Skip to main content
Blog
Blog

Yhden naisen show - Millaista on opettajan työ korona-ajan kansalaisopistoissa?

Kolme suomalaista kansalaisopisto-opettajaa kertovat, millaista on ollut opettaa taito- ja taideaineita etäyhteyksin.

Kansalaisopistot ovat joutuneet koronapandemian aikana muuttamaan toimintaansa lähinnä etäopetuksen muotoon. Kuinka tämä on vaikuttanut opettajien arkeen? Tässä artikkelissa kokemuksiaan jakavat kolme suomalaista kansalaisopisto-opettajaa. 

Etätyöarki

Katja Vepsäläisen etätyöpiste on hyvä esimerkki siitä, miltä etäopetusarki voi näyttää. Kuva: Katja Vepsäläinen.

Yhdestä asiasta kaikki kolme opettajaa - Vantaan aikuisopiston kotitalouden suunnittelijaopettaja Inka Valima, Helsingin työväenopiston ja Vantaan aikuisopiston laulun ja kuorolaulun opettaja Katja Vepsäläinen sekä Helsingin työväenopiston keramiikan opettaja Marjut Alitalo - ovat samaa mieltä: lähiopetusta on ikävä. Kyseiset opettajat ovat opettaneet tänä keväänä kaikki kurssinsa etäyhteyksien avulla. 

“Aluksi yritimme toiveikkaana siirtää alkamispäiviä. Pian kävi kuitenkin selväksi, ettei lähiopetus tule onnistumaan tänä keväänä”, Alitalo muistelee. 

Etätyöarki

Keramiikan opettaja Marjut Alitalo. Kuva: Marjut Alitalo.

Korona-ajan ja rajoitusten epävarmuus piti useimmat varpaillaan opetusmuodon suhteen viime hetkiin asti. 

“Emme olleet varmoja siitä, toteutetaanko kurssit lähi- vai etäopetuksena. Siksi teimme tälle kaudelle sekä etä- että lähiopetuskursseja”, Valima kertoo. “Vaihdoimme sitten lähiopetukset etämuotoon muutaman viikon varoitusajalla. Siinä piti miettiä, vastaako kurssin nimi ja sisältö enää kuvauksia ja antaa mahdollisuus perua kurssi.”

Etätyöarki

Kotitalouden suunnittelijaopettaja Inka Valima. Kuva: Inka Valima.

Etukäteisjärjestelyt veivät paljon aikaa

Kun päätös etäopetukseen siirtymisestä tehtiin, oli aika miettiä käytännön järjestelyjä: Kuinka siirtää suolaisten piirakoiden kurssi, kuorotreenit tai keramiikkapaja opiskelijan omaan kotiin? Kaikki opettajat joutuivat tekemään kursseja varten paljon etukäteistyötä, jotta ne olisi ylipäätään mahdollista järjestää.

Laulaminen vaatii teknologialta todella hyvää äänenlaatua. Moni etätyöskentelyalusta on suunniteltu nimenomaan kokouskäyttöön. Tällöin ääni pakataan, jotta se ei veisi niin paljoa kaistaa. Lopulta päädyin käyttämään Zoomia, mutta siinäkin piti säätää asetuksia niin, että ääneen saa mahdollisimman rikkaan spektrin. Esimerkiksi aktiiviseksi jäänyt taustahälyn poisto poisti yhden oppilaani laulun kokonaan. 

     -Katja Vepsäläinen

Etätyöarki

Laulun ja kuorolaulun opettaja Katja Vepsäläinen. Kuva: Katja Vepsäläinen.

Myös keramiikan ja kotitalouden opettamiseen on liittynyt paljon esivalmisteluita. Alitalo kollegoineen kehittivät järjestelmän, jonka avulla opiskelijat pystyivät hakemaan koronaturvallisesti työskentelymateriaaleja eri opetuspisteiltä ennen kurssin alkua. Valima taas lähetti osallistujille etukäteen kurssisuunnitelman, jotta osallistujat saivat ajoissa tietää, pystyvätkö he osallistumaan kurssille välineiden puolesta.

"Ennen kurssin alkua piti toki miettiä, millaisia ruokia ihmisten on ylipäänsä mahdollista tehdä omissa keittiöissään. Meillä oli esimerkiksi kurssi, jossa piti leipoa erilaisia suolaisia leivoksia maailmalta, kuten börekejä, hatsapureja ja samosoja. Kaikkia näitä ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä kotona, jos on vain yksi uuni käytössä - kuten useimmilla on", Valima antaa esimerkin. 

Yhden naisen show - paluu opettajakeskeiseen opetukseen

Valiman mukaan kursseilla on palattu luentomaisempaan opetukseen, jossa opettaja on enimmäkseen äänessä ja opetuksen keskiössä. Alitalo tunnistaa saman ilmiön: hän sanoo välillä tarkistavansa ovatko opiskelijat vielä mukana linjoilla, kun on aivan hiljaista omaa ääntä lukuunottamatta. 

“Opettaja on kauheasti äänessä ja olenkin miettinyt, miten opetus ei olisi vain yhden naisen show. Opiskelijoiden täytyy kuitenkin pitää mikkinsä kiinni laulaessa, sillä kaikkien äänet kuuluvat eri aikoihin verkon viiveen takia”, Vepsäläinen sanoo. 

Etätyöarki

Kotitalouden opettaminen etänä on tuntunut Valimasta välillä kokkishowlta. Kuvassa kurssin tuotoksia. Kuva: Inka Valima.

Valiman mielestä etäopetus on vähentänyt yhteisöllisyyttä ja kerhomaista tunnelmaa, jossa opiskelijat oppivat myös toisiltaan matalalla kynnyksellä. Hänen mukaansa myös opetuksen moniaistillisuus on typistynyt ruutuun, jolloin kokemuksesta jää pois luokan hajut, maut, naurun sorina - elämän meininki. 

Toisaalta etäopetus on myös tuonut yllättäviä positiivisia aspekteja. Vepsäläisen mukaan osa kuorolaisista on saanut enemmän itseluottamusta lauluunsa nyt, kun he kuulevat opettajan lisäksi vain oman äänensä. Alitalo taas mainitsee opiskelijoiden kiitelleen sitä, että useamman kameran avulla opetusta on helpompaa ja tasa-arvoisempaa seurata kuin luokkatilassa, jossa osa näkee opettajan työskentelyn lähempää kuin toinen. 

Etätyöarki

Marjut Alitalo on viritellyt useamman kameran etätyöpisteelleen, jotta opiskelijat näkisivät työn mahdollisimman monesta eri kuvakulmasta. Kuva: Marjut Alitalo.

Etäopetus on kannustanut katsomaan opetusta uusin silmin

Etäopetus on myös saanut aikaan innovatiivisia ratkaisuja. Vepsäläinen kertoo tehneensä tunneistaan tallenteita, jotta opiskelijoiden ei tarvitse esimerkiksi ilahduttaa naapureitaan laulamalla ilta-aikaan, vaan he voivat kuunnella tunnin oman aikataulunsa mukaisesti. Alitalo taas on luonut suljetun Instagram-tilin, jossa hän julkaisee demonstraatiovideoita ja vastaa opiskelijoiden kysymyksiin. Teknologian mahdollisuudet ovat jopa innostaneet katsomaan opettamista uusin silmin. 

Etätyöarki

Kuvateksti: Marjut Alitalo on siirtänyt osan opetusmateriaaleista Instagram-tililleen. Kuva: Marjut Alitalo.

Hanne Kolin Vuorovaikutteisen verkkokoulutuksen suunnittelu -kurssi avasi uusia maailmoja. Tajusin, että luokkahuonetta ei kannata siirtää samanlaisena etäympäristöön. Nyt minulla on käynnissä Vantaan aikuisopistossa pilottikurssi, jossa teen itsLearning-alustalle vuorovaikutteisia oppimateriaaleja, joita opiskelijat voivat tehdä omassa tahdissa ennen laulutuntia. Näin ollen kyseisiin asioihin ei tarvitse käyttää enää niin paljoa aikaa itse etätunneilla.

     -Katja Vepsäläinen

Alitalo on ryhtynyt koostamaan raporttia korona-ajan opetustoiminnassa tehdyistä ratkaisuista, jotta niitä voitaisiin hyödyntää myöhemminkin. Näin yhdessä luodut uudet toimintamallit eivät katoa muistista. Korona-aikana onkin syntynyt kurssirakenteita, jotka tulevat jäämään opiston ohjelmaan. Esimerkiksi keramiikan perhekurssi on ollut suosittu, sillä joidenkin perheiden on vaikea päästä paikan päälle. 

Kaikki opettajat odottavat kuitenkin toiveikkaana syksyä ja sitä, että opetuksen painopiste olisi jälleen lähiopetuksessa. Sitä ennen he aikovat kuitenkin nauttia parhaansa mukaan etäopetuksessa samoista asioista kuin lähiopetuksessa: tutuista hymyistä ja siitä, että hihkutaan yhdessä onnistumisille.

 

Alice Jäske on vapaa kirjoittaja ja aikuiskoulutukseen perehtynyt kasvatustieteilijä, joka on aiemmin toiminut EPALE-lähettiläänä. Hän on myös yksi Suomen kasvatustieteiden opiskelijoiden liiton perustajajäsenistä. 

 

 

Login (1)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Diskutimet më të fundit