Skip to main content
News
Novice

Minosia Labyrinth - een nieuw educatief rollenspel over migratie

Innovatief en educatief rollenspel 'Minosia Labyrinth'

In het driejarige (2017-2020) strategische partnerschapsproject “In the Footsteps of a Migrant”, ontwikkelden de vier organisaties Solar e.V. (Duitsland), Refugee Company (Nederland), CIDAS (Italië) en Art Fusion (Roemenië) een innovatief en educatief rollenspel genaamd Minosia Labyrinth.

Minosia Labyrinth is een educatief en immersief rollenspel over migratie in Europa. Het heeft als doel om via 'embodied learning' inzicht te geven in de complexiteit van het migratiesysteem in Europa en bewustwording te creëren over de moeilijkheden waarmee migranten en vluchtelingen worden geconfronteerd. In het spel bewegen spelers zich binnen een soort labyrint van instanties en vinden interacties plaats met andere spelers. Hierin komen zij diverse barrières tegen, zoals wetten en regelgeving, vastlopende bureaucratie, taalbarrières, racisme en discriminatie, privileges en vooroordelen, et cetera. Door 'in de voetsporen' van een migrant, vluchteling - of bijvoorbeeld een advocaat, journalist of immigratieambtenaar - te stappen, wordt de realiteit van migranten en vluchtelingen beter invoelbaar. Het spel creëert daarmee empathie en vergroot het begrip voor migranten en vluchtelingen. Daarnaast biedt het spel diverse methodes om vervolgens het gesprek aan te gaan over (institutioneel) racisme, privileges en stereotypen. Het spel is geschikt voor diverse doelgroepen, zoals non-profit organisaties, scholen, universiteiten, docenten, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers, vrijwilligers en professionals die werken met migranten en vluchtelingen. Het spel is speciaal ontwikkeld voor mensen in een geprivilegieerde positie.Minosia Labyrinth is een non-formeel educatieve tool om de onderwerpen migratie en inclusie op verschillende lagen te behandelen. Het spelen van Minosia Labyrinth helpt om de volgende doelen te bereiken:

  • Empathie vergroten voor migranten en vluchtelingen
  • Mensen sensibiliseren voor inclusie- en integratiekwesties
  • De diversiteit van migranten en hun redenen om te migreren zichtbaar maken
  • De complexiteit van het migratie- en inclusieproces zichtbaar maken
  • Mensen laten reflecteren op hun privileges
  • Stereotypen en vooroordelen ontkrachten
  • Bewustwording vergroten over historische kwesties en huidige wereldwijde onderlinge afhankelijkheden
  • Bewustmaking van de historische invloed van kolonialisme
  • Laten zien dat migratie een fundamentele menselijke kwestie is

Minosia Labyrinth is verkrijgbaar in vijf verschillende uitvoeringen. Er is een Europese versie in het Engels, die zich richt op de gemeenschappelijke procedures, regels en overeenkomsten in het migratiesysteem en inclusieprocessen van de betrokken landen van de Europese Unie. Bovendien zijn er vier aanvullende landversies in de nationale talen van de partnerorganisaties, die zijn aangepast aan de specifieke kenmerken van het migratiesysteem en de inclusieprocessen in de landen van de partnerorganisaties. Om de methode zo breed mogelijk te kunnen gebruiken, is het spel beschikbaar in een complexe en een minder complexe editie. De minder complexe editie kan worden gebruikt bij jongere mensen (ouder dan 14 jaar) en / of mensen die weinig ervaring hebben met de bureaucratische en administratieve processen rondom migratieprocessen. De complexe versie is speelbaar met mensen die bekend zijn met deze bureaucratische en administratieve processen.

De projectwebsite www.minosia.eu bevat het hele pakket aan materiaal dat nodig is om Minosia Labyrinth in alle edities en versies te spelen. Minosia Labyrinth wordt gepubliceerd onder de Creative Commons-licentie, waarmee de gebruiker Minosia Labyrinth verder kan aanpassen en ontwikkelen. Op de website staan ​​ook video tutorials die facilitatoren helpen bij het faciliteren van het rollenspel, een promotievideo en een forum om ervaringen uit te wisselen met faciliteren en om het spel verder te ontwikkelen.

Login (0)

Želite napisati prispevek?

Ne oklevajte!

Kliknite spodnjo povezavo in začnite z objavo prispevka!

Zadnje razprave

Spletna razprava EPALE: razvoj digitalnih spretnosti, kot priložnost dostopa za učenje

Od aprila do junija se EPALE posveča razvoju digitalnih spretnosti, kot priložnosti dostopa za učenje in tej tematiki bo posvečena tudi letošnja druga spletna razprava.

Več