European Commission logo
Ustvari račun
News
Novice

Održan seminar o Mentalnom zdravlju u digitalnom okruženju

Dana 18.10.2021.godine, uposlenici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prisustvovali su seminaru “Mentalno zdravlje u digitalnom okruženju i uloga Europske kartice mladih u podržavanju otporne generacije”, koji je organizovan u saradnji saradnji Odjela za mlade Vijeća Europe, Europske asocijacije za kartice mladih (EYCA), Slovenačke agencije za mlade (SLOAM) i Internacionalne organizacije za zdravlje mladih (YHO).

Na seminaru je zaključeno da se društvo se pokušava vratiti normalnom životu nakon što je pandemija COVID-19 ostavila ozbiljne posljedice, a naročito na mlade ljude. Negativno je uticala na njihovo mentalno zdravlje, procese obrazovanja, mogućnosti zapošljavanja i sl. Rješavanje posljedica pandemije zahtjeva proaktivno djelovanje, kreativnost i međusektorski pristup u izradi i razvoju politike za mlade.

Mjere COVID-19, zajedno s karantinom i socijalnim distanciranjem, doprinijele su velikim promjenama načina života zbog čega su mladi provodili više nego ikada vremena na internetu i u različitim digitalnim okruženjima. Kod mladih je tokom pandemije bilježen porast nivoa depresije, tjeskobe i osjećaja izolacije i usamljenosti. Mentalno zdravlje u digitalnom okruženju ključna je tema kojom se treba baviti u cijeloj Europi i od ključne je važnosti rano intervenirati i osigurati koherentne, cjelovite i rigorozne akcije

Istaknuta je potreba da se mentalno zdravlje smatra prioritetom politike kako na nacionalnom tako i na europskom nivou, kroz stvaranje prostora za profesionalce i mlade ljude koji imaju koordiniran pristup ovoj temi.

 

Izvor: https://mon.ks.gov.ba/

Login (0)

Želite napisati prispevek?

Ne oklevajte!

Kliknite spodnjo povezavo in začnite z objavo prispevka!

Zadnje razprave

Spremljajte EPUO forum Spretnosti za kulturno življenje

Vabljeni k spremljanju EPUO foruma Spretnosti za kulturno življenje v živo

Več