt för alla att komma till ett allaktivitetshus, men några av de gemensamma egenskaperna som jag märkte på alla ställen jag besökte var först och främst en genuint varm och välkomnande atmosfär, och även en förmåga att verkligen se den andra personen – att möta och acceptera alla som de är.

De pedagogiska verktygen omfattade ofta olika konstformer och andra handgripliga tillvägagångssätt som ett medel för social delaktighet. Jag blev glad över att se att kamratinlärning också uppskattades högt. På allaktivitetshuset i Ballyphehane lärde äldre damer ut handarbetstekniker till yngre personer.

Jag började tänka på att ställa upp mål i (för mig själv) ovanliga sammanhang. Jag deltog i en lektion med en grupp anställda på allaktivitetshus om certifiering av grundläggande färdigheter via ett elektroniskt verktyg och fick se intressanta sätt för hur vissa grundläggande färdigheter definieras. Jag besökte även Academy of Music, där långtidsarbetslösa studerade musik på ett målorienterat sätt. Några av deras tidigare studenter hade fortsatt musikstudier vid universitetet trots att de inte hade någon bakgrund i musik innan de började på Academy of Music i vuxen ålder. Det är även intressant att SHEP har långvariga utbildningsprogram i personlig utveckling.

Jag är kvalitetsledningschef i min organisation, och därför var kvalitetsledning något som jag intresserade mig för under jobbskuggningen. Jag fick lära mig om CETB:s utmärkta kvalitetsledningssystem. Jag fick även tillfälle att följa ett möte mellan SHEP och University College Cork (UCC) om deras gemensamma utbildningsprogram. Mötet handlade i stor utsträckning om utvärdering, kontinuerlig förbättring och hög kvalitet. Jag följde även CETB:s ungdomsarbetare till ett möte om praktisk kvalitetsledning inom ungdomsarbete på fortbildnings- och ungdomscentret i Mitchelstown. Mötena var kvalitetsledning i praktiken. Jag insåg att goda dialogfärdigheter är en tillgång även inom kvalitetsledning. Och människorna som arbetar inom utbildning i Cork har verkligen dessa färdigheter. Eller kanske det är en irländsk egenskap?

Jag träffade koordinatorerna för Cork Learning Coty, programmet Learning Neighbourhoods och festivalen om livslångt lärande, Lifelong Learning Festival. Deras arbete är imponerande. Som vuxenutbildare kan jag bara beundra Cork för stadens positiva varumärke som en lärande stad och människor som arbetar hårt för det i praktiken.

Anna Kirstinä

Studieförbundet KSL

Den här artikeln ingår i en serie med artiklar om lärande på området för vuxenutbildning i ett europeiskt sammanhang. Vårt ERASMUS+ KA1-projekt heter ”European Educational Know-how Supporting Civil Society”.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn