European Commission logo
Create an account

Blog

Blog

EPALE-zine over Erkennen van Verworven Competenties (EVC)

Vanaf september 2019 is er in Vlaanderen een nieuwe EVC-regelgeving. EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Daardoor kunnen mensen hun competenties laten testen. In een testcentrum wordt in kaart gebracht wat ze al kennen en kunnen en krijgen ze daarvan een bewijs. De nieuwe EVC-procedure biedt mensen zonder beroepskwalificatie dus een tweede kans. In het nieuwe EPALE-magazine leest u daar alles over.

Profile picture for user Karine Nicolay.
Karine Nicolay

In 2016 kwam de Europese Commissie met de aanbeveling ‘Upskilling pathways’. Daarin vroeg ze de lidstaten om flexibele opleidingstrajecten op te zetten om laagopgeleide volwassenen te begeleiden in het ontwikkelen en verwerven van de nodige kennis en vaardigheden voor de arbeidsmarkt en de maatschappij.  De Vlaamse regering zette deze aanbeveling om in daden en vanaf september 2019 is er in Vlaanderen een nieuwe regelgeving die de erkenning van niet-formeel en informeel leren regelt.

EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Want een beroep leer je immers niet alleen op de schoolbanken. Je leert het ook door het alle dagen te doen. De ervaring en vaardigheden die mensen opdoen tijdens hun werk of in hun vrije tijd blijven echter nog te vaak onzichtbaar. Dankzij de nieuwe EVC-procedure kunnen mensen hun competenties laten testen. In een testcentrum wordt in kaart gebracht wat ze al kennen en kunnen en krijgen ze daarvan een bewijs. Zo vergroten ze hun kansen op een (betere) baan, op doorgroeimogelijkheden in het bedrijf waar ze al aan de slag zijn of zetten ze een stap naar een vervolgopleiding in het onderwijs. Want met een diploma in de hand sta je nog altijd sterker op de arbeidsmarkt. De nieuwe EVC-procedure biedt mensen zonder beroepskwalificatie dus een tweede kans. Deze mogelijkheid bestond in sommige gevallen al in het verleden, maar in het nieuwe systeem is de EVC-procedure op een eenvormige leest geschoeid. Ze is volledig gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur en er is kwaliteitstoezicht. Dat zal er voor zorgen dat er meer duidelijkheid komt voor gebruikers, onderwijsinstellingen en werkgevers.

In dit EPALE-magazine leest u daar alles over.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so!
Click the link below and start posting a new article!

Diskutimet më të fundit