chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

Spletni dnevnik

Parlangi verbindt generaties door een taal te leren

22/10/2020
objavil Ad Geudens
Jezik: NL
Document available also in: EN BG

Parlangi is een sociaal, educatief en innovatief project dat mensen verbindt over leeftijden, taal, cultuur en grenzen heen. Parlangi gelooft in de kracht van sociaal contact, in leren en in het leven. Daarom verbindt het mensen die een taal willen leren met moedertaalsprekers. Parlangi slaat zo een brug tussen mensen van verschillende generaties, culturen, nationaliteiten en achtergronden.

 

Zinvol sociaal contact is de bepalende factor voor een gezond leven en draagt bij tot het leren van een taal. Parlangi (her)activeert senioren door vertrouwen te stellen in hun kennis, levenswijsheid en vaardigheden. Jongeren leren effectiever door Parlangi te gebruiken. Zo kunnen mensen van verschillende generaties, culturen en nationaliteiten veel voor elkaar betekenen. Het is geweldig om mensen van verschillende leeftijden, die elkaar anders nooit zouden ontmoeten, met elkaar te kunnen verbinden. Bovendien is het geweldig om van elkaar te kunnen leren (niet alleen de taal).

Hoe werkt het?

Om echt een taal te leren, moet je ze (vaak) spreken. Gebruikers van Parlangi kunnen een afspraak maken op een tijdstip en met een persoon naar keuze. Op het afgesproken tijdstip videochatten ze met elkaar in de moedertaal van de mentor. Door leuke gesprekken met hun mentor(en), die hun kennis en ervaring volledig kunnen gebruiken, leren jongeren de taal beter spreken en begrijpen.

Op basis van hun profiel kunnen gebruikers verbinding maken met:

 • mensen die de taal spreken die je wil leren;
 • mensen die je moedertaal willen leren;
 • mensen die dezelfde vraag of aanbieding hebben als jij.

Parlangi is heel gemakkelijk te gebruiken. Na het inloggen kunnen gebruikers kiezen uit drie basisopties:

 • Chat nu: kies iemand met wie je wil praten uit de lijst met mensen die je krijgt.
 • Plan een gesprek: de persoon van jekeuze is op dit moment niet bereikbaar? Plan een gesprek via de planner.
 • Voorkeuren: bewerk je profiel. Je kunt op basis van de door jou verstrekte informatie verbinding maken met anderen die overeenkomen met jouw profiel.

Kijk hoe Parlangi werkt (EN)

De vijf Parlangi-regels


Parlangi is gebaseerd op de theorie van de Amerikaanse professor en taalkundige Stephen Krashen, die wereldwijd erkend onderzoek heeft gedaan naar het verwerven van een tweede taal. We vertaalden zijn vijf hypothesen in de 'Parlangi-regels'. Ze volgen is de beste manier om een ​​taal te leren.

 • GENIET! Mensen leren sneller als ze zich ontspannen en op hun gemak voelen. Wees aardig. Geef complimentjes. Wees beleefd. En geniet van het luisteren en praten met elkaar.
 • GEBRUIK BEGRIJPELIJKE TAAL. Probeer elkaar te begrijpen. Gebruik gebarentaal, tekeningen, tekst ... Wees expressief.
 • DURF FOUTEN MAKEN. Fouten maken is normaal in een taalleerproces. Probeer en durf fouten maken. Probeer het daarna opnieuw ... totdat je het goed doet.
 • WEES GEDULDIG. Een taal leren kost tijd. Doe het stap voor stap. Veel luisteren en lezen zijn de eerste stappen. Als je een paar woorden kent, begin ze dan te gebruiken.
 • LEREN DOOR TE DOEN. Leren is leuk. Leer zoals een kind zijn eerste taal leert. Leg niet de nadruk op de regels. Communiceer veel: luister, lees, praat en schrijf. Oefening is de sleutel.

De SDGs van de Verenigde Naties

De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn onze leidraad en we zijn blij dat we er 6 heel sterk onderschrijven: 

 1. Kwaliteitsonderwijs: we leren door te doen en door leerlingen in contact te brengen met mensen met veel ervaring, levenswijsheid, kennis en vaardigheden.
 2. Gendergelijkheid: alle mensen zijn gelijk ongeacht hun geslacht, etniciteit, nationaliteit, leeftijd of achtergrond.
 3. Minder ongelijkheid: door mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, culturen en nationaliteiten met elkaar te verbinden, streven we naar een gelijkwaardige samenleving.
 4. Duurzame steden en gemeenschappen: door het duurzame karakter hebben we bewust gekozen voor de juridische structuur van een samenwerkingsverband.
 5. Vrede, gerechtigheid en sterke instellingen: de beste manier om vooroordelen en onrecht te voorkomen, is door mensen met elkaar te verbinden. Zodra mensen ‘de ander’ leren kennen, zijn ze niet meer bang voor het onbekende.
 6. Partnerschappen voor de doelen: We bouwen partnerschappen op om onze doelen op een duurzame manier te bereiken

Meer weten over Parlangi?

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email